‘Mooi die Spoorzone, maar nu is Tilburg Noord aan de beurt’

tilburg noord

“We investeren heel veel in de Spoorzone en de Piushaven. Dat is schitterend en daar ben ik kei trots op, maar nu is Tilburg Noord aan de beurt.” Dat vindt Thea van Blitterswijk, directrice Ronde Tafelhuis en pastor in Tilburg Noord. Recentelijk won ze een Koninklijke onderscheiding voor haar inspanningen in de Tilburgse wijk. We spraken haar over de potentie én de keerzijde van dit stadsdeel en over de invloed van religie op Tilburg.

Foto’s: Camiel Donders

“Ik vind Tilburg Noord een zwaar onderschatte wijk in de stad. Laten we eens kijken naar alle goede dingen die er zijn.” En dat vindt Thea niet voor niets. Ze heeft een onvoorwaardelijke liefde voor haar ‘wijk boven het kanaal’.

“Tilburg Noord is echt mijn plek, en dat terwijl ik ook 25 jaar in het centrum heb gewoond.” Vanuit die liefde voor de wijk richtte ze tien jaar geleden het Ronde Tafelhuis op, waar ze nog steeds werkt als directeur. Haar doel is om mensen bij elkaar te brengen. Haar wens is om Tilburg Noord meer met de stad te verbinden.

Geef ons een overdekte markt, een eigen treinstation en collegezaal

“We investeren heel veel in de Spoorzone en de Piushaven en Tilburg mag trots zijn op wat daar afgelopen jaren is gebeurd. Dat soort bewegingen zou ik ook hier willen zien.” Een eigen treinstation, een overdekte markt in Winkelcentrum Wagnerplein, ruimte voor kleine bedrijven of kunstenaars in flatgebouwen, een open collegezaal door de UVT, Avans en Fontys. Thea zit vol ideeën om de wijk aantrekkelijk te maken. “Tilburg Noord is nu vooral een wijk die problematisch is, die moeilijk is, waar armoede is.” Tijd om dat beeld te veranderen, vindt ze.

“Veel mensen uit onze wijk komen natuurlijk uit landen waar overdekte markten gangbaar zijn, waar je een handeltje kunt drijven. Kunnen we niet in het winkelcentrum een paar winkels huren voor een overdekte markt? Niet alleen wat mensen hier willen, maar ook wat andere mensen uit Tilburg naar hier trekt. Ik kom nog te vaak mensen tegen die zeggen: ik kom nooit in Tilburg Noord. Als zo’n markt ergens zou kunnen, dan is het wel hier.”

‘Je zet toch ook geen kerstboom in je slaapkamer?’

Thea vertelt over een gesprek dat ze onlangs had. Ze zag een foto van de Heuvel met een grote kerstboom en vroeg zich af waarom er geen soortgelijke kerstboom op de Schans staat. De reactie die ze kreeg vond ze typisch.

“Je zet in de slaapkamer toch ook geen kerstboom? Dat vond ik zo symptomatisch over de manier waarop naar zo’n wijk gekeken wordt. En zo wordt er ongetwijfeld ook naar de Reeshof gekeken of Groenewoud. Je moet er toch voor zorgen dat ook de slaapkamer een plek is waar je wilt zijn? Waar het gezellig is, met of zonder kerstboom. De wijk aantrekkelijk maken zodat hij ook echt verbonden is met de rest van de stad.”

tilburg noord

Alle problemen in één wijk

En dan de keerzijde van de wijk. Er zitten volgens Thea veel problemen achter voordeuren. Dit heeft alles met de eenzijdige woningvoorraad te maken. “Door de grote hoeveelheid sociale woningbouw komen kwetsbare groepen en mensen met verschillende achtergronden automatisch in deze wijk terecht. Er is veel diversiteit in religie, maar ook in kwetsbaarheid. Mensen met een laag inkomen, psychiatrische achtergrond. Ik vraag me weleens af: kan de wijk dat allemaal wel aan? Daar moet de gemeente echt nog flink aan trekken. Verdeel die woningen meer over de rest van de stad.”

