Symposium over acute zorg in Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

“Volumenormen zijn niet leidend, ook niet in de acute zorg. Hogere kwaliteit van zorg, dat is waar het om draait. Daarbij komen veel meer factoren om de hoek kijken.” Tijdens het gisteren gehouden symposium ’24/7 acute zorg, en nu’ in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis kwamen de zorg en de verzekeraars nader tot elkaar. “Wij willen faciliteren bij regionale concentratie en spreiding, en vooral niet in de weg lopen.”

Concentratie en spreiding van zorg is een heet hangijzer. Zorgverzekeraars nemen daarbij het voortouw door steeds vaker volumenormen te stellen bij gecompliceerde operaties. Op dit moment denken ziekenhuizen en zorgverzekeraars samen na over de verdeling van de acute zorg. Welke mogelijke gevolgen heeft dit voor het Brabantse SEH-landschap? Reden voor het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg om een symposium te houden over 24/7 acute zorg in Brabant. Professionals en bestuurders in de zorg laten hun licht schijnen op de regionale ontwikkelingen in de spoedzorg.

140625 Symp acute zorg-2247
Bart Berden, voorzitter raad van bestuur van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, hield voor de 160 deelnemers een pleidooi om meer te focussen op de structuur in de zorg.

Volumenormen
Joep de Groot, lid raad van bestuur van CbusineZ, deed een beroep op de ziekenhuizen om zelf de volumenormen te bepalen. CbusineZ is de innovatie- en participatiemaatschappij van zorgverzekeraar CZ. De Groot: “In de discussie moeten we elkaar uitdagen en scherp houden. Daarbij draait het om de uitkomst van zorg en moeten we de hele keten onder de loep nemen. Een voorbeeld: dit ziekenhuis zegt geïntegreerde traumazorg te bieden. Maar hoe kan het dan dat de huisartsenpost op 6 kilometer van de locatie St. Elisabeth ligt? En de  ziekenhuiskosten? Die zijn dertig procent gestegen in een tijdsbestek van vijf jaar, naar 24 miljard euro. Het moment is nu aangebroken om met elkaar na te denken over toekomstbestendige zorg. Wij willen daarbij faciliteren bij regionale concentratie en spreiding, en vooral niet in de weg lopen.

Processen in de zorg
Bart Berden, voorzitter raad van bestuur van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, hield een pleidooi om meer te focussen op de structuur in de zorg. “Matige studies tonen een statistisch verband aan tussen volume en kwaliteit. Deze studies helpen ons echter niet verder omdat ze geen inzicht geven in het waarom van die relatie. Louter volume is absoluut geen goede maatstaf voor kwaliteit. Hogere kwaliteit van zorg, dat is waar het om draait. Daarbij komen veel meer factoren om de hoek kijken zoals processen in de zorg en de wijze van organiseren. Denk daarbij aan een ervaren, goed op elkaar ingespeeld operatieteam, adequate scholing, vaste checklisten, maar ook aan het consequent wassen van handen en niet te vaak openen van deuren op de operatiekamers. Daar zouden verzekeraars meer oog voor moeten hebben. De huidige discussie biedt absoluut kansen om er samen uit te komen.”

Bedrijfseconomisch belang
Volgens Betty van de Walle, voorzitter raad van bestuur van het Elkerliek Ziekenhuis, is het een maatschappelijke verantwoordelijkheid van een ziekenhuis om naar de kosten te kijken. “Maar kosten mogen niet het leidmotief zijn. Tachtig tot negentig procent van de patiënten in een ziekenhuis komt binnen via de Spoedeisende Hulp, die van groot bedrijfseconomisch belang is voor een ziekenhuis. Slechts vijf procent van de zorg is acute zorg. De Spoedeisende Hulp is de sinusknoop van de organisatie. Een algemeen ziekenhuis zonder een afdeling Spoedeisende Hulp is geen lang leven beschoren.” Ook voor de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) heeft het sluiten van een Spoedeisende Hulp grote consequenties, aldus zorgdirecteur Gos de Vries van RAV Midden-West-Noord. “Dat betekent dat duizenden patiënten vervoerd moeten worden naar een verderop gelegen ziekenhuis. Dat dit niet goed voelt voor ambulancemedewerkers lijkt daarbij van ondergeschikt belang. Terwijl duurzame inzetbaarheid van personeel en plezier in het werk een essentieel onderdeel is van ons vak.”

Foto: Maria van der Heyden, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis