Tarik richt stichting ‘Sterkinbeweging’ op en krijgt mensen met een beperking aan het bewegen: “Er zit zoveel positiviteit in deze mensen, het is zonde om dat te laten liggen”

Dat beweging erg belangrijk is, weten we allemaal, maar het is niet voor iedereen even makkelijk. Voor veel mensen met een beperking ligt de drempel om te gaan bewegen hoger dan bij anderen. Om deze reden is stichting ‘Sterkinbeweging’ opgericht. Wij spraken met Tilburger en oprichter Tarik Persad over zijn passie voor helpen, sporten en ‘Sterkinbeweging’: “Ik wil mensen inspireren, motiveren en in beweging brengen!”

Tarik werkt sinds anderhalf jaar in de zorg. Hij heeft drie jaar forensische psychologie gestudeerd en heeft daarna een master positieve psychologie en Well-being afgerond op de Universiteit van Tilburg. “Ik ben psychologie gaan studeren om andere te helpen, maar ik merkte dat ik op persoonlijk vlak ook veel aan mijn master heb gehad. Ik zie veel meer dingen in een positief daglicht en focus op de krachten van mensen.” 

Ongeluk 

Tarik is iemand die niet graag stilzit. “Ik fitneste fanatiek, voetbalde én deed aan MMA. Nadat Tarik besloot om te stoppen met voetballen, kreeg hij een ongeluk. “In februari is er tijdens de MMA-training iemand op mijn been gevallen en is mijn knie uit de kom gegaan. Mijn knieband en kruisband waren allebei gescheurd. Ik heb ook zenuwschade opgelopen, waardoor ik mijn rechtervoet niet meer kan heffen. Dit was voor mij een erg zware periode.”  

Drempel 

Tarik vertelt dat thuiszitten hem niet makkelijk afging: “Ik was een hele drukke levensstijl gewend en nu kon ik ineens helemaal niks meer, behalve thuis op de bank zitten. Ik werd helemaal gek.” Na een maand stilzitten, trok hij het niet meer en zei hij tegen zijn zusje: ‘Ik moet nu naar de sportschool, want anders draai ik door.’ Tarik ging op zijn krukken naar de sportschool en daar merkte hij dat hij enorm veel aandacht kreeg. “Dat heeft mij er heel bewust van gemaakt dat dit een drempel veroorzaakte. Je hebt niet altijd zin in die aandacht. Ik besefte mij dat ik alleen tijdelijk beperkt was en dacht: hoe zou het zijn als je zwaarder beperkt bent? Die drempel ligt dan nog hoger, dan ga je niet zomaar naar een sportschool. Door mijn blessure had ik tijd over en ging ik een marktonderzoek doen en sprak ik met mensen die al iets doen voor deze doelgroep. In augustus heb ik officieel de stichting ‘Sterkinbeweging’ opgericht. Daar ben ik wel heel trots op.” 

Sterkinbeweging 

‘Sterkinbeweging’ biedt bewegingsbegeleiding voor mensen met een beperking. Op een laagdrempelige manier, maar wel op maat gemaakt. “We willen natuurlijk iedereen helpen, we beginnen met de focus te leggen op het helpen van mensen met het Syndroom van Down. Ons doel is om in de toekomst meerdere groepen met een beperking te helpen in hun weg naar positiviteit. Ik heb zelf ervaring met deze ziekte, omdat iemand in mijn familie Down had .Er zijn ook goede vrienden die een gezinslid hebben met deze ziekte. Zo bouw je steeds meer ervaring op. Er zit zoveel positiviteit in deze mensen, daarom heb ik voor deze doelgroep gekozen. Zij zijn erg liefdevol en heel erg bereid om iets voor je te doen. Daar zie ik kansen in. Wanneer je hen goed ondersteunt, zit daar enorm veel potentie in. Dan kunnen ze gewoon dingen doen die jij en ik ook doen!” 

Tarik legt uit wat het doel van ‘Sterkinbeweging’ is: “Ik wil in het gat springen tussen de grote jongens als Amarant en GGZ en de kleinere locaties zoals verenigingen en buurthuizen. Als je een kind met een beperking hebt, wil je ook dat hij gewoon bij sportclubs kan aansluiten zoals FC Tilburg of Zigo. Je wil niet dat hij ergens apart moet bewegen. Tarik vertelt dat die stap is nu vaak te groot is: “Veel ouders en kinderen hebben al het een en ander meegemaakt, die zijn van hot naar her gestuurd en daar word je een keer moe van. Wij willen graag die tussenfase zijn. Ons doel is om op langere termijn mensen met een beperking wél naar de verenigingen of buurthuizen te krijgen.”

Plezier 

Laagdrempeligheid bij het sporten is één van de grote problemen voor mensen met een beperking. Tarik legt uit hoe hij dat probeert te tackelen: “Wij gaan meestal ambulant training geven op bijvoorbeeld een woongroep. Plezier staat bij ons op de eerste plek, dat is het allerbelangrijkste. Mensen met een beperking hebben vaak drie hekelpunten: kosten, vervoer en motivatie. Kosten en vervoer worden uit handen genomen, omdat wij naar hen toe komen.” Over motivatie is Tarik duidelijk: “Daar zorg ik wel voor!”  

Meer informatie 

Wil je meer weten over de stichting of gelijk met hen in contact komen? Check de website van Sterkinbeweging!