‘Taolklas’ voor het Tilburgs Grôot Dikteej

Hoewel het Tilburgs Grôot Dikteej pas plaatsvindt op 14 november 2015, organiseert de Stichting Tilburgse Taol het komende half jaar voor de vijfde keer lessen om nieuwe cursisten klaar te stomen voor de grote proef. Degenen die de dialecttaal onder de knie willen krijgen kunnen een reeks van acht lessen volgen onder de noemer ‘taolklas’. Voor de Tilburgers die deze lessen niet nodig (denken te) hebben maar toch een keer willen oefenen, vindt er in oktober een ‘stôomkursus’ van twee uur plaats. Docent van zowel de ‘taolklas’ als de ‘stôomkursus’ is Petra Robben, meervoudig winnaar van het Grôot Dikteej.

Taolklas

De achtdelige cursus met opdrachten voor thuis leidt zoals gezegd tot de finale van het Grôot Dikteej. De winnaar ontvangt de ‘Cees Robben Trofee’, een wisselprijs waarop de namen van de winnaars vermeld staan. De ‘taolklas’ levert winnaars op, zo bleek in voorafgaande jaren. Zo wonnen oud-cursisten Hans Hessels, Angela van Abeelen en Esther Nagtegaal het dictee in de afgelopen jaren. Wie de prijs gaat winnen in 2015 is de vraag. Wellicht wordt het iemand van de cursisten van dit jaar?

Spellen en schrijven

De doelstelling van de cursus is vooral het goed leren spellen en schrijven. De acht avonden zijn dan ook echte taallessen met het oefenen van de Tilburgse klanken en vooral het schrijven van aanvankelijk woordrijtjes en later hele zinnen. Zowel de lessen als de huiswerkopdrachten zijn gevat in een digitale leeromgeving. Teksten zijn via de computer beschikbaar, evenals oefeningen en ingesproken teksten die als geluidsfragmenten te beluisteren zijn. De thuisopdrachten moet de cursist digitaal verwerken en insturen voor feedback. Naast de ambitie om de Tilburgse taal te leren is vaardigheid in het werken met digitaal lesmateriaal (of de bereidheid om die vaardigheid te verwerven) een voorwaarde voor deelname aan de cursus.

Locatie en data

De acht bijeenkomsten vinden plaats op donderdagavonden en zaterdagochtenden in het Regionaal Archief Tilburg aan de Kazernehof 75 te Tilburg. Data: donderdagavond 21 mei, zaterdagochtend 13 juni, donderdagavond 18 juni, zaterdagochtend 12 sept, donderdagavond 17 sept, zaterdagochtend 10 okt, donderdagavond 15 okt en donderdagavond 5 november. De lestijden zijn van 19.30 tot 22.00 uur op donderdagen en van 11.00 tot 13.00 uur op zaterdagen. De kosten bedragen € 75,- Hierin is het lesmateriaal niet inbegrepen, aangezien dat digitaal beschikbaar is. Aanschaf van het woordenboek ‘Goedgetòld’ is eventueel op eigen kosten.