TextielMuseum in de finale van prestigieuze Europese museumprijs

textielmuseum europese museumprijs

Afgelopen zaterdagavond behaalde het TextielMuseum een finaleplek in de race om de prestigieuze award van de European Museum Academy (EMA). Een vakjury koos het Tilburgse museum uit 28 Europese musea als één van de drie finalisten vanwege de vernieuwende en eigentijdse wijze waarop het museum erfgoed toegankelijk en relevant weet te maken voor de hedendaagse bezoeker en maker.

Het TextielMuseum is gestart met een ambitieus vernieuwingstraject om zijn positie als cultureel icoon te behouden en verder uit te bouwen. Samen met gemeente Tilburg werkt het museum plannen uit voor uitbreiding, renovatie en verduurzaming van het monumentale museumgebouw, waarmee tevens een impuls wordt gegeven aan de doorontwikkeling van het omliggende Museumkwartier tot het volgende bruisende stadsdeel.

Uit het juryrapport van de EMA:

“Het TextielMuseum is een van de meest dynamische Nederlandse musea in zijn soort. Het zet cultureel erfgoed in om te bouwen aan een sterke lokale gemeenschap, vanuit de verrijking van een zeer diverse culturele bevolking. Het is een museum van makers, van ontwerpers en van experts op het gebied van het ambacht, dat het publiek aanmoedigt om zelf όόk aan de slag te gaan en creatief te zijn. Het museum weet een universele industrie nieuw leven in te blazen door expliciet te focussen op duurzaamheid, klimaat, gelijkheid, creativiteit, onderwijs, vakmanschap, en dat alles bovendien in aansprekende werkplaats- en museale settings.”

Ontdek wat textiel kan doen

Het TextielMuseum is een dynamische ontmoetingsplek voor makers, studenten, bedrijven, scholieren, liefhebbers en families, rondom het verleden, heden én de toekomst van textiel. Het museumconcept vertrekt vanuit het besef dat iedereen iets met textiel heeft. Het is overal om ons heen en het is van alle culturen. Het TextielMuseum is geen traditioneel museum. In het kloppende hart – het TextielLab – ontwikkelen kunstenaar en ontwerpers dagelijks de meest innovatieve kunstwerken, designobjecten of toepassingen voor architectuur. Uniek is dat het publiek hier getuige van is. De museumcollectie is een bron van informatie en inspiratie voor zowel makers als publiek. Het museum ziet het als zijn verantwoordelijkheid bij te dragen aan een innovatieve en duurzamere textielindustrie. De textielindustrie is namelijk een van de meest vervuilende industrieën ter wereld.

Award

De award van de European Museum Academy is dé Europese prijs voor innovatieve musea en tentoonstellingen op het gebied van 20- en 21ste-eeuwse geschiedenis, technologie, industrie en wetenschap. De vakjury richt zich op vernieuwende praktijken op het gebied van museologie en de impact van musea op het lokale, regionale, nationale en internationale domein. De award wordt jaarlijks uitgereikt. Dit jaar gebeurde dit tijdens een online award ceremonie.

EMA

De European Museum Academy is een non-profit stichting die zich bezighoudt met de rol van musea in de hedendaagse samenleving en het stimuleren van innovaties op het gebied van museale filosofie, theorie en praktijk in Europa. De organisatie benadrukt de rol van het moderne museum als ontmoetingsplaats en plek van ontwikkeling voor het wetenschappelijke debat, creativiteit, sociale cohesie en de culturele dialoog. Meer info vind je op deze website.