Te kort aan leer- werkplekken valt mee

“Voor alle leerlingen een geschikte leer-werkplek”
Meer dan genoeg leer-werkplekken bij metaalbedrijven in de regio
‘Dreigend tekort aan stageplaatsen mbo zorgwekkend’, ‘Door de recessie dreigt een tekort aan stageplaatsen voor leerlingen van het vmbo en het mbo’, ‘Dringend behoefte aan meer leer-werkplekken’. Zomaar een greep uit de berichtgeving rondom stage- en leer-werkplekken voor leerlingen in het (v)mbo. Metaalbedrijven in de regio Oss-Uden-Veghel herkennen zich daar echter helemaal niet in. En ook de FME en de Koninklijke Metaalunie merken dagelijks dat er in de metaalsector juist meer dan genoeg leer-werkplekken zijn.

“Als er in deze regio één sector is waarin ruim voldoende leer-werkplekken beschikbaar zijn, dan is het de metaal wel”, zegt Marjan Oosterwijck, consulent Arbeidsmarkt en Beroepsonderwijs bij de Metaalunie. “Berichten in de media doen misschien anders vermoeden, maar daarin wordt nooit onderscheid gemaakt tussen sectoren en regio’s. Er zijn inderdaad beroepen waarin de leer-werkplekken niet voor het oprapen liggen. En ook in bepaalde regio’s is het moeilijker om een stage- of leer-werkplek te vinden. Maar in de regio Oss-Uden-Veghel hebben leerlingen die een metaalopleiding volgen dit schooljaar allemaal een geschikte plek gevonden. Er zijn zelfs nog plekken beschikbaar.”
 
Nauwe samenwerking
Het feit dat metaalbedrijven in de regio geen problemen ondervinden bij het plaatsen van leerlingen is vooral te danken aan de uitstekende samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. “Organisaties voorkomen gewoonweg dat het misgaat”, aldus Frank Donders van de FME, de ondernemersorganisatie voor de technologisch-industriële sector. “In deze regio werken organisaties als Techniek = Troef, Stichting Metaal Opleidingen (SMO), Kenteq, de Vakopleiding Techniek, FME en de Metaalunie nauw en doeltreffend samen om de instroom te bevorderen én voldoende leer-werkplekken te garanderen. Er zijn simpelweg geen leerlingen die geen baan kunnen vinden. En voor de enkele leerling die – om wat voor reden dan ook – toch niet aan een geschikte leer-werkplek kan komen, zorgen we in onderling overleg voor een goede oplossing”, legt Marjan Oosterwijck uit.

Instroom bevorderen
Dat er in de regio zelfs nog leer-werkplekken ‘over’ zijn, heeft ook te maken met de beperkte instroom. Nog steeds kiezen relatief weinig leerlingen voor de metaal. Mede door de negatieve berichtgeving heeft het imago forse deuken opgelopen. “In deze sector zouden volgens de media de eerste klappen vallen, maar dat beeld klopt niet. Aan die negatieve beeldvorming moet nodig wat gedaan worden”, vertelt Egbèr Smits. Hij is bestuurslid van de Stichting Metaal Opleidingen. “Het aantal leerlingen dat kiest voor een opleiding in de metaal is in Brabant aanzienlijk hoger dan elders in Nederland. Alleen al in de regio’s Oss-Uden-Veghel en Nijmegen-Cuijk hebben zich dit jaar honderd leerlingen aangemeld voor een metaalopleiding. En nagenoeg al die leerlingen hebben inmiddels een geschikte plek. En ook voor de enkeling die nu nog niet onder de pannen is, vinden we er een. Dat staat vast.”

Zekerheid
De komende jaren zullen steeds minder leerlingen moeite hebben met het vinden van een leer-werkplek in de metaal. Tot 2015 neemt de uitstroom uit technische beroepen namelijk gestaag toe. Dat betekent dat er techniekbreed, en vooral in de metaalsector, alleen maar meer behoefte ontstaat aan vaklieden. “Bedrijven moeten nu investeren in jong talent. Er is veel behoefte aan jongens en meiden die carrière willen maken in de metaal. Denk bijvoorbeeld ook aan jongeren die vanuit het vmbo doorstromen naar verschillende niveaus binnen het mbo. Onze sector biedt volop kansen”, aldus Frank Donders. “Sterker nog”, zegt Egbèr Smits, “wie zekerheid wil, kiest juist voor de metaal!”

BrABO – Metalektro
Op initiatief van de Kamer van Koophandel zijn in de regio platforms BrABO (Branchegerichte Aansluiting Bedrijven Onderwijs) opgericht.
BrABO heeft tot doel een impuls te geven aan de arbeidsmarkt binnen de metalektro-branche.
Zowel op het gebied van kwaliteit als op het gebied van kwantiteit van opleidingen.
In deze platforms werken bedrijven, onderwijs en aanverwante organisaties in de metaalbranche gezamenlijk aan onder meer: het voorkomen van uitval van leerlingen, meer instroom van leerlingen in metaalopleidingen en een betere aansluiting tussen het onderwijs en de praktijk in de bedrijven. Behalve initiatiefnemer is de Kamer van Koophandel Brabant organisator en coördinator van BrABO.

Deelnemers in het BrABO Platform Oss, Uden, Veghel en Land van Cuijk zijn:

Bedrijven:
RVS Non Ferro Uden
Kepser Pro Metaal Cuijk
Stork Food Systems Boxmeer
Nellisen en van Gerwen Oss
Heurkens en van Veluw Oss
Viber Metaal Heeswijk Dinther
VOVU Uden
Manders Dormans Lasbedrijf Uden
Metaalindustrie Uden
VDL Systems Uden
D&W Process Technology Uden
Vlonder Plaatwerk Boekel
Jos van der Horst B.V. Boekel
Staalbouw Hendriks Veghel
WDP Draadbewerking Erp

Onderwijs
ROC de Leijgraaf
Stichting Metaalopleidingen Veghel
Stichting Vakopleiding Techniek Cuijk

Overige organisaties
Koninklijke Metaalunie  
FME
Kenteq
Kamer van Koophandel Brabant
Techniek is Troef
Technopromo