Tien jaar Heyhoef-Backstage: “We verrassen mensen door het programma dat we hebben!”

Heyhoef Backstage John Maes

Groot feest in de Reeshof, want Heyhoef-Backstage bestaat tien jaar! We gaan in gesprek met oprichter en programmeur John Maes. We spreken af met John in wijkcentrum Heyhoef en hebben daar een tof gesprek over het ontstaan van Heyhoef-Backstage, de maatschappelijke invloed ervan, en staan we stil bij het tienjarig jubileum!

Na de eerste slok van zijn kop koffie, begint John te vertellen over het ontstaan van Heyhoef-Backstage: “Tien jaar geleden werkte ik bij ContourdeTwern, de pandeigenaar van Wijkcentrum Heyhoef. Destijds kregen ze vanuit de gemeente de opdracht om ook in het weekend een programma te verzorgen, aangezien het gebouw alleen op werkdagen geopend was. Met veertig jaar ervaring als jongerenwerker en een liefde voor muziek, heb ik mijn eigen plan voor Heyhoef-Backstage voorgesteld aan ContourdeTwern, gebaseerd op mijn persoonlijke inzichten. Dit sloot perfect aan bij hun wensen en zo werd Heyhoef-Backstage geboren. Nu weten maandelijks honderden mensen over het hele land de weg naar Heyhoef-Backstage te vinden.”

Gemis in de Reeshof

Heyhoef-Backstage sloeg meteen aan in de Reeshof, maar waarom is het zo populair in de regio? John heeft daar wel een idee over. “In de Reeshof is er vrij weinig entertainment en amusement te vinden. Bovendien zijn er maar weinig uitgaansgelegenheden in dit gebied. Met Heyhoef-Backstage hebben we dat gat opgevuld, waardoor elke muziekliefhebber hier terecht kan.” Volgens John ontbrak er een concept als Heyhoef-Backstage in de Reeshof. Dit weerspiegelt zich ook in het publiek van Heyhoef-Backstage. “Meestal zie je twee soorten mensen naar onze concerten komen. Onze bezoekers zijn een mix van mensen die voor de band komen en anderen die gewoon zin hebben in een avondje uit. Soms weten mensen zelfs niet eens wie er op het podium staat, haha. Op die manier zijn we ook een verbindende factor in de Reeshof.”

De beste artiesten ter wereld

Heyhoef-Backstage is dus een plek waar menig liefhebber terecht kan voor de beste blues, soul, funk, rock ter wereld. “We weten de beste nationale én internationale artiesten naar de Reeshof te halen. Denk aan Jan Akkerman, Anneke van Giersbergen, Camilla Blue, Dom Martin en meer. Er komen artiesten van over de hele wereld. We bieden onze artiesten comfort en een echte VIP-behandeling. Artiesten vinden dat ook heel belangrijk en door de jaren heen is onze naam bekend in de wereld van artiesten en managers.” John heeft de beste artiesten in hun soort dus voorbij zien komen, maar welk concert is John het meeste bijgebleven? “Ik heb altijd gezegd dat ik ermee zou stoppen als Jan Akkerman een keer kwam optreden. Ondertussen is Jan Akkerman al een paar keer op bezoek geweest, maar aan stoppen denk ik nog niet na.”

“Wij zijn het vierde podium van de stad”

Heyhoef-Backstage is al tien jaar een begrip in de Reeshof. “We verrassen mensen met het programma dat we samenstellen. Artiesten van over de hele wereld weten onze zaal te vinden. Een groot deel van onze kracht ligt in ons ‘fingerspitzengefühl’. We spotten opkomende talenten vroegtijdig en ons programma sluit perfect aan bij de behoeften van onze bezoekers.” Daarnaast benadrukt John dat Heyhoef-Backstage het vierde podium in de stad is. “Natuurlijk is Poppodium 013 de grootste in Tilburg, gevolgd door Hall of Fame en de Paradox. Met Heyhoef-Backstage nemen we de vierde plek in. Daar zijn we natuurlijk trots op.”

Merchandise

“Ter ere van ons tienjarig bestaan hebben we merchandise laten ontwerpen. We hebben onze eigen T-shirts, mutsen, mokken en stickers.” Wat is de persoonlijke favoriet van John uit de collectie? “Ik draag het liefst het paarse shirt. Veel liefhebbers van blues- en rockmuziek dragen meestal zwarte kleding, dus omdat ik graag buiten de lijntjes kleur, heb ik voor paars gekozen!” Ben je benieuwd naar de merchandise? Neem dan snel een kijkje in de webshop van Heyhoef-Backstage!

Verschillende genres

Bij Heyhoef-Backstage kun je terecht voor een divers aanbod aan muziekgenres. Zo zijn Heyhoef Coolvibes en Heyhoef Muziekfabriek ook onderdeel van het geheel. “Bij Heyhoef Coolvibes zijn de concerten intiemer. Zo zit je met een man of honderd te genieten van genres als country en folk. Heyhoef Muziekfabriek biedt mensen uit de regio de mogelijkheid om hun talenten ten gehore laten brengen. Onder begeleiding van de Heyhoef-Backupband pakken talenten van de toekomst de microfoon.”

Talentontwikkeling

Heyhoef-Backstage heeft ook een programma genaamd Backstage Heroes. Backstage Heroes is een traject waarbij jonge talenten zich kunnen ontplooien en leren wat het betekent om artiest te zijn. John ziet namelijk dat er veel verborgen talent in onze stad rondloopt. “In een traject van negen workshops bieden we jonge muzikanten een podium waar ze praktijkgericht les krijgen. Op deze manier krijgen ze extra podiumervaring, maar wordt er ook aandacht gegeven aan persoonlijke ontwikkeling. Als ultieme afsluiter mag iedereen optreden bij Heyhoef Muziekfabriek.”

Programma

Er staan de komende tijd toffe concerten op het programma. Wij lichten er een paar voor je uit!

Meer informatie

Wil je geen enkel nieuwtje missen over Heyhoef-Backstage? Neem dan snel een kijkje op de website! Volg Heyhoef-Backstage ook zeker via Facebook en Instagram.