Theatrale en muzikale processie in Tilburg

in opmaat naar voorstelling Peerke, een icoon tijdens Cultuurnacht Tilburg

Het Zuidelijk Toneel vraagt zich – in opmaat naar de voorstelling Peerke, een icoon af – in hoeverre jongeren zich nog kunnen verbinden met woorden als barmhartigheid, liefdadigheid en compassie. Het gezelschap betrekt hierbij de derde klas leerlingen drama, beeldend en muziek van het Koning Willem II College. De gezamenlijke zoektocht mondt uit in een theatrale processie van goede daden door het centrum van de stad tijdens de Cultuurnacht in Tilburg, hierbij kan iedereen ter plekke aanhaken. Aan het einde van de route komt de saamhorigheid tot uiting in een mini-meezingconcert op het plein bij Theaters Tilburg, zodat de deelnemers en het publiek elkaar op ludieke wijze ontmoeten.

De scholieren geven met deze processie en meezingconcert hún idee weer van saamhorigheid en iets doen voor een ander. Zij nemen hun familie en buren mee en willen ook andere inwoners van Tilburg graag ontmoeten. Zo ontstaat een ontmoeting van verschillende leeftijden.

Nwe Liefde Tilburg – in opmaat naar Peerke, een icoon
De processie is een opmaatproject naar de voorstelling Peerke, een icoon van Het Zuidelijk Toneel. Deze voorstelling van Leen Braspenning behandelt dezelfde thematiek: barmhartigheid en naastenliefde en is begin november in de Concertzaal van Theaters Tilburg te zien. Naast de processie bedenken de leerlingen ook een voorprogramma bij Peerke, een icoon – waar zij de bezoekers een verrassend hartverwarmende ontvangst geven.
De processie & het meezingconcert en Peerke, een icoon is onderdeel van de Nwe Liefde Tilburg, een samenwerkingsproject van uiteenlopende Tilburgse organisaties waarin op zoek wordt gegaan naar een nieuwe taal voor barmhartige liefde door middel van voorstellingen, exposities, lezingen en meer. Hiermee wil de Nwe Liefde Tilburg laten zien dat inzet voor anderen van alle tijden is.

maatschappelijke stage
De leerlingen gaan in het kader van een maatschappelijke stage onder leiding van professionals van Het Zuidelijk Toneel iedere dinsdagmiddag op onderzoek uit. Dan zoeken zij uit waarover Peerke, een icoon gaat, praten met Tilburgers, bezoeken een repetitie en nemen een kijkje achter de schermen in de Concertzaal. De leerlingen verwerken vervolgens op creatieve wijze al deze indrukken in een uitgebreid programma bestaande uit de processie, het mini-meezingconcert en het voorprogramma bij de voorstelling Peerke, een icoon.

Theatrale processie
Datum:  zaterdag 26 oktober 2013 (Cultuurnacht)
Tijd:  15:00 – 17:00 uur
Locatie:  route door centrum van Tilburg, eindigend op het plein bij de Concertzaal en Conservatorium Fontys Hogeschool voor de Kunsten   

Voorprogramma Peerke, een icoon
Datum:  zaterdag 9 november 2013
Tijd:  voorafgaand aan de matinee en avondvoorstelling, vanaf 13:15 uur en vanaf 19:15 uur
Locatie:  Concertzaal van Theaters Tilburg

Meer informatie processie, meezingconcert & voorprogramma: www.hzt.nl/educatie
Meer informatie Peerke, een icoon: www.hzt.nl/PeerkeDonders