Tien jaar Pathé Tilburg: 1500 films, 3,5 miljoen bezoekers en 150.000 kilo popcorn

pathé tilburg

Voor de één voelt het als de dag van gisteren, voor de ander is Pathé Tilburg niet meer weg te denken uit de binnenstad. In 2017 is het alweer tien jaar geleden dat de bioscoop aan het Pieter Vreedeplein haar deuren opende. Dit jaar draait de bioscoop volgens manager Rob van Lierop het beste jaar ooit.

Dat ze dit jaar bezoekersrecords gaan breken, is mede te danken aan druiliger weer en aan blockbusters als It, Dispicable Me 3, Pirates of the Caribean en Logan. En dan moet het nieuwste deel van Star Wars in december nog komen. “Toen de videoband uitkwam, dachten ze dat dit het einde zou worden voor de bioscopen. Toen de DVD uitkwam zeiden ze hetzelfde en ook nu wordt dat gezegd bij illegaal downloaden, streamingdiensten en Netflix. Maar we zijn er nog steeds en het bioscoopbezoek blijft alleen maar stijgen.”

Volgens Rob worden bezoekers steeds kritischer, maar zorgt de totale bioscoopbeleving voor het blijvende succes: een luxe stoel, niet gestoord worden, geen telefoon en goed beeld en geluid. En natuurlijk de nieuwste films.

Terug in de tijd

Voor de Tilburgers die het zich niet meer kunnen herinneren: het ontstaan van Pathé Tilburg begint met het oude MIDI en Heuvelpoort. “Allebei de theaters waren toe aan vernieuwing. Zij besloten samen te gaan en een eigentijdse bioscoop neer te zetten.” Onder de naam MustSee opent in 2007 het nieuwe concept als eerste bedrijf in het toen gloednieuwe Pieter Vreedeplein-complex. Nieuw was de gigantische foyer, de zeven zalen met kleuren in plaats van nummers en het clubconcept met bankjes voor één, twee of vier personen. Naar de bios gaan wordt meer een avondje uit met bijvoorbeeld de Topdeals en de bioscoopmenu’s.

pathé tilburg
April dit jaar werd de groene zaal nog verbouwd. Volgend jaar is de IMAX-zaal aan de beurt.

IMAX: Eén van de zeven zalen in Nederland

In 2010 neemt Pathé de MustSee keten over. Er volgt een complete verbouwing in 2012, waarvan de IMAX-zaal een belangrijk onderdeel is. Dat was volgens Rob een flinke investering. “Mensen uit Canada komen helpen om te zorgen dat de bezoeker de optimale IMAX beleving krijgt. We moesten zelfs een stuk uit de muur halen om het gigantische scherm passend te maken en we hebben de eerste rijen weggehaald.” Het scherm van elf bij negentien-en-een-halve meter is best bijzonder, in Nederland zijn er namelijk maar zeven IMAX zalen. “Dankzij hypermoderne filmtechnologie met kristalheldere digitale beelden en 12.000 Watt digital surround sound, onderga je letterlijk de ultimate movie experience. Alles, van de film zelf tot de bioscooptechniek en de zaal, is speciaal ontworpen om mensen het gevoel te geven dat ze echt deel uitmaken van de film.”

In 2018 krijgt de IMAX-zaal weer een upgrade. De zaal wordt verbouwd en aangepast met IMAX Immersive sound. Ook krijgen de stoelen, licht en wanden een make-over.

Ontwikkelingen in de bioscoopwereld

In de afgelopen jaren heeft Rob al veel trends in de bioscoopwereld voorbij zien komen. Zo ging de filmwereld vijf jaar geleden van analoge film over naar digitaal. “Dat is heel goed geweest, je verliest geen kwaliteit en sindsdien is er meer keuze en variatie.” Ook worden films nu niet meer letterlijk grijsgedraaid en komen ongelukjes waarbij de hele kamer vol met film ligt, gelukkig niet meer voor.

In 2009 deed de 3D film haar intrede. De eerste film was Avatar. “Dat was een hele belangrijke verandering en gaf een grote impuls aan het bioscoopbezoek. Dat is iets wat thuis niet kon en echt vernieuwend was.” Inmiddels is de 3D-trend weer wat afgenomen en worden films vaker uitgebracht in 2D én 3D.

Voor de komende jaren verwacht Rob nog een paar nieuwe ontwikkelingen: projectoren op basis van laser in plaats van een lamp en in de verre toekomst LED-schermen. Andere trends zijn interactieve gaming in de pauze, 4D vertoningen met bewegende stoelen, geur en windmachines en Virtual Reality zalen. In verschillende Pathé theaters door Nederland worden daarin tests gedaan.

Records en getallen

Na tien jaar Pathé zijn er behoorlijk wat records verbroken. In aantal bezoekers, kilo’s popcorn, in populairste films en aantal filmbezoeken. We hebben een aantal bijzondere cijfers voor je op een rij gezet.

  • Per jaar worden zo’n 13.000 films getoond aan meer dan 400.000 bezoekers
  • Afgelopen jaar was er één filmliefhebber die maar liefst 303 keer naar de film is geweest
  • Afgelopen jaar werden zo’n 150 verschillende filmtitels getoond in Pathé Tilburg
  • In 2016 werd er 14.550 kilo popcorn besteld, waarvan 6000 kilo zout en 8550 kilo zoet
  • Als je een Topdeal koopt (luxe stoel, hapje en drankje) ben je vaak goedkoper uit
  • De beste draaiende film in Pathé was de James Bond filmkraker ‘Skyfall’
  • Op nummer twee en drie staan de ‘Gooische Vrouwen’ en ‘New Kids Turbo’
  • ‘Fiftie Shades of Grey’ brak ook records: 2400 dames keken op één avond de film in Pathé
  • ‘The Hobbit’ was de eerste film die in Tilburg in IMAX werd getoond
  • De Franse film ‘Intouchable’ was de langst draaiende film in Pathé Tilburg

Feestweek

Om te vieren dat Pathé Tilburg tien jaar bestaat, start zaterdag 7 oktober een feestweek. Zo zijn er kinderfilms met kidsactiviteiten, exclusieve filmpremières, meet & greets, 50PLUSBios en een Ladies Night. Wil je zien wat er wanneer te doen is? Check hier het volledige programma.