Terugblik op de Betere Buurtprijs

Ongeveer een jaar geleden schreef Tiwos de BetereBuurt-prijs uit. Bewoners van de Kruidenbuurt laagbouw konden ideeën indienen voor de wijk. De beste initiatieven werden door Tiwos beloond.

De buurt verandert, er komen nieuwe mensen wonen, andere culturen, nieuwe geuren en kleuren. Een groep Koerdische vrouwen vond dat er meer contact moest komen tussen bewoners onderling zodat ze geen vreemden voor elkaar blijven. En hoe is dat beter te bereiken dan door muziek, een maaltijd en een modeshow? Afgelopen voorjaar is hun idee uitgevoerd. Vian Majid Mussa vertelt erover.

Op 11 april hebben de Koerdische vrouwen een kookworkshop georganiseerd. Hiervoor stelde De Bodde, school voor speciaal voortgezet onderwijs, hun ruime keuken beschikbaar. Vrouwen uit alle culturen werden uitgenodigd om met elkaar te komen koken. De bedoeling van de dag was om met elkaar in contact te komen en van elkaar te leren. Dat is bijzonder geslaagd. Vian: “De vrouwen kwamen echt uit een heleboel verschillende culturen. Er waren Somalische, Indonesische, Arabisch-Irakese, Nederlandse en Koerdische vrouwen. Alle groepen vrouwen kregen een eigen budget en gingen zelf aan de slag met koken. In de keuken was het een drukte van belang, iedereen moest zelf koken maar wilde ondertussen ook kijken hoe de anderen bezig waren. Alleen al hierdoor hebben we het doel van onze dag bereikt.” Nadat alles klaar was, werd van alle gerechten een uitgebreid buffet gemaakt. Via affiches werden mensen uit de buurt uitgenodigd voor het buffet. Uiteraard waren mensen van De Bodde ook welkom. “Na het buffet werd er spontaan gedanst. We kregen van iedereen heel positieve reacties. Veel vrouwen merkten op dat we dit echt vaker moeten doen. En de mensen van De Bodde hebben ons zelfs gevraagd dit ook eens speciaal voor de school te organiseren.”

Een week later werd de modeshow gehouden. Marokkaanse, Somalische en Koerdische vrouwen lieten hun traditionele kleding zien. Voor deze gelegenheid was ook een Nederlands dameskoor gevraagd een optreden te doen. Het ging ook niet alleen over mode. Bezoekers konden ook advies krijgen over make-up en hoe je je het beste kunt opmaken. En voor de kinderen waren er weer een heleboel verschillende activiteiten. Zij konden knutselen, er werden bij kinderen vlechtjes gemaakt en er was een goochelaar. Vian: “het werkt echt om samen met verschillende culturen een activiteit te ondernemen. Door mensen meer bij elkaar te brengen kweek je meer begrip voor elkaar; je leert elkaars cultuur kennen. Je zag bijvoorbeeld bij de modeshow dat de verschillende culturen niet meer alleen bij elkaar zaten, maar er ontstonden heel gemengde groepjes. Het is zeer de moeite waard om dit soort bijeenkomsten te organiseren, het komt de leefbaarheid in de buurt zeer ten goede!”

www.tiwos.nl