The Green Quest in St. Elisabeth van start

Ziekenhuis stelt zichzelf voor uitdaging

De samenwerking tussen het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg en The Green Quest is een feit. De brigade groene experts nam maandag 4 februari samen met bestuur en medewerkers van het ziekenhuis plaats in een opblaasbare bubbel voor de hoofdingang. Daar brainstormden zij voor het eerst samen over milieuvriendelijke en kostenbesparende maatregelen.

Het onafhankelijke expertteam van The Green Quest bestaat uit Wubbo Ockels, Marjan Minnesma (directeur Urgenda), Jan van Betten (oprichter Nudge), Marieke van der Werf (MW Adviesgroep), Maurits Groen (MGMC bv), Ralien Bekkers (VN jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling) en Mark Beumer (hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven.nl).

Brainstormbubbel
Het ‘Green Team’ kreeg maandagmorgen eerst een korte rondleiding door het St. Elisabeth Ziekenhuis. Daarin bezocht het onder meer de eigen energiecentrale en de bijna opgeleverde nieuwe verpleegafdeling Neurochirurgie. Van het hele team liet alleen Ockels verstek vergaan. Hij had verplichtingen in het buitenland.
Na de rondleiding nam de brigade haar intrek in de bubbel voor twee brainstormsessies. Aan de eerste namen bestuurder Marcel Visser, hoofd Bouw en Techniek Erik Arkes en manager Facilitair Bedrijf Ad van de Laar deel, aan de tweede medewerkers van het St. Elisabeth Ziekenhuis met een bijzondere drijfveer op het gebied van groene onderwerpen.

Doelen en middelen
Het doel van de samenwerking met The Green Quest is om a) het energieverbruik van het ziekenhuis binnen vijf jaar met twintig procent te verminderen en b) de berg niet-recyclebaar afval binnen vier jaar met net zoveel. Dat is goed voor het milieu, maar ook voor het huishoudboekje van het St. Elisabeth.
Het Green Team begon na de brainstormsessies meteen aan de formulering van een serie adviezen. Daarvoor werkt het samen met de eigen netwerken en een schaduwteam. Daarnaast roept het gedurende heel februari lezers van het Financieele Dagblad en luisteraars van BNR Nieuwsradio op om ideeën aan te dragen. Het e-mailadres hiervoor is thegreenquest@fd.nl. Het team presenteert medio maart een plan van aanpak aan de Raad van Bestuur van het ziekenhuis.

Eerste missie
De samenwerking met het St. Elisabeth Ziekenhuis is de eerste missie van The Green Quest, een initiatief van Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio in samenwerking met Cofely en GDF SUEZ Energie Nederland. Er komen in eerste instantie drie missies met aan het einde van de reeks een grote bijeenkomst om best practices met soortgelijke instellingen en bedrijven te delen. Zie: www.thegreenquest.nl.