Terugblik op 2022: eindelijk weer festivals, evenementen en positiviteit!

2022 zit er alweer bijna op en 2023 staat op het punt van beginnen. Time flies when you are having fun! Want man o man wat is de tijd weer snel gegaan. Daarom in dit artikel een terugblik op het jaar 2022 voor Tilburg. Met enkel leuke feitjes en info die je misschien alweer bent vergeten. En uiteraard ook wat leuke feitjes en informatie over het jaar van Tilburg.com. Lees snel verder. 

Top 5 van Tilburg.com

Als Tilburg.com zijnde hebben we het hele jaar weer keihard geknald om jullie de leukste nieuwtjes, acties, evenementen, vacatures en veel meer te tippen. Met leuke artikelen, video’s en andere content hebben we weer onze stinkende best gedaan om Tilburgse ondernemers en initiatieven, maar voornamelijk de stad op de kaart te zetten. Dat deden we in een ander jasje. Want in januari ging onze nieuwe website live. Ook gingen we aan de slag om meer video-content te maken op met name Instagram en TikTok. Dat leverde leuke TikTok’s, Reels en bijbehorende bereikcijfers op.

Best scorende artikelen

 1. Alles wat je moet weten over de Tilburgse kermis 2022
 2. Gemeenteraadsverkiezingen komen eraan: check hier de stemwijzer om te zien welke partij bij jou past
 3. Auberge du Bonheur zet alle koks op straat
 4. Dit is de playlist van Tilburg Zingt 2022
 5. Check hier de attractielijst van de Tilburgse kermis 2022

Best scorende evenementen in onze uit-agenda

 1. Safari Run in de Beekse Bergen
 2. MeiMarkt 2022
 3. Koningsdag 2022
 4. Roze Maandag
 5. Carnaval in Kruikenstad

Best scorende Instagram Reels

 1. Carnavalvierders spreken Kwèèkers uit tijdens Elfde van de Elfde
 2. Tilburgers spreken nieuwe carnavalskwèèkers uit
 3. Opening Emmapassage
 4. Opening Mango
 5. Kerstversiering in Tilburg

Best scorende TikTok’s

 1. IJsbaan op de Heuvel
 2. Opening Emmapassage
 3. Be Your Selfie Tour
 4. Ribs Factory
 5. Restaurant BLU

Best scorende berichten op Facebook

 • Aankondiging Safari Run Beekse Bergen
 • Kanotochten door de Beekse Bergen
 • Auberge du Bonheur zet alle koks op straat
 • Aankondiging bierfestival in de Beekse Bergen
 • Aankondiging vuurwerkshows in het Reeshofpark en de Beekse Bergen

Terugblik op het jaar van 2022

Na wat inside information, hierbij een leuk jaaroverzicht van het afgelopen jaar voor onze stad. Hierin zullen we wellicht een aantal zaken missen. Maar goed om te weten: als Tilburg.com zijnde schrijven we niet over politiek (op praktische informatie rondom verkiezingen na), 112-nieuws, criminaliteit et cetera. Oftewel: enkel promotionele content om Tilburg en haar ondernemers en initiatieven te promoten.

Januari

Hoewel je het jezelf bijna niet meer kunt voorstellen, begon ons jaar in een lockdown. Zo was de horeca gesloten, was er een vuurwerkverbod en mochten we de jaarwisseling maar met een beperkt aantal mensen in huis vieren. Verschillende horecaondernemers waren erg creatief. Zo werd er een corona-wandelingetje georganiseerd. Zo konden mensen er in januari toch op uit en werd de horeca gesteund. Ook waren er in januari een aantal aankondigingen met betrekking tot nieuwe zaken in de Tilburgse binnenstad. Zo werd bekend dat het Piusplein een wijnbar zou krijgen (VINE), dat Esprit en Bomont een winkel zouden openen in de plint van het stadhuis en dat er een sportsbar (Papa Jim) zou openen in de stad. Ook waren er concreet enkele openingen. Restaurant Blu ging open aan het Pieter Vreedeplein bijvoorbeeld. Ook op het gebied van kunst was er leuk nieuws. Zo bleek dat de muurschildering op het pand van Pizzabar Rijstlust in de Willem II-straat werd genomineerd voor de top 100 populairste muurschilderingen ter wereld.

