Tentoonstelling over AaBe in TextielMuseum

Het TextielMuseum in Tilburg brengt vanaf 19 december 2013 een tentoonstelling over de Tilburgse wollenstoffenfabriek AaBe. De tentoonstelling draagt de toepasselijke titel ´AaBe. Een sterk merk´.  Want wie kent ze nou niet? De prachtige wollen dekens met het logo van een rendier voor een vol beladen arrenslee in een besneeuwd landschap. Naast een mooi historisch overzicht van het bedrijf in zes thema´s worden er volop publieksactiviteiten georganiseerd.

Over AaBe
Zo’n vijftig jaar geleden was de Tilburgse wollenstoffen en –dekenfabriek AaBe in heel Nederland een begrip. Iedereen had thuis wel een behaaglijke wollen deken van AaBe. Niet alleen de producten waren bekend, ook het sociaal beleid van de fabriek was decennialang een voorbeeld.
AaBe, Wollenstoffen- en Wollendeken Fabrieken wordt in 1929 door Adolf van den Bergh opgericht. Je ziet de restanten van de fabriek nog aan de Fatimastraat. AaBe beleefde economisch geweldige jaren. Zelfs in de jaren dertig die beschouwd worden als crisisjaren.  Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelt het bedrijf zich zelfs tot ‘Neerlands grootste dekenfabriek’ met bijna 1500 werknemers. Naast dekens behoren kleding- en uniformstoffen tot het assortiment. Eind jaren 1960 breken zware tijden aan. Reorganisaties, (mislukte) saneringen en ontslagen volgen. In 1978 richt het sterk verkleinde Aabe een succesvolle afdeling op, die zich richt op de productie van brandvertragende stoffen voor de vliegtuigbranche. Ook de dekens zijn niet buiten beeld. In 1996 volgt na een faillissement een doorstart die leidt tot een nieuwe naam: Aabe Textiles.
In afgeslankte vorm verhuist het naar een bedrijventerrein. Slechts acht jaar later moet het definitief zijn poorten sluiten. De 38 werknemers worden ontslagen.
De naam leeft echter voort in de handelsfirma AaBe Textiles Trading, die zich nog steeds met (veel) succes richt op de ontwikkeling van hoogwaardige wollen dekens.
Al deze aspecten komen aan bod in zes thema´s: de voorgeschiedenis, AaBe vol in bedrijf 1929 – 2006, Wollen dekens, maar ook meer…, het sociale klimaat, Promotie en de AaBe gebouwen nu. De beroemde AaBe klok, dekens, stoffen, stalenboeken, ontwerpen, foto’s en films, portretten, beelden van de fabriek en nog veel meer worden uit de rijk gevulde kast van het museum gehaald.

Publieksactiviteiten
Het TextielMuseum verzamelde een groot aantal objecten uit de geschiedenis van AaBe. Maar er zijn ongetwijfeld nog veel meer mooie dingen gemaakt of overgebleven uit de lange historie van de fabriek. Het museum doet daarvoor een oproep aan het publiek om voorwerpen mee te brengen en deze te voorzien van verhalen. In een registratielab fotografeert het museum de objecten en worden de verhalen toegevoegd aan het digitale ‘Geheugen van Tilburg’. De mooiste voorwerpen krijgen een plaats in de vitrine in de tentoonstellingsruimte. Familie, oud-werknemers en betrokkenen bij AaBe zijn bovendien welkom op de ‘AaBe – familiedag’ op 16 februari 2014.
Geïnteresseerde bezoekers kunnen op de laatste zondag van iedere maand in gesprek met oud AaBe medewerkers. Zij vertellen hun verhaal over een bijzondere tijd bij een vooruitstrevende werkgever.
Tot slot vindt er nog een vernissage plaats. Een passende afsluiting voor een tentoonstelling over een bedrijf dat zo onlosmakelijk aan de geschiedenis van Tilburg is verbonden. Houd de website in de gaten, want hiervoor wordt een beroep gedaan op alle makers in Tilburg!

TextielShop
Ter gelegenheid van de tentoonstelling krijgen de producten van AaBe Textiles Trading in de TextielShop van het museum een zeer prominente plek en wordt het assortiment tijdelijk uitgebreid. Dus ook voor een bijzonder warm cadeau kun je terecht in het TextielMuseum.

Wintervachtjassen
Wintervacht, opgezet door twee jonge Nederlandse ontwerpers, geeft de wollen dekens hun waarde terug door er jassen en vesten van de maken: Wintervachtjassen. Elk product is uniek en wordt met de hand gemaakt. Drie prachtige exemplaren krijgen een plek in de tentoonstelling.