Thuiszorg op flexibele uren: Saar aan Huis winnaar Starterstrofee 2018

Saar aan huis

Een bloedstollende pitch van slechts één minuut, het tonen van een bedrijfsfilmpje en daarna ook nog even on the spot kritische vragen van een jury beantwoorden: Simone Puts van particuliere mantelverzorging Saar aan Huis doorstond het allemaal. Uiteindelijk werd zij eind juni verkozen tot winnaar van de JOST Starterstrofee 2018. En dat is niet zomaar. De starter kreeg het voor elkaar om in een half jaar tijd een groot netwerk aan hulpverleners (Saars) en hulpbehoevende ouderen op te bouwen. “Het is allemaal veel sneller gegaan dan verwacht!”

Saar aan Huis is een particulier initiatief om ouderen te ondersteunen met de dagelijkse activiteiten in en rondom het huis. Denk hierbij aan boodschappen doen, wasjes draaien, koken. Maar ook het spelen van een spelletje. “Wij doen alles behalve de medische zorg,” vertelt Simone. De helpenden worden ‘Saars’ genoemd en worden persoonlijk en zorgvuldig geselecteerd. “Eigenlijk is Saar aan Huis de bemiddelaar tussen de Saars en de ouderen.”

“Ik heb zowel intake gesprekken met mogelijke Saars als met hulpbehoevende ouderen of kinderen van deze ouderen. In een gesprek geven ze aan wat ze zoeken, wat ze willen en voor hoeveel uur. Ook kijk ik wat voor mensen het zijn en wat voor soort Saar hier het beste bij past. Vervolgens kijk ik doormiddel van een ontmoeting of er een klik is tussen de Saar een cliënt, dat vind ik heel belangrijk. Als die klik er is, dan start de samenwerking.”

Saar aan huis

‘Daar moet ik iets op bedenken’

Saar aan Huis werd drie jaar geleden opgericht door Sabine Blom – van Assendelft in Heemstede. “Sabine had een drukke baan en woonde niet om de hoek bij haar ouders toen zij hulpbehoevend werden. De thuiszorg kwam alleen ’s ochtends en ’s avonds langs. Als je als dochter dan niet om de hoek woont, kun je niet ’s middags even langs gaan om te helpen met huishoudelijke taken. Daar wilde zij iets op bedenken.”

Zo gezegd, zo gedaan. Inmiddels heeft Saar aan Huis vijfentwintig locaties door heel het land. In november 2017 werd regio Tilburg door  Simone aan dat rijtje toegevoegd. “Ik werkte bij CZ en merkte dat veel ouderen behoefte hadden aan extra ondersteuning. Thebe moet zich bijvoorbeeld aan hele strakke richtlijnen houden: in tijd, in werkzaamheden, in alles. Soms komen mensen daar gewoon niet mee uit. Toen kwam ik in contact met Saar aan Huis en besloot ik het concept in Tilburg op te gaan zetten.”

‘Altijd hetzelfde gezicht’

“Het voordeel van een Saar is dat je deze kunt inzetten wanneer jij wilt. Of dat nu iedere dag is van 12.00 tot 14.00 uur of maar een keer per week een avond. Het is heel flexibel en daarnaast komt altijd dezelfde Saar. Dat is onze kracht. Zeker voor ouderen die te maken hebben met dementie is dat heel prettig, altijd hetzelfde gezicht.”

Een ander voordeel van Saar aan Huis is dat ouderen met deze hulp langer thuis kunnen blijven wonen. “Ook de overheid stimuleert deze zelfstandigheid. Een Saar kan vervolgens meehelpen om te zorgen dat dit ook verantwoord blijft.”

Saar aan huis

‘Saar’

De naam Saar is afgeleid van Swiebertje, de televisieserie van vroeger die veel ouderen nog kennen. Saartje was in deze serie de huishoudster van Swiebertje. “Daarnaast denken mensen bij Saar vaak aan een vrouw van vijftig. Een van de belangrijkste voorwaarden om Saar te kunnen zijn is dan ook dat je wat ouder bent. De meeste van mijn Saars hebben een leeftijd tussen de 50 en 72 jaar. Ik vind dat belangrijk omdat dit allemaal mensen zijn die een hoop levenservaring hebben. Daarnaast hebben veel van deze mensen een verleden in de zorg of hebben ze veel affiniteit met ouderen.”

Interesse?

Lijkt het je leuk om een Saar te worden of ken jij iemand die wel wat extra hulp kan gebruiken? Kijk dan op de website voor alle mogelijkheden.