Theater Na de Dam gaat digitaal door met Tilburgs jongerenproject ‘Noem mij’

Noem mij

Het Zuidelijk Toneel presenteert na primeur van vorig jaar Theater Na de Dam in een nieuw jasje met het project “Noem mij”.

Theater Na de Dam

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam 2020 zouden op 4 mei gelijktijdig door heel Nederland meer dan 40 voorstellingen spelen, gebaseerd op gesprekken tussen jongeren en ouderen over de Tweede Wereld Oorlog. De huidige realiteit maakt dit niet mogelijk, terwijl juist nu het delen van verhalen en verbinding maken met elkaar zo belangrijk is. Om gehoor te geven aan de oproep van Theater Na de Dam om toch ’iets waardevols te maken’ werken Het Zuidelijk Toneel & theatermaker en initiator Rozemarijn Romeijn samen aan het project met de titel ‘Noem mij’.

Rozemarijn Romeijn werd uitgedaagd: “Eerst dacht ik; oh help, hoe moeten we dit nu toch gaan doen! Maar juist in deze tijd wil ik als maker die verbinding op zoeken, dus zochten we samen naar een vorm waarin dat kon. Het enthousiasme van de jongeren, die elkaar pas één keer in het echt hadden gezien was ook hartverwarmend.”

Noem mij – een verhaal dat wordt doorgegeven

Nu er geen fysieke voorstelling komt, gaan de 17 jongeren – in het kader van 75 jaar vrijheid – samen 75 zakdoeken haken. Zakdoeken vol verhalen. Via telefoon, online contact en brieven gaan ze namelijk in gesprek met ouderen en verdiepen zich in de geschiedenis van Tilburg in oorlogstijd. Deze verhalen worden, in de vorm van een persoonlijke brief, samen met de gehaakte zakdoeken opgestuurd naar de ouderen en andere stadsgenoten. Daarnaast worden, via Instagram, elke dag tot aan 4 mei óók verhalen over de oorlog en vrijheid gedeeld.

Romeijn: “Nu door Corona alles zo digitaal is wilde ik juist ook analoog iets doen, echte brieven schrijven en zakdoeken haken. Ze spannen zich ontzettend in om te leren haken en zo een tastbaar stukje troost te kunnen geven. ”

Haak aan!

Iedereen die wil, kan aanhaken, en zo ook onderdeel zijn van ‘Noem mij’. Alle informatie over meedoen en het project vind je hier.