Tilburgse kermis 2019 volgens de kermiswethouder: ‘loeiheet en ontspannen’

tilburgse kermis 2019

Voor het tweede jaar op rij beleefde de Tilburgse Kermis een snikhete editie. Ondanks het verbreken van verschillende hitterecords, was de sfeer op het kermislint tien dagen lang uitstekend te noemen. Op de warme dagen was het overdag rustiger, maar in de avonduren kwam de kermis zichtbaar en merkbaar tot leven. Ook was het de kermis van de technische mankementjes. En het was de kermis van het onverwachte verlies. KermisFM-vrijwilliger Joris de Greef kwam om het leven bij een noodlottig auto-ongeluk.

Bijdrage van: gemeente Tilburg

“Verdriet, geluk, teleurstelling, vreugde. De meest uiteenlopende emoties liggen dichtbij elkaar op het kermislint. Dat heb ik dit jaar aan den lijven ondervonden”, stelt wethouder Rolph Dols. “Het was mijn eerste jaar als kermiswethouder, ik heb alles meegemaakt en ben overal geweest. Van de Kermisrun tot het Zomercarnaval, van het Besterplein tot de Piushaven. En ik kan niet anders zeggen dan: wat een geweldig evenement is het! Wat het evenement zo geweldig maakt? De mensen! De verbondenheid bij de vrijwilligers van KermisFM na de dood van hun collega, was hartverwarmend. Er sprak steun en warmte uit. De exploitanten en horeca die een heerlijke sfeer neerzetten. Maar ook het team dat er elk jaar weer achter de schermen voor zorgt dat de bezoekers van de Tilburgse kermis kunnen genieten, daar neem ik mijn petje voor af.”

Weersomstandigheden

Tijdens deze editie van de Tilburgse Kermis gooiden de weersomstandigheden soms wat roet in het eten, van temperaturen net boven de 40 graden tot lokale plensbuien met hagel. Een aantal vaste elementen van de Tilburgse Kermis zoals de seniorenbingo en de badeendenrace moest vanwege het weer geannuleerd worden. Vanzelfsprekend stonden de pony’s op stal en werd het muizenhotel gesloten. Gelukkig kon de kinderspeurtocht op de laatste dag alsnog doorgaan. Een paar exploitanten had te maken met haperende attracties. Die gelukkig in no time gerepareerd waren! Het tienjarig bestaan van kermismedium Zwieren & Zwaaien werd beloond met de Piet Maesprijs.

Roze

Zoals elk jaar, was ook Roze Maandag weer een drukbezochte dag. Het kermislint kleurde roze met bezoekers van heinde en verre die deze dag, die zoals altijd stond in het teken van jezelf zijn en respect, niet wilden missen. Op deze dag was de samenwerking tussen de Tilburgse Kermis en de Nederlandse Spoorwegen misschien wel het best zichtbaar: dragqueen en medewerker van NS Kassandra Rich werkte die dag als conducteur op de trein naar Tilburg en liep mee in de Pride Walk.

Vernieuwing

Ook dit jaar waren er weer tal van nieuwe elementen aan de kermis toegevoegd. Zo trokken theaterfestival LunaLunaLuna en het gratis openlucht circus Carero vele bezoekers naar de Spoorzone, trok de Beach Club op de Spoorlaan veel bekijks en werd ook aan de innerlijke mens gedacht met twee typisch Tilburgse traktaties: het Tilburgse worstenbroodje van Kriellaars en de Tilburgse Crie de Cacao nougat van Tom Stalpers.

Kermisprijzen

Dit jaar werden de kermisprijzen niet in optocht over het kermislint uitgereikt, maar op het VIP-deck op het Piusplein. Voor de winnaars maakte het niet uit: zij waren vereerd en blij met hun oorkonde en verheugd over het feit dat ze volgend jaar verzekerd zijn van een plekje op de Tilburgse Kermis. De publieksprijs ging naar de Booster Maxx! De eerste Mariska van Outheusdenprijs naar Piusplein Zuid.

Zin in 2020

“In de weken voor de kermis werd me geadviseerd het evenement te ervaren in al haar facetten. Om alles mee te maken. Dat heb ik gedaan. Ik ben 10 dagen op de kermis geweest en heb me ondergedompeld in alles wat de Tilburgse Kermis zo uniek maakt. Nu ga ik dit laten bezinken, zodat ik me vanaf september, met deze ervaringen in mijn achterzak, kan richten op de editie van 2020.”

De Tilburgse Kermis 2019 in feiten en cijfers

 • Na 38 jaar op de kermis en 24 jaar ‘huwelijk’ met Jet stopt Frank van Spaandonk met zijn kermiswerkzaamheden #afscheid.
 • Luchtbuks Ria heeft weer raak geschoten. Niet gehinderd door haar longontsteking of het warme weer, schoot ze voor de 83e keer in de Bulls Eye. De kogel maakt voortaan deel uit van de Jaozeetie.
 • Onze Tilburgse Gijs Franken is over zijn initiatief Blauwe Zondag geïnterviewd door KRO’s Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink.
 • De garages in het centrum van de stad waren helemaal vol in het eerste weekend.
 • In de 10 dagen kermis is er alleen al uit de rolcontainers en de afvaleilanden zo’n 65 ton afval (rest en PMD) opgehaald, met op Roze Maandag zelfs 8.150 kilogram. En zo’n 6.000 liter urine per dag. Met een uitschieter op Roze Maandag: 10.000 liter!
 • De brandweer is dit jaar alleen voor een paar liftopsluitingen en een buitenbrandje uitgerukt.
 • Op de EHBO posten zijn 4.000 bekertjes water uitgedeeld.
 • Zo’n 1.400 gehandicapten hebben dinsdag van een middagje kermis genoten.
 • Of het heet het was? Heet genoeg voor het handhavingsteam om 225 liter water en 90 liter fris op te drinken!
 • En heet genoeg voor mensen om zo dicht mogelijk bij de kermis te parkeren zodat je niet ver hoeft te lopen … waar dat dus niet mag #wegslepen.
 • Sommige dorst werd niet op de juiste manier gelest: een dorstige 16-jarige bezoeker werd een alcoholisch drankje ingeschonken #boetevoordeondernemers #1.360euro.
 • Ook dit jaar heeft Tiny Paashuis (gebakskraam) weer 1.250 euro opgehaald voor het Ronald McDonalds Huis.
 • De contacten bij de EHBO waren divers dit jaar: van insectenbeten tot blaren, van oververhitting tot overmatig alcoholgebruik. De EHBO’ers hebben het allemaal voorbij zien komen. Inclusief een bevalling die op de kermis is gestart.
 • Dit jaar heeft het BAT de plastic bekers uit het kermisafval aangeboden aan Philtex. Dit bedrijf verwerkt de bekers tot granulaat. Van deze grondstof wordt een product gemaakt dat tijdens de Tilburgse Kermis 2020 te zien is!