Tilburg Dansstad

Tilburg Dansstad komt met nieuwe editie van de Dansweek Publiek –van jong tot oud- wordt uitgedaagd om in de wereld van dans te stappen Theaterdansvoorstellingen, debatten, masterclasses, dansfilms, een ‘dansguerilla’, tangosalons en evenementen voor studenten; het zijn enkele onderdelen die de ‘Dansweek 2009, dansfestival van het Zuiden’, vormen.

 
ilburg Dansstad is paraplu van de Dansweek 2009, die wordt gehouden van 1 tot en met 11 oktober. Een van de hoogtepunten van de Dansweek 2009 is het Dansgala van het Zuiden op zondag 4 oktober. Dan brengen de vier toonaangevende gezelschappen uit het zuiden van Nederland, Project Sally, LaMelis, Danshuis Station Zuid en T.R.A.S.H. nieuwe producties in première. De laatste groep krijgt tijdens het Dansgala de Dansprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant uitgereikt.

Artist-in-residence van de Dansweek 2009 is de vernieuwende choreograaf Dylan Newcomb. Hij verzorgt op vrijdag 2 oktober het openingsspektakel ‘Waterdans256’ en duikt in het vervolg van de Dansweek regelmatig op, onder meer met zijn choreografie ‘This’. Hoogtepunten in de voorstellingenprogrammering van de Dansweek zijn verder het Belgische Les Ballets C de la B met ‘Ashes’ van choreograaf Koen Augustijnen; de Australische Raw Dance Company met ‘Project X’, een mix van tapdans, hiphop, urban-, jazz- en streetdance; ISH, een groep meiden vol girlpower met ‘BoyISH & GirlISH’ en de première van ‘Nude’, een danstheatervoorstelling van choreografe Pia Meuthen, waarin zij dans, literatuur en live-muziek samenbrengt.

De kracht van Dansweek 2009 ligt wederom in het samengaan van jonge, aankomende choreografen en internationaal gelauwerde danskunstenaars. Alle activiteiten zijn gericht op jong én ouder publiek. Vernieuwing en traditