’t Pijlijser Huys: ‘dementerenden houden hier zelf de regie’

Pijlijser Huys

Tot 10.00 uur uitslapen, een kat op je slaapkamer of spontaan een blokje om: voor bewoners van een regulier verzorgingstehuis lijkt het onmogelijk, maar bij kleinschalige woongroep ’t Pijlijser Huys kan het allemaal. Oprichtster Francis Wijnings doet er alles aan om dementerende ouderen zich thuis te laten voelen. “Ik vind het heel belangrijk dat zij zelf de regie houden. Wij bewegen mee met de bewoner.”

Francis Wijnings werkt al meer dan dertig jaar in verzorgingstehuizen wanneer haar dementerende moeder terecht komt in Boeijend Huys te Berkel-Enschot. “Ik zag heel goed het verschil tussen het verzorgingstehuis waar ik werkte en de kleinschalige woongroep waar mijn moeder woonde. Bij mijn moeder werd veel meer ingespeeld op persoonlijke wensen. Dit inspireerde mij om zelf een kleinschalige woongroep op te richten.”

Pijlijser Huys
Foto: binnentuin ’t Pijlijser Huys

Zelf beslissingen nemen

’t Pijlijser Huys werkt met een hecht team van vaste medewerkers. Wat zij het belangrijkst vinden: dat zowel de bewoner als de familie van de bewoner zich thuis voelt. “Iedereen is altijd welkom,” vertelt Francis. “Familie mag mee op tripjes die we maken met bewoners, ze kunnen zelfs blijven slapen. Het belangrijkste is dat ze helemaal zelf mogen bepalen hoe betrokken ze willen zijn.”

De bewoners hebben geen vaste tijden waarop ze moeten opstaan of eten. Ook wordt het bewoners nooit opgedrongen ergens aan mee te doen. “Wil iemand TV kijken, dan mag iemand TV kijken, wil iemand een pyjama dag houden, dan mogen ze dat lekker doen. Mijn moeder heeft bijvoorbeeld nooit van knutselen gehouden. Het zou toch gek zijn als wij haar nu verplichten daar aan mee te doen?” Wel proberen de begeleiders kaders te geven waarbinnen bewoners zelf hun beslissingen kunnen nemen.

Wat ’t Pijlijser Huys ook heel bijzonder maakt is dat ze ervoor willen zorgen dat bewoners betrokken blijven bij het dagelijks leven. “Grote verzorgingstehuizen kunnen een soort eiland zijn waar de buurt omheen loopt. Wij willen juist dat de bewoners mee een blokje om lopen om hun buren te leren kennen. Of dat ze mee boodschappen gaan doen om in het dagelijks ritme te blijven.”

Pijlijser Huys
Foto: een van de (zelf ingerichte) kamers

Kamers beschikbaar

Het gezellige huis bestaat uit een gezamenlijke woonkamer in jaren zeventig stijl en een grote nieuwe keuken. Vijf slaapkamers zijn gelegen op de begane grond en twee kamers bevinden zich op de eerste verdieping. In de toekomst zal dit groeien tot negen kamers in totaal. Een bewoner is helemaal vrij om deze naar eigen smaak in te richten. Ten slotte beschikt het huis over een grote afgeschermde tuin, met genoeg ruimte voor de hele groep om buiten te zitten.

Ken jij iemand met dementie die op zoek is naar een plek om begeleid te wonen? Er zijn nog kamers beschikbaar in ’t Pijlijser Huys. Je bent altijd welkom bij Francis om een kijkje te nemen. Bekijk de website voor extra informatie of bel naar 06 24417235.