Theatervoorstelling Zenuwslopend over MS in première bij De Nieuwe Vorst Tilburg

Dit weekend gaat Zenuwslopend – een theatervoorstelling van Ilse Oostvogels – in première bij de Nieuwe Vorst. Het thema van de voorstelling is MS. Het beloofd daarom een mooi, intens stuk te worden waarbij muziek, verdriet, optimisme en levenslust aan bod komen. Deze documentaire theatervoorstelling geeft daarmee de ziekte van 1000 gezichten goed weer. 

Zenuwslopend

In Zenuwslopend gaat Oostvogels met vier performers (Piet Van Dycke, Bastian Benjamin, Ilse Stijntjes en Nicole Loete) misverstanden over deze ziekte met 1000 gezichten te lijf. Waar verlangen mensen met MS naar? Hoe beïnvloedt de diagnose hun dagelijkse leven? Hun relaties? De manier waarop ze in het leven staan? De voorstelling maakt het publiek getuige van worstelingen, uitspattingen, verborgenheid en de bittere waarheid. In een eindeloos vallen en weer opstaan vertalen de acteurs met een lach en een traan het onzekere rouwproces dat veel mensen met MS doorgaan.

Op onderzoek gebaseerd theater

Bij wijze van vooronderzoek ging Oostvogels in dialoog met mensen met MS, hun partners, artsen, MS-verenigingen, MS-centra en verzamelde ze meer dan 400 ingevulde vragenlijsten over de ziekte. Daarnaast heeft ze onderzoek gedaan, workshops met mensen met MS en de ervaringen van de acteurs besproken, waarvan sommigen MS hebben. ”MS is een veelvoorkomende, soms onzichtbare ziekte, die bij iedereen anders is en per persoon van moment tot moment kan verschillen. Dat vind ik heftig en fascinerend tegelijkertijd. Veel mensen die ik sprak gaven aan dat je door die grilligheid, die onvoorspelbaarheid in een soort onophoudelijk rouwproces zit en niets nog vanzelfsprekend is. Helaas is MS daardoor ook omgeven door een hoop misverstanden, taboes en onbegrip. Want hoezo heeft de ene persoon met MS moeite met wandelen en de andere totaal niet, of soms niet en soms wel, en hoezo kan iemand de ene dag naar een feestje en dan weer plots vanalles niet? Dat lijkt inderdaad maf, maar toch is het zo. Het hangt er maar net van af waar en in welke mate de ziekte je zenuwstelsel beschadigt,” aldus Oostvogels. Zenuwslopend is een voorstelling voor iedereen die (n)iemand kent met MS, voor wie herkenning zoekt en voor wie eigenlijk geen idee heeft wat MS is.

Over de maker

Ilse Oostvogels is een jonge theatermaker die haar met haar werk graag een steentje bijdraagt aan de maatschappij. Voor Oostvogels is het theater de plek om actuele, omstreden, schrijnende gebeurtenissen in onze samenleving bespreekbaar te maken. Ze is hiervoor niet bang om dingen aan het licht te brengen. Mensen die iets uit te vechten hebben met de maatschappij betrekt ze actief in haar werk, ook na de onderzoeksfase. Documentair materiaal wordt letterlijk op het podium gebracht. Een deel van de acteurs bepalen zelf het onderwerp van de voorstelling. Zo staan in Zenuwslopend onder andere ook enkele acteurs met MS op het podium. Oostvogels zoekt grenzen op en verlegt ze, ze werkt met iedereen die nodig is voor een goed stuk, laat grenzen tussen professioneel en niet-professioneel acteur verdwijnen, brengt ongehoorde verhalen op het toneel en zoekt en creëert aansluiting tussen het stuk en het publiek. Tijdens het tijdsbestek van de voorstelling laat Oostvogels het publiek een verbinding aangaan met het onderwerp en met elkaar. Ze laat haar publiek en haar teamleden definitief anders kijken naar de wereld waarin ze staan. Zo helpt Oostvogels haar publiek de grens over. Waar ze in het dagelijkse leven niet over nadenken, is plotseling een onderwerp waarmee ze via Oostvogels’ werk onvermijdelijk een goede verbinding aangaan.

Premiere

Zenuwslopend gaat in première op 10 september 2021 in De Nieuwe Vorst in Tilburg en daarna op tournee in Nederland en België. Meer informatie is te vinden op de website van Zenuwslopend en de Instagram pagina. De voorstelling en het wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, BankGiro Loterij Fonds (Stichting Doen), Grensverleggers (regeling ter ondersteuning van culturele samenwerkingen tussen partijen in Vlaanderen, de Provincie NoordBrabant, de Provincie Limburg en de Provincie Zeeland), Stichting Jacques de Leeuw, MS-Liga Vlaanderen, Nationaal MS Fonds, Gemeente Tilburg, De Warande, De Nieuwe Vorst, Makershuis Tilburg en Het Zuidelijk Toneel.