’t Elfde Gebod 35 jaar: het verhaal van een échte Tilburgse horecafamilie

Er zijn maar weinig horecaondernemingen in Tilburg die 35 jaar lang door dezelfde familie gerund worden, maar ’t Elfde Gebod is er één van. Het eetcafé aan de Paleisring is al sinds 1983 in handen van Tilburgers Lucia van den Dobbelsteen en Cees van Nieuwamerongen. En na jaren van hard werken, innovatieve ideeën en betrokkenheid bij het horecagebied nemen zoons Luc en Sam vijf jaar geleden het stokje over. Tijd voor een terug- en vooruitblik met deze échte Tilburgse horecafamilie.

Foto’s: Camiel Donders

Lucia is pas zestien jaar als ze Cees ontmoet: de zoon van de eigenaar van een van de grootste discotheken van Tilburg, Full House. Lucia: “Hij stond achter de bar te werken en had het zó druk, dat hij mij vroeg om even te helpen met spoelen. Ik ben achter de bar gaan staan en ik ben er nooit meer achteruit gekomen.”

Belgische eetcafés

De liefde blijft en nadat Lucia en Cees allebei jaren in de horeca hebben gewerkt, komt in 1983 hun grote droom uit: een eigen onderneming. “Het pand aan de Paleisring kwam vrij en heette al ’t Elfde Gebod. In Antwerpen zat ook een ’t Elfde Gebod en daar waren wij hélemaal weg van. We waren meteen verliefd op het pand en de sfeer en de keuze was dan ook snel gemaakt.”

“Wij gingen heel graag naar Antwerpen en daar had je veel eetcafés, maar in Tilburg kenden we dat nog niet zo. Je kon bijvoorbeeld wel bitterballen krijgen, maar geen escargots of spaghetti. We besloten daarom om een eetcafé te beginnen waarbij we het ’t Elfde Gebod thema (denk: beelden en kruizen) gingen uitbreiden.”

Rechtstreeks uit ’t Elfde Gebod

Lucia en Cees doen het jarenlang erg goed als ondernemers. Ze zijn betrokken bij het horecagebied en komen constant met nieuwe ideeën. “Ons pap is altijd al innovatief geweest,” vertelt Sam. “Zo was ’t Elfde Gebod een van de eerste met een buitenbar tijdens carnaval en de kermis en met een overkapping. Dat deed bijna niemand in Tilburg.” Lucia: “Maar ook op het gebied van gerechten en muziek. Wij hadden een vaste huisartiest en elke donderdag live muziek. Cees heeft zelfs een rol gespeeld in de start van HapStap. Dat is eigenlijk hier ontstaan.”

Iets anders wat Lucia en Cees erg bij is gebleven over de beginjaren van ’t Elfde Gebod is het maandelijkse evenement ‘Rechtstreeks uit ’t Elfde Gebod’. “In de jaren tachtig was het praatprogramma RUR, ofwel Rechtstreeks uit Richter, heel populair.  Wij besloten daarom een Tilburgse versie van het programma bij ons in ’t Elfde Gebod te organiseren. Elke maand werd het café omgetoverd tot theater, werden er kaartjes verkocht en kwamen landelijk bekende Tilburgers zoals Ivo de Wijs en Hennie Vrienten naar ’t Elfde Gebod. Twee jaar lang hebben we dat gedaan. En het café zat altijd vol.”

‘De kroon op ons werk’

Na 25 jaar vol innovatieve ideeën, hard werken en vele vaste gasten krijgen Lucia en Cees in 2008 erg leuk nieuws. “We hoorden dat we samen met Anvers en Bolle genomineerd waren voor het Beste Eetcafé van Tilburg. We gingen met z’n allen naar de prijsuitreiking in De NWE Vorst en sleepten, tegen onze verwachting in, de prijs in de wacht. Het was ongelooflijk! Na 25 jaar was dit echt de kroon op ons werk.”

“Die wedstrijd heeft ons heel veel opgeleverd, op de kaart gezet. Die waardering, jeetje. Ik begreep niet dat zoveel mensen ’t Elfde Gebod kenden en het zo waardeerden. Het heeft ons echt overdonderd.”

Elfde Gebod

‘Daar kan niks tegen op’

Na gouden tijden, breken zeven jaar geleden helaas moeilijke tijden aan. De crisis hakt erin en door ziekte moet Cees, de kapitein van het schip, stoppen met werken. Lucia: “’t Elfde Gebod was tijden stuurloos. Het was een flinke klap die ik moest opvangen en dat lukte me gewoon niet.” Zoons Sam en Luc zijn ondertussen het huis uit en zijn, ondanks (herhaaldelijk) afraden van hun ouders, carrière aan het maken in de horeca. Uiteindelijk besluiten zij hun banen op te zeggen en het stokje van hun ouders over te nemen.

Lucia en Cees, die ’t Elfde Gebod tot op heden nog zeker niet los hebben kunnen laten, zijn ontzettend trots. “In 35 jaar tijd zijn Luc en Sam ons ultieme hoogtepunt. Man oh man, wat een werk zij verzet hebben en wat zij allemaal hebben doorstaan. Het is als twintiger behoorlijk pittig om een bedrijf, dat al zó lang bestaat, op een cruciaal moment over te nemen, te reorganiseren en aan te passen aan deze tijd. Om er dan binnen een paar jaar zo’n gezonde zaak van te maken, ja daar kan niks tegenop. Daar word ik echt emotioneel van.”

Drie succesvolle zaken

Dat er in zeven jaar tijd veel veranderd is, is slechts een understatement. Sam: “Luc en ik hebben enorm gas gegeven. Op een gegeven moment zit je dan in een soort roes. Het klinkt misschien gek, maar dat is best wel kicken.” De broers gaan terug naar wat ’t Elfde Gebod precies ’t Elfde Gebod maakt: pelpinda’s op tafel, speciaalbieren en live muziek. Luc: “We hebben de stoflaag van het café afgeveegd en gezorgd dat de drempel wat lager is voor de jongere doelgroep om naar binnen te stappen.”

Maar dat is niet de enige ontwikkeling die Luc en Sam doormaken: tegen hun verwachting in runnen ze binnen een paar jaar niet één, maar drie succesvolle horecazaken. Eind 2014 openen ze Gin Fizz in de Oranjestraat en in oktober 2017 komt daar The Cat’s Back bij. Of dat ook de planning was? Luc: “Nee, echt totaal niet!” Sam: “We waren piepjong, de mogelijkheid deed zich voor en we dachten: we doen het gewoon! Uiteindelijk heeft dat ’t Elfde Gebod ook erg geholpen. De drie zaken versterken elkaar.”

Wensen voor de toekomst hebben de mannen zeker, maar niet in de vorm van het openen van meer zaken. Sam: ”We willen eerst dat ons pap en mam wat meer gaan genieten van hun leven, in plaats van alleen maar te werken. En daarnaast zijn wij eigenlijk nog maar net begonnen. Onze zaken zijn stabiel, dus nu kunnen we pas écht toffe dingen gaan doen. Maar dan wel gewoon bij de drie zaken die we nu runnen.”

Makers van Tilburg

Tilburg is een stad van makers: filmproducenten, muziekmakers, kunstenaars, dans-, musical-, circusartiesten en ga zo maar even door. In de interviewreeks ‘Makers’ vertelt Tilburg.com in samenwerking met Citymarketing Tilburg inspirerende verhalen van creatieve makers uit de stad. Houd je van deze verhalen? Check dan ook eens het inspirerende verhaal van ontwerper Melik Alphankunstenaar Pee-Jay en rapper Aristoteles.