Februari

Bij februari moeten we eigenlijk maar aan één ding denken: carnaval. Want het feest der verbroedering mocht ein-de-lijk weer georganiseerd worden. De kroegen liepen vol en het was vijf dagen lang één groot feest in de stad. Omdat het pas last-minute bekend werd dat carnaval door kon gaan, had de carnavalsstichting te weinig tijd om de evenementen rondom carnaval (zoals d’n Opstoet, Kruikenstad in Koor et cetera) goed te organiseren. Gelukkig konden we een maand later (in maart) wel genieten van d’n Opstoet. Ook waren er weer enkele bekendmakingen. Zo werd bekend dat The Nacho Bar zou openen aan de Heuvel.

Ook op de Westermarkt was een opvallend straatbeeld in februari. Op 11 februari werd het parkeerterrein namelijk deels afgezet en kwam er een dikke bolide de parkeerplaats opgereden. Wat bleek: er was een meet & greet met Peter Gillis bij de Mitra om zijn nieuwe drankje te promoten. Ook werd in februari bekendgemaakt dat er een woontoren in het Spoorpark komt en dat dit gebouw ‘De Parkwachter’ gaat heten.

Maart

In maart stonden de gemeenteraadsverkiezingen op het programma. De politieke partijen voerden die maand massaal campagne om de stem van de Tilburger te werven. Uiteindelijk was GroenLinks de grote winnaar in Tilburg. Verder stond de carnavalsoptocht op het programma. De verschillende verenigingen hadden namelijk lang gewerkt aan diverse praalwagens. Het zou dus zonde zijn om die in de bouwhal te laten staan. En dus besloot de carnavalsstichting om d’n Opstoet in maart te organiseren. Een extra carnavalsweekend voor de Kruiken en Kruikinnen dus. Ook waren en wederom ondernemers die een nieuwe zaak openden. Zo opende Café de Buizerd aan de Paleisring, ging ijssalon de IJsvlinder open in het Reeshofpark en besloot Saté Kid om ook een vestiging in de Reeshof te openen. Over ijssalons gesproken. Intermezzo gebruikte de winterperiode om de vestiging op de hoek van de Spoorlaan en Heuvelring flink te verbouwen. Deze vestiging kreeg dus een flinke update.

April

April geldt toch altijd wel een beetje als de opening van het evenementenseizoen. Ook in Tilburg. Zo kleurde Roadburn Festival de binnenstad zwart en was het een week later tijd voor Koningsnacht en Koningsdag. Dat zorgde – na jaren zonder evenementen – eindelijk weer voor een oranjegekleurde Schouwburgring tijdens Tilburg Zingt en volgepakte horecapleinen. Ook de diverse braderieën in de stad werden – mede doordat het droog bleef – goed bezocht. Koningsdag zorgt ook traditioneel voor een lintjesregen. 38 inwoners van onze gemeente werden dan ook in het zonnetje gezet. Een stad in ontwikkeling, zorgt uiteraard voor nieuwe zaken, ook in april. Zo opende The Nacho Bar aan de Heuvel, ging Bomont open en kreeg de Heuvelstraat een eigen Geldmaat winkel. Ook Mercado Emma verhuisde naar de Heuvelstraat en opende een schitterende delicatessenwinkel.

