Tilburg armste gemeente van Brabant

Tilburg is de armste gemeente van de provincie Noord-Brabant. Gemiddeld had een Tilburgs huishouden in 2014 een vermogen van €6100. Met die cijfers kwam het Centraal Bureau voor Statistiek naar buiten in een onderzoek naar inkomens en bestedingen. Landelijk hebben gemeenten in Nederland een vermogen van €19.000.

Foto: Flickr

Grote steden

Heel gek is het niet dat Tilburg bij de armste gemeenten van Brabant hoort. Volgens het CBS hebben inwoners van grote steden kleine vermogens. Daar wonen namelijk betrekkelijk veel jongeren, uitkeringsontvangers en niet-Westerse allochtonen. Deze groepen hebben doorgaans weinig vermogen. 

Landelijk staat Tilburg trouwens niet onderaan, daar staat Lelystad met een vermogen van €1600. Ook zijn de Tilburgers rijker dan de Amsterdammers, Rotterdammers, Utrechtenaren en Hagenaren.

Rijke omliggende gemeenten

De omliggende gemeenten van Tilburg hebben wél een groot vermogen. In de top 10 van de rijkste gemeenten van Nederland staan voornamelijk Brabantse plaatsen. Zo is Hilvarenbeek met €186,300 erg welvarend en hebben de bewoners van Alphen-Chaam ook veel vermogen (€192,100). De relatief oudere bewoners hebben in deze kleine gemeenten vaak een groot vermogen opgebouwd. Bekijk het overzicht van Noord-Brabant in dit artikel van Omroep Brabant.

Meer cijfers

Onder eigen vermogen wordt trouwens het bezit van een eigen woning, bank- en spaartegoeden, ondernemingsvermogen, roerende zaken, effecten en overig onroerend goed gerekend. Bekijk hier meer cijfers uit het onderzoek van het CBS.

Voor de armste inwoners van Tilburg komt er binnenkort trouwens een nieuw initiatief: de Quiet Community. Lees hier meer over het nieuwe marktplaats zonder geld.