Tientallen bieren van eigen bodem, barfood & jenever: Café Bakker helemaal klaar voor de toekomst

Café Bakker

Het is alweer ruim zes jaar geleden dat Café Bakker haar deuren opende aan de Korte Heuvel. Door de jaren heen werd er flink geëxperimenteerd met verschillende concepten. Van clubavonden tot diner en veel meer. De lockdown gebruikte Café Bakker om terug te gaan naar de tekentafel en zich voor te bereiden op de toekomst als prachtig biercafé met bieren van eigen bodem en fantastische barfood. Tijd om bij te kletsen met de 23-jarige bedrijfsleidster Roos de Wit.

Fotografie: Jules van Iperen

Roos kwam vorig jaar september bij Café Bakker terecht nadat ze ook eerder bij Doloris werkte. “Ik zit hier helemaal op mijn plek. De sfeer die bij Café Bakker hangt, past bij mij.” Ze werkte een maandje bij Bakker en toen kwam de lockdown die uiteindelijk zo’n acht maanden duurde. “Dat was natuurlijk erg vervelend. Maar we hebben de periode goed gebruikt en nagedacht over het concept van Café Bakker de komende jaren. Ook hebben we het meubilair een flinke impuls gegeven en het lichtplan aangepast. De zaak is nu weer helemaal klaar voor de toekomst.”

Tientallen bieren van eigen bodem

Wat bijzonder is aan Café Bakker: ze schenken enkel Nederlandse bieren. Van eigen bodem dus. “Waarom zouden we bieren uit andere landen importeren, terwijl het aanbod van brouwers in Nederland fantastisch is? De populariteit van craft bier stijgt gigantisch en het aantal brouwers blijft groeien. Wij willen goede brouwers uit Nederland een podium bieden in onze zaak.”

De bierkaart van Café Bakker bestaat dan ook uit zeven vaste bieren op de tap, vier wisseltaps met wisselende bieren en twintig bieren die ze standaard op fles hebben. Daarnaast hebben ze een wekelijks wisselend aanbod in bieren op fles en blik. De hardlopers? “vandeStreek is een populaire brouwer waar veel van onze gasten bieren van bestellen. Maar we hebben ook een New England IPA van Jopen op de tap die veel wordt besteld. En we zijn begonnen met Baxbier. Daar ben ik zelf erg enthousiast over.”

Roos is sowieso een speciaalbier liefhebster. Wel zo fijn in een zaak die prachtige Nederlandse speciaalbieren schenkt. “Mijn vader was altijd al kritisch in het uitzoeken van bieren. Daarnaast vond ik wijn in het verleden niet lekker en wilde je ook weleens iets anders bestellen dan een pilsje. Zo ben ik speciaalbieren steeds meer gaan waarderen.” Roos haar persoonlijke favorieten op de bierkaart van Café Bakker? “De Turf ’n Surf van vandeStreek vind ik top. En de Bon Chef –  een New England IPA van Two Chefs Brewing – vind ik fantastisch. Toen we de bierkaart gingen samenstellen, hebben we alle bieren geproefd. En ik moet zeggen: ik ben over al onze bieren wel te spreken.”

Goed om te weten: Café Bakker heeft ook oog voor lokale brouwers. Uiteraard hebben ze La Trappe. “En binnenkort gaan we ook Brouwerij de Roos uit Hilvarenbeek toevoegen aan ons aanbod. De specials van het Tilburgse KraftBier zijn hier ook te drinken.”

Café Bakker

Kippetje van de grill

Aangezien borrelen hongerig maakt, heeft Café Bakker ook hierin een fijne kaart. Ze zijn zich gaan focussen op barfood en dat bevalt goed. Voor de samenstelling van de barfoodkaart kreeg Café Bakker hulp van de chef-kok van Rooftopbar Doloris. “We zijn een tijdje op zoek geweest naar je juiste invulling van onze eetkaart. Maar dat hebben we nu gevonden.”

Naast borrelplanken hebben ze ook flatbread met verschillende soorten beleg op het menu staan. En wat je zeker moet proeven? “Het hele kippetje van de grill is top en past perfect bij ons concept. Lekkere borrelen, kluiven van een kippetje dat supermals en sappig is en niet allemaal te moeilijk.”

15 verschillende soorten jenever

Opvallend: Café Bakker richt zich naast bier ook op jenever. “Jenever is een prachtig product en oer-Hollands. Maar de meeste mensen kennen het alleen omdat hun opa of oma het eventueel dronk. Terwijl er binnen jenever een hele wereld te ontdekken is.”

Zo kun je jenevers – het bekende kopstootje – uitstekend combineren naast verschillende speciaalbieren. Maar je kunt er ook lekkere cocktails met verrassende smaakcombinaties mee maken. “De gin-tonics zijn natuurlijk gigantisch in populariteit gestegen afgelopen jaren. Maar jenever en gin zijn nagenoeg hetzelfde. Toen dachten we: waarom allerlei goede gin’s importeren uit het buitenland, terwijl we in Nederland heerlijke jenevers hebben. Ik denk dat het imago van jenever ook wel afgestoft wordt, zeker omdat zaken als wij dit mooie product met trots presenteren.”

Veelzijdige zaak

Wat veel mensen niet weten: Café Bakker heeft een knusse binnentuin achter de zaak. “Veel mensen bezoeken de Korte Heuvel om lekker mensen te kijken. Ze weten alleen niet dat wij zo’n fijne binnentuin hebben. Je zit hier in alle rust – maar toch middenin het centrum – op het terras en kunt net wat meer aandacht schenken aan je gezelschap. Ook organiseren wij hier borrels, feestjes en barbecueavonden.”

Voor degene die houden van het gezellige rumoer van de Korte Heuvel kun je uiteraard terecht op het terras voor de zaak. “Het terras gaan we ook aanpakken. We krijgen een prachtige nieuwe luifel die over het hele terras gaat. We gaan iets zachtere kleuren gebruiken waardoor het terras aan de voorzijde ook een knussere uitstraling krijgen.”

Uiteraard kun je bij slecht weer binnen in de prachtige zaak genieten van biertjes, wijntjes, cocktails, jenever, barfood en veel meer.

Café Bakker

Werken bij Café Bakker

Lijkt het jou naar aanleiding van dit verhaal leuk om bij Café Bakker aan de slag te gaan? Ze zoeken nog collega’s. Zo zijn ze op zoek naar medewerker(st)ers voor in de bediening, achter de bar en in de keuken. Je komt te werken in een hecht team waar ze met plezier samen de gasten in de watten leggen met mooie producten. En het fijne: horecaervaring is fijn, maar zeker niet noodzakelijk. “Ik zeg altijd: als je enthousiast bent en graag wilt werken, leren we je de skills hier wel aan.”

Meer informatie

Ook leuk: wij mogen van Café Bakker een aangeklede bierproeverij en jeneverproeverij weggeven. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is de prijsvragen op onze website invullen. Wil jij nu nóg meer weten over Café Bakker? Check dan vooral de website. Op de hoogte blijven van alle actuele acties, nieuwtjes en evenementen bij Café Bakker? Volg ze dan vooral op Facebook en Instagram.