Mei

In de meimaand werd de Hasseltse Kapel weer massaal bezocht. Tilburgse gezinnen gingen naar het kapelletje om een kaarsje op te steken en snoep te halen. Een échte Tilburgse traditie. Nog een Tilburgse traditie: de Tilburgse kermis. Die vindt jaarlijks in juli plaats en wordt heel erg druk bezocht. Dat zorgt er ook voor dat Tilburg een echte kermisstad is. Daarom werd er in mei ook een budgetkermis op evenemententerrein ’t Laar georganiseerd. Ook werden in mei de Michelin-sterren uitgereikt. Monarh in Tilburg kreeg wederom een ster, maar er waren ook twee nieuwkomers in de regio die werden bekroond: Alma uit Oisterwijk en Restaurant Pikaar uit Hilvarenbeek. Daar moest op gedronken worden. En dat kan als geen ander bij VINE. Deze gloednieuwe wijnbar opende in mei haar deuren aan het Piusplein.

Op sportief vlak was het minder. Na een kleine opleving degradeerde Willem II namelijk alsnog van de Eredivisie naar de Keuken Kampioen Divisie.

Juni

Juni is toch wel het hoogtepunt qua evenementen in de stad. Zo stonden de MeiMarkt, Festival van het Levenslied, Hap Stap Festival, het gloednieuwe Spoorpark Live, Eastlake Festival en nog vele andere festivals op het programma. En ook dat was wennen. Waar we tijdens de coronaperiode het jarenlang zonder festivals moesten doen, konden we in juni ieder weekend kiezen uit meerdere festivals. Het Dwaalgebied had er vanaf juni ook een fijn adresje bij. Satiata opende namelijk haar deuren naast Pulcinos. Hier kun je heerlijke wijnen, Italiaanse delicatessen en maaltijden kopen.

Juli

In juli gaat het in Tilburg altijd maar over één ding. En dat was dit jaar niet anders. De Tilburgse kermis stond namelijk op het programma. Hoewel we tijdens de coronaperiode konden genieten van een uitgeklede variant van de Tilburgse kermis – genaamd de vakantiekermis – was het nu eindelijk weer écht raak. Mét Roze Maandag, mét de Amstel Bierhal, mét de Desperados Road Show en met vele andere side-events. Ook de kijkmannen kwamen weer massaal naar de opbouw en afbouw van de honderden attracties kijken. Sommige dingen veranderen namelijk nooit. Maar naast de kermis was er nog veel meer te doen. Zo stond WOO HAH Festival (wat later blijkt voor het laatst) op het programma in de Beekse Bergen en streek foodfestival TREK neer in het Spoorpark.

Ook leuk: Sportsbar Papa Jim opende zijn deuren. Een prachtige horecazaak (waar oud Willem II-speler Arjan Swinkels één van de eigenaren is) aan de Paleisring waar je alle denkbare sporten kunt bekijken onder het genot van een hapje en drankje.

Augustus

Wè was ’t héét. Ja mensen, het was warm in augustus. Niet voor niets dat één van de meest ingetikte zoekopdrachten op onze website was waar je in de regio kon zwemmen of een bootje kon huren. Zwembadjes waren niet aan te slepen, ventilatoren steevast uitverkocht en een airco laten plaatsen: dat ging je zeker niet lukken. Gelukkig genoten een hoop Tilburgers in augustus van een welverdiende vakantie. Er was dan ook genoeg te doen. Zo keerden de Muzenconcerten terug in het Reeshofpark, stond Kaapstad op het programma in de binnenstad en namen roodharigen de stad over tijdens Redhead Days. Ook in het Wilhelminapark werd uitgepakt met livemuziek, marktjes en veel meer.

Daarnaast ontving de stad weer duizenden nieuwe studenten. Zij leerden de stad eind augustus kennen tijdens de TOP week en de Purple Introductieweek.

