TextielMuseum zet zich met veerkracht in voor een duurzame toekomst

TextielMuseum

Het TextielMuseum sluit 2020 af met bijna 40.000 bezoekers. Door de noodgedwongen sluiting in het voorjaar en andere coronamaatregelen ontving het museum ruim de helft van de bezoekers ten opzichte van vorig jaar. Toen wist het museum bijna 75.000 bezoekers te trekken. Door het inzetten van online alternatieven bleef het museum zowel de makers als het publiek zo goed mogelijk bedienen.

Foto: Sydney Rahimtoola en Josefina Eikenaar

“We zijn de gemeente Tilburg, de Provincie Noord-Brabant en het Rijk zeer dankbaar voor de steunmaatregelen die ons dit jaar ademruimte boden om in razend tempo onze processen aan te passen en ons zo goed mogelijk voor te bereiden op het komende jaar. Cultureel ondernemen zit in ons DNA. Juist omdat we voor een groot deel afhankelijk zijn van eigen inkomsten, raken de gevolgen van de crisis ons hard. We zijn dan ook blij met de aankondiging dat de overheid ook in 2021 cultuur zal ondersteunen om het hoofd boven water te houden.” aldus Directeur Errol van de Werdt.

Een veilig bezoek

Tijdens openstelling maakte het TextielMuseum een verantwoord en prettig museumbezoek mogelijk voor bijna 40.000 mensen. Zij genoten van onder meer publiekstrekker ‘The Art of Lace’, een viering van het vakmanschap met duizelingwekkende modecreaties van o.a. Chanel, Dior, Jean Paul Gaultier en Iris van Herpen. De solotentoonstelling van Dutch designer Kiki van Eijk werd goed ontvangen en haalde naast de landelijke media The New York Times. Ook lanceerde het museum in 2020 de Design Studio, waar bezoekers zelf sokken of sjaals kunnen ontwerpen. Deze nieuwe activiteit geeft invulling aan de droom van het museum om bezoekers zelf te laten maken in de professionele werkplaats van het museum. Dit is mogelijk gemaakt met het prijzengeld van de BankGiro Loterij Museumprijs.

Online en offline alternatieven

Onder de noemer het ‘Online TextielMuseum’ bood het museum tijdens de sluiting online tours en maakopdrachten voor thuis aan. Zoals een DIY-workshop waarmee mensen thuis een oude jeans nieuw leven inblazen. Het museum gaf opdracht aan textielontwerper Yamuna Forzani om een serie designer-mondkapjes te ontwerpen, geproduceerd op de 3d-breimachines van het TextielLab en te koop via de webshop van het TextielMuseum. In samenwerking met een lokale ondernemer richtte het museum een etalage in met werk van Forzani, zodat Tilburgers vanaf de straat konden genieten van kunst. Ook het aanbod voor scholen werd in 2020 gedigitaliseerd met online rondleidingen en lesprogramma’s.

Digitalisering van werkprocessen

Het digitaliseren van de kennis en expertise van het TextielLab maakte het voor kunstenaars en ontwerpers mogelijk om (deels) op afstand te werken. Zo kon in 2020 de ontwikkeling van circa 200 bijzondere kunstwerken, mode-collecties en designobjecten doorgang vinden. Het TextielLab ontwikkelde o.a. korte filmpjes over de beschikbare technieken. Verder installeerde ze webcams zodat live verbinding kan worden gemaakt met de vakmensen aan de machines. Op deze manier vond onder meer een uitdagend internationaal project van Nederlandse kunstenaar Koen Taselaar doorgang. Het TextielMuseum vervulde de rol van intermediair in de opdrachtverstrekking door Stichting Hermitage in Sint-Petersburg, waar het 8-meter lange wandkleed ondanks wereldwijde beperkingen recentelijk werd geïnstalleerd.

Doorontwikkeling TextielMuseum: op weg naar een toekomstbestendig museum

Begin 2020 presenteerde het TextielMuseum zijn toekomstvisie. In de zomer van ging onder leiding van gemeente Tilburg het haalbaarheidsonderzoek van start. Ten behoeve van de doorontwikkeling van het TextielMuseum en de plannen voor herbestemming van het naastgelegen Drögepand. Om hier samen met partners invulling te geven aan een nieuwe plek voor het upcyclen en recylen van textiel. In het voorjaar van 2021 staat hierover een raadsbeslissing gepland. Onderdeel van de plannen zijn het oplossen van de bestaande depotproblematiek en het realiseren van een toekomstbestendig museum.

TextielMuseum gesloten t/m 19 januari 2021

Sinds 15 december 2020 is het TextielMuseum voor de derde keer gesloten tot en met 19 januari 2021. Het TextielLab blijft toegankelijk voor professionele makers, die hier kunnen werken binnen de getroffen veiligheidsmaatregelen of digitaal op afstand.