Terugblik op vijftien jaar KingZine

kingzine

KingZine is jarig. Wat kun je veranderen in vijftien jaar? Drie bepalende KingZiners kijken terug en vooruit. „Toch vind ik dat we stilstaan.”

Begin met trouwe Willem II’ers over vroeger en er gebeurt iets geks. De wet van het gesprek schrijft voor dat vroeger alles beter was. Maar vroeger was niet alles beter. Niet bij Willem II. In ieder geval niet op de tribune.

Natuurlijk. Er zijn warme herinneringen. John Mouthaan (voorzitter KingZine maart 2002 – juli 2003) herinnert zich trommelaar Richard nog, met z’n gebreide trui en luide stem, op vak F van wat toen nog het Gemeentelijk Sportpark heette. De harde kern stond onder de klok aan de Tilburgse zijde.

Klok? Wat is dat?

Nee, dan Ben Sebregts (voorzitter maart 2007 – juli 2014). Die komt al 45 jaar bij Willem II. Begin over de snoepkar op de sintelbaan, en hij ruikt weer de betonnen pisbakken, voelt weer de stromende regen, en ziet zich alweer staan tussen 367 betalende toeschouwers tegen HFC Haarlem. Vanwege de regen mochten ze wel even op de hoofdtribune komen zitten. „Maar dat er achteraf iets moest gebeuren aan de sfeer, destijds een onbekend fenomeen, moge duidelijk zijn”, zegt hij.

Vroeger was alles slechter. Oké, is gechargeerd, maar toch. Misschien wel daarom werden ze jaren later voorzitter van stichting KingZine -zeg maar de club die dit krantje uitbrengt.

Pathé

Kenners weten het wel, maar het begon dus allemaal in een gebouw dat volgens goed Tilburgs gebruik intussen gesloopt is: een kantoor op de plek waar nu bioscoop Pathé staat. Vrij ironisch, gezien de schouwburg-achtige beleving op de tribunes in die jaren. Een handvol vrije geesten bedacht daar dat het leven op de tribunes wel wat levendiger kon. Dat de onderlinge verbondenheid sterker kon. En dat een fanzine een goed begin zou zijn,

Omdat de trouwe lezertjes het verhaal wel kennen doen we de samenvatting even in haiku-vorm: A4tje in zwart-wit / mocht niet binnen de hekken uitgedeeld worden / stewards voelden zich beledigd door de tekst / moesten we nu twintigduizend liter typex?

In ieder geval: door dat a4tje werden we een gesprekspartner. Eerst ontstond er een sfeervak (kwispedoortjes vindt u bij de uitgang van de tribune) op vak N, maar dat was nog maar het begin. Echt het begin.

Schilderen

Een sleutelmoment was namelijk de verwijdering van het hek tussen de vakken B en C. Want vak C, lieve lezers, was in het pre-moderne tijdperk namelijk onderdeel van het uitvak. Inderdaad: het uitvak nam dus bijna een kwart van het stadion-oppervlak in. Ook al werd het amper bezet.

„Als eerste voorzitter van KingZine ben ik enorm trots om te zien dat we er ondanks veel weerstand in zijn geslaagd dat hek eruit te halen. Daardoor ontstond één grote side achter het doel”, zegt John. „Dagen hebben we later staan schilderen om de KingSide te voorzien van de achterwand, de groene stoelen te vervangen door blauwe. Fantastisch om dat samen doen met je medesupporters. Dat geeft echt het gevoel dat je er voor de club en elkaar staat.”

Inderdaad, zegt Ben. „Werkelijk alles wat ons niet aanstond, stelden we aan de kaak. Jarenlang hebben we tegen Willem II aan gebeukt dat dat hek eruit moest. Vaak wordt dat gezien als hét resultaat van KingZine.”

Recalcitrante gasten

In die tijd, zo aan het begin van deze eeuw (opa spreekt), was KingZine ’een club jonge, recalcitrante gasten’, zegt Marco Cruijssen (voorzitter juli 2003 – maart 2007), Johns opvolger. „Het was een club die zich in de basis tegendraads opstelde tegen alles wat niet KingZine of in de gedachte van KingZine was. In de vier, vijf jaar dat ik voorzitter was, is het clubje gasten wat KingZine vormde meer volwassen geworden, zonder het opstandige karakter uit het oog te verliezen.”

