Tilburg, 10 jaar later (column)

Enigszins onwennig en een tikkeltje zenuwachtig drukte ik tien jaar geleden op de deurbel van Villamedia aan de Tivolistraat. Ik had er een afspraak met één van de oprichters van het dan nog jonge Tilburg.com. Ik had één doel: als achttienjarige student journalistiek columns gaan schrijven voor deze website. Dat mocht. Graag zelfs.

Dus ik schrijven als een malle; columns, interviews en reportages over alles wat er in de stad gebeurde. Beleven, de stad beschrijven zoals ik haar zag, maar ook zoals ik haar graag wilde zien, utopisch haast, daarbij niet gehinderd door enige vorm van realiteitsbesef. Het zorgde er wel voor dat zowel mijn studie als carrière goed op de rails kwamen. Ik zocht een podium bij Tilburg.com en kreeg het.

En nu, tien jaar later, bestaat het stadsportal nog steeds. Er veranderde wel wat; de look&feel van de site, het logo is wat frisser – en wat meer roze-  het kantoor gevestigd aan de IJzerstraat, het team groter en geen mannenbolwerk meer, maar een mooie verdeling van mannen én vrouwen. Wat niet is veranderd, is de tomeloze inzet van Tilburg.com om hun stad zo mooi mogelijk op de kaart te zetten. Daar zijn vele Tilburgers het mee eens, blijkt uit het aantal volgers op de social media.

Het heeft ervoor gezorgd dat vele Tilburgers en niet-Tilburgers de website weten te vinden. Het heeft er ook voor gezorgd dat Ruud en Ivan bekende gezichten zijn geworden in de regio. Ze zijn betrokken bij vele evenementen en er gaat geen evenement voorbij of je loopt iemand van Tilburg.com tegen het lijf. Het zorgde ervoor dat de Tilburgse mentaliteit, die van hard werken, niet mauwen en elkaar helpen – het beeld van de Tilburger dat Ruud me in een interview ooit zelf schetste – onderstreept wordt. Tilburg.com bood mij een podium en hielp niet alleen mij, maar ook anderen, op weg.

Het zorgt er in ieder geval voor dat ik, wanneer ik vanaf het Pieter Vreedeplein naar de Willem II Straat loop, meestal met een stevige wind in de rug, altijd even omhoog kijk, naar IJzerstraat nummertje 23. En of er nu iemand voor het raam staat te zwaaien of niet, een glimlach verschijnt hoe dan ook op mijn gezicht. Om mij heen de hijskranen die priemen in de lucht.

Tilburg groeit. En Tilburg.com groeit mee.

Frank van Bergen
Hoofdredacteur Magazine De T