Telematics: wat is het en waarom zou je het gebruiken?

Telematics

Techniek staat nooit stil en heeft vaak het doel om ons leven makkelijker te maken. Telematics is hier een heel goed voorbeeld van. Telematics is een combinatie tussen telecommunicatie en met deze combinatie wordt er toezicht gehouden op een voertuig.

Hoe werkt het?

Voor het gebruik van telematics dient het voertuig over GPS en een specifiek apparaat voor telematics te beschikken. Vervolgens zal het apparaat allerlei informatie doorspelen aan het bedrijf waar je het telematics apparaat aan hebt gekoppeld. Voorbeelden van analyses die gemaakt kunnen worden, zijn brandstofverbruik, gereden routes en het aantal gereden uren (van belang bij bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs).

Telematics als service

Het gebruik van telematics heeft vooral voor bedrijven een belangrijke functie. Zo hebben koeriersdiensten en pakketbezorgers er veel baat bij. De historie van gereden routes kan bijvoorbeeld als afleverbewijs van een pakket dienen. Daarnaast kan de consument de extra service worden geboden waarbij de bezorger realtime wordt gevolgd.

Kostenbeheersing

Een wagenpark beheren is duur. Je bespaart niet alleen door je autoverzekering te vergelijken op Autoverzekering.nl, maar ook door de leeftijd van je auto in de gaten te houden. Elk jaar dat de auto ouder is wordt de dagwaarde minder, dus misschien kan je wel een goedkopere autoverzekering kiezen. Begin hiervoor met je autoverzekering berekenen en zie direct hoeveel je kunt besparen. Telematics berekent hoe efficiënt de bestuurder rijdt en of er winst te behalen valt op het gebied van brandstofverbruik.

Ook is het makkelijker om het wagenpark van een onderneming te beheren. Het is in een oogopslag duidelijk waar alle voertuigen van een onderneming zijn en waar ze zijn geweest. Dit zorgt er tevens voor de de rittenadministratie en de kilometerregistratie makkelijker bij te houden is. Er wordt hiermee veel tijd bespaard. Als kers op de taart wordt met telematics voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van een bedrijfsvoertuig en tankkaart. Denk hierbij aan ongeoorloofd privégebruik van de bedrijfswagen en tankkaart.

Telematics en vrachtwagenchauffeurs

Vrachtwagenchauffeurs hebben een oerwoud van regels waar ze zich aan moeten houden. Zeker op het gebied van rij- en rusttijden is er nogal wat om rekening mee te houden. Beschikt het voertuig over een digitale tachograaf, dan kan er heel handig gebruik gemaakt worden van telematics. Telematics ontzorgt ook weer in dit geval. Het geeft altijd de realtime rijdgegevens weer. Hierdoor weet je altijd hoeveel tijd je nog hebt voordat je weer een rustperiode in moet lassen. Je kunt makkelijker inschatten of je nog voldoende tijd hebt om een specifieke levering af te ronden, maar het helpt ook om te voorkomen dat je ergens in de middle of nowhere je wagen moet parkeren om te rusten. Het helpt je beter plannen. Daarnaast kan je instellen wanneer je pauze hebt en hoeveel resterende werktijd er voor een dag en zelfs een week nog is. Telematics regelt het rekenwerk voor je, terwijl jij je ogen op de weg houdt.

Integratie met bedrijfssoftware

Veel aanbieders van telematics bieden de mogelijkheid om de verzamelde gegevens direct over te zetten naar de bedrijfssoftware van de gebruiker. Hierdoor hoeft er geen informatie meer overgezet te worden naar een eigen systeem. Op deze manier is telematics nog efficiënter.