Onder zijn opvolger Ben ging die professionalisering verder, zegt hij. „Belangrijk is wel dat we altijd voor onze doelen zijn blijven staan, ook al kwam dat voor de buitenwereld niet altijd zo over.”

Ben wist niet eens of hij nou wel zo blij was om voorzitter te zijn. „Ik stond nou niet bepaald bekend om mijn voorbeeldgedrag.” Toch is hij trots. Op die busreizen naar uitwedstrijden bijvoorbeeld. „Jarenlang elkaar soms tegenwerkend organiseerden KingZine en de Supportersclub anderzijds sàmen uitwedstrijden. Ongekend in die tijd! De vaak fanatiekere en ook jongere supporters kozen weloverwogen om met KingZine te gaan rijden. Wij organiseerden de reizen toch wat losser en vrijer. Uiteindelijk kwam het natuurlijk neer op hardere muziek, meer bier en daardoor een puinhoop en lol in de bussen.”

De uitwedstrijden vormen in veel gevallen de basis voor groeiende vriendschappen, zegt Marco.  „Je krijgt meer sfeer door bijvoorbeeld het ontstaan van nieuwe liederen. Maar ook het aanzien in het land werd beter, vanwege de grote supportersaantallen bij uitwedstrijden.”

Stof

„Als ik dit alles zo de revue laat passeren kan ik stellen dat KingZine in de jaren aanzienlijk is veranderd”, zegt Ben. „Van los zand tot een tot een organisatie. Tot een volwaardige supportersgroepering die het net even wat anders doet dan een aan een club hangende officiële supportersclub. Ik ben blij daaraan mijn steentje te hebben kunnen bijdragen. Ik zie voor KingZine een mooie toekomst, waarbij we ervoor moeten waken dat we geen tweede supportersclub worden, en we het rebelse af en toe weer uit het stof moeten trekken.

Stilstand

„De afgelopen jaren is de KingSide een begrip geworden”, zegt John. „Veel jonge supporters willen daar graag staan, en dat is mooi om te zien. Nieuwe fanatieke supporters komen bij de club en bepalen de sfeer. Precies zoals we vijftien jaar geleden zelf zijn begonnen. Toch vind ik dat we stil staan. Na het verdwijnen van het hek tussen B en C is er niets veranderd aan de KingSide. Ik vind dat de club veel meer moet investeren in de supporters, door veel klantvriendelijker te zijn, en vooral ook te investeren in het stadion. Waarom geen uitbreiding van de KingSide? Waarom niet de grachten dicht? Waarom geen staantribune? Waarom geen aankleding aan de buitenzijde van de KingSide? Ik hoop dat er snel een plan komt om door te bouwen op de huidige populariteit van de KingSide. Als we dat niet doen, zijn we over paar jaar weer terug bij af.”

Leeftijdsverschil

Door de jaren heen is KingZine aangevuld met diverse supportersgroeperingen, zoals Vak E en KS79, zegt Marco. „Beiden groeperingen vullen op hun eigen manier KingZine aan waar het gaat om de clubliefde. De laatste jaren is de sfeer op de tribunes wisselend.”

Hij denkt dat de verschillende groepen te weinig met elkaar praten. „Door het leeftijdsverschil en soms het verschil in beleving, is KingZine misschien iets verder af komen te staan van deze groeperingen. Ik hoop dat ze het overleg aangaan om de sfeer minimaal op hetzelfde niveau te houden, maar eigenlijk te verhogen tot een structureel goede sfeer bij thuiswedstrijden.”

Weinig onderling contact? Ben denkt dat het wel meevalt. „We helpen ze, faciliteren ze met de busreizen onder eigen verantwoordelijkheid. Maar we kunnen en willen ze niet adopteren. Met Vak E hebben we een goed, close contact, maar dat is meer op het informele vlak. Onderlinge verbondenheid is er wel degelijk! Is meer een luxe probleem voor KingZine. Met iedereen verbonden zijn valt niet mee.”

Jubileumfeest

Het vijftienjarig bestaan van dit fantastische supportersorgaan van Willem II moet natuurlijk gevierd worden. Daarom zijn alle vrienden, supporters, vrijwilligers, sponsoren en partners van harte welkom op zaterdag 8 oktober in De Heuvel Gallery. Digital Destruction, DJ Tommy Santo, DJ Wannie en DJ Joep zorgen voor de muzikale aankleding. Reserveer je kaarten nu (voor vrienden van KingZine gratis).