TextielMuseum verwelkomt Jochem Otten als nieuwe directeur

Jochem Otten start op 1 april 2023 als directeur-bestuurder van Stichting Mommerskwartier, waar behalve het TextielMuseum ook Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg onder vallen. Hij volgt hiermee Errol van de Werdt op die met pensioen gaat. Otten: “Het TextielMuseum is een fantastisch en toonaangevend museum waarin de archieffunctie, historische presentaties, actuele exposities en het TextielLab elkaar op een bijzondere manier aanvullen. Het Mommerskwartier ademt historie, toont actueel werk, maar levert ook een actieve bijdrage aan de toekomst. Er zijn bovendien ambitieuze plannen om te verbouwen en zo een nog spraakmakender plek te worden. Ik kijk ernaar uit om deze ontwikkelingen in goede banen te leiden.”

Veel ervaring

Otten (1972) heeft ruime ervaring met het verbouwen van erfgoed, organisatieveranderingen en in de directievoering van culturele instellingen. Sinds september 2015 is hij in Helmond directeur van theater Het Speelhuis en De Cacaofabriek, waarin een expositieruimte voor beeldende kunst, drie filmzalen voor arthouse films, een poppodium, brasserie en tien creatieve bedrijven zijn gevestigd. In de afgelopen 7,5 jaar is onder zijn leiding De Cacaofabriek als organisatie stevig neergezet, Het Speelhuis grootscheeps verbouwd en de fusie van beide instellingen voorbereid. Deze wordt in juli 2023 bekrachtigd. Na deze missies is hij klaar voor een volgende stap die weer nieuwe uitdagingen met zich meebrengt.

Eerder was Otten Hoofd Onderwijs op Design Academy Eindhoven. Vanuit die rol heeft hij het TextielMuseum al van dichtbij leren kennen. “We hebben in die tijd een samenwerkingsverband gecreëerd, waardoor studenten in het TextielLab op topniveau hun ideeën konden uitwerken. Het is mooi om te zien dat diezelfde studenten inmiddels de bekende ontwerpers van Nederland zijn. In de afgelopen twintig jaar heeft Tilburg enorme stappen gemaakt in de ontwikkeling van haar stedelijke identiteit. Cultuur speelt een steeds belangrijker rol en dat zorgt ervoor dat Tilburg zich meer en meer als dé inspirerende stad van Brabant manifesteert. Ik vind het geweldig dat ik vanuit deze nieuwe functie een bepalende rol mag vervullen in de vervolgstappen van de stedelijke ontwikkeling van Tilburg.”

Stevig op de kaart gezet

Errol van de Werdt is sinds november 2012 directeur-bestuurder van het TextielMuseum en vervult deze functie nog tot april. Hij heeft het museum in combinatie met het TextielLab stevig op de Europese kaart gezet, een professionaliseringsslag gemaakt en zich met hart en ziel ingezet voor de doorontwikkeling van het museum en het nieuwe stadsdeel Museumkwartier. “Ik heb nog twee drukke maanden voor de boeg, maar daarna draag ik het stokje vol vertrouwen over aan Jochem Otten.”

Wim Bens, voorzitter Raad van Toezicht Stichting Mommerskwartier is blij met de benoeming van Otten. “De Raad is Errol zeer erkentelijk voor zijn inzet de afgelopen jaren, hij heeft de organisatie gebracht tot waar deze nu staat. We zijn ervan overtuigd dat we in Jochem een geschikte opvolger hebben gevonden. Jochem is een ervaren cultureel bestuurder die de bijzondere strategie, die Errol heeft ingezet richting een vernieuwd TextielMuseum, verder kan uitbouwen en tot realisatie kan brengen. Wij kijken uit naar de komst van Jochem en wensen hem veel succes.”

Meer informatie

Meer weten over het TextielMuseum? Check dan de website.