September

In september kwam het ‘normale’ leven weer op gang in Tilburg. De vakanties zaten erop en het evenementenseizoen liep op zijn eind. Toch waren er nog een hoop events in de stad in september. Denk aan de Tilburg Ten Miles, Draaimolen Festival, Swim to fight cancer en veel meer. En er waren enkele openingen. Zo opende niemand minder dan Rico Verhoeven de gloednieuwe MOOD by Eveline Wu in de Spoorzone, veranderde het concept van De Lollipop aan de Paleisring naar Capt. J’s Hurricane en ging Vabotti Schoenen open in de binnenstad.

Oktober

Kortere dagen, de bladeren van de bomen: de zomer zat er in oktober écht op. Alhoewel: het was bijzonder zacht in oktober. Sommige dagen konden we nog gewoon in onze korte mouwen genieten van een terrasje. Het contrast was dan ook groot in de Koepelhal waar het traditionele Oktoberfest weer op het programma stond. Ook waren er op het gebied van retail en horeca weer ontwikkelingen. Zo keerde Mango terug naar de binnenstad en transformeerde De Albatros tot streetfoodrestaurant. Ook bewees het Spoorpark wederom haar veelzijdigheid. Festival Circolo stond hier namelijk tijdens de herfstvakantie op het programma. Wat mogen we ons als Tilburgers rijk rekenen met zo’n schitterend park. Of je er nu gaat picknicken, sporten of een van de veelzijdige evenementen (van bierfestivals tot Spoorpark Live tot dit circusfestival) bezoekt: het heeft voor iedereen iets te bieden.

November

Waar we eerdere jaren het ene na het andere slechte nieuws te horen kregen in verband met naderende lockdowns, bleef het deze keer gelukkig rustig. En dus konden we gewoon genieten van Elf-Elf en de Sinterklaasintocht. Daarnaast was het een bijzondere maand voor de binnenstad. De Emmapassage opende na een jarenlange verbouwing weer de deuren. Het is een modern winkelgebied geworden met schitterende winkels zoals Søstrene Grene, NIX&NIX, Skechers en vele andere winkels. Ook openden diverse horecaconcepten zoals Anne & Max, Strada en Fat Phill’s de deuren. Ook aan de Piushaven ontwikkelingen. Zo gingen Villa La Vida (in het voormalige Villa Pastorie) en De Belinda (in de voormalige kappersboot) open. Een mooie maand voor horecaondernemer Giel van Schaaijk. Naast de opening van De Belinda won hij namelijk ook een Entree-Award als ‘Best New Restobar’ met zijn horecazaak Hooked aan de Korte Heuvel.

Wat verder eventjes was: de combinatie tussen feestverlichting en oranje vlaggetjes in de binnenstad. Het wereldkampioenschap voetbal werd namelijk vanaf november georganiseerd. Uiteraard speelde de horeca hierop in. In plaats van met een oranje shirtje, zaten Tilburgers nu met sjaal en dikke winterjas op de terrassen naar het Nederlands Elftal te kijken.

December

En dan is het ineens december. Een prachtige feestmaand waarin het in de stad lekker druk werd. Ook waren er gigantisch veel winterse evenementen in de stad. Ze stond De Wintertuin op het programma in het Spoorpark, genieten we op de Heuvel van een schitterend overdekte ijsbaan en waren er vele kerstmarkten. Net na de opening van de Emmapassage volgden er in december al weer nieuwe openingen in dit winkelgebied. Zo gingen Guts & Gusto en Starbucks open. Later volgen ook nog winkels als NEW YORKER, ONLY en MSCH Copenhagen.

Iedereen de beste wensen

Al met al hebben we kunnen genieten van een heerlijk jaar. Na jaren dat we zonder moesten, konden we weer met zijn allen knuffelen en genieten van schitterende evenementen. In de stad wordt flink doorgebouwd om Tilburg nóg aantrekkelijker te maken voor bewoners, bezoekers, toeristen en bedrijven. De ene na de andere woontoren verrijkt de skyline en de gaafste winkels en horecaconcepten verrijken onze stad.

Wij willen iedereen een heel fijn 2023 wensen! Dat al je dromen uit mogen komen!