Gelukkig is de bereidheid in Tilburg Noord om zich voor elkaar in te zetten volgens Thea uitzonderlijk hoog. Dat blijkt uit de 80 vrijwilligers bij het Ronde Tafelhuis, maar ook op scholen, MFA’s en in zorgcentra zijn veel actieve vrijwilligers. “De wijk is heel actief, dat is echt een heel positief ding.”

‘Tilburg is net de Bijlmer’

Als Pastor en directrice van het Ronde Tafelhuis is Thea veel met religie bezig. Volgens haar lijkt het alsof religie is verbannen uit de stad en dat terwijl er in Tilburg meer dan 80 verschillende religieuze instellingen zijn.

“Tilburg is van oudsher een superkatholieke stad, maar is inmiddels heel multireligieus geworden. Tilburg is als stad te vergelijken met de Amsterdamse Bijlmer.” Als voorbeeld noemt ze Chinese, Kroatische, Armeense, Poolse, Antilliaanse, Surinaamse, Eritrese en Orthodoxe kerken maar ook Islamitische stromingen, Amerikaanse Opstandskerken en centra voor Boeddhisten, Hindoes en Joden.

“Dat weet niemand. En die zitten overal. Dan moet je niet denken aan Katholieke kerken en grote gebouwen, maar aan garages, bedrijfsterreinen en kantines in scholen die op zondagmiddag open gaan.”

‘Religie is voor oude mensen’

“95 procent van de wereld hangt een religie aan, daar staan we hier vaak niet bij stil. Religie is een beetje verbannen uit onze samenleving, in de beeldvorming is dat iets voor oude mensen, mensen die vrouwen aan de kant zetten en homo’s haten. Wat ik belangrijk vind is om te laten zien dat dit niet de enige werkelijkheid is.” Daarom organiseert ze sinds kort een religieuze tour langs de verschillende kerken. Dat er veel goede dingen vanuit religie worden gedaan, wordt volgens Thea namelijk te weinig belicht. Zo probeert ze niet alleen om Tilburg Noord, maar eigenlijk de hele stad met elkaar te verbinden.

Ongezouten mening van Tilburgers

In opdracht van Citymarketing Tilburg geven we in de rubriek ‘Ongezouten’ creatieve Tilburgers een podium. Zij krijgen de kans om hun visie te geven op de stad. Ben je benieuwd wie er naast Evi de Werd nog meer iets te vertellen heeft over Tilburg? Lees dan ook eens deze interviews:

  • Evi de Werd: ‘Ik ben niet de beste fotograaf, maar ze hebben wél mij gekozen’
  • Professor Arnoud-Jan Bijsterveld: ‘Tilburg is geen stad van brave mensen’
  • Tyrone Tjon A Loi: ‘Schijt aan de randstad!’
  • Frens Frijns: ‘Tilburg moet groter durven denken’
  • Bas Vermeer: ‘Tilburg is als een oud besje dat de hele nacht door danst’
  • Rabia Alizadah: ‘Ik hoop dat Sarban heeft bijgedragen aan de openheid van Tilburgers’
  • Frank van Pamelen: ‘Ik wind me op als de underdog wordt platgewalst door het grote geld’
  • Marlous Mutsaers: Tilburg is geen arbeidersstad meer: ‘We zijn toe aan winkels in een hoger segment’
  • Jochen Otten: ‘Het zelfbeeld van de Tilburger is veranderd, de rol van underdog is weg’
  • Erwin Schellekens: ‘Tilburg is een groeibriljant, stop het vergelijk met andere steden en ga uit van eigen kracht’
  • Anouk van den Broek: Nieuwe generatie Tilburgers: ‘Laat die Amsterdammers daar en laat Tilburg lekker Tilburg’
  • Niek van den Broek: Tilburg als lelijkste jongetje van de klas: ‘dat zijn we nu echt niet meer’
  • Pieter Voogt: Tilburg: ‘je kunt hier niets kapot maken’
  • Patrick Kokx: Het buzzt in Tilburg: ‘Er gebeurt iets en dat moet je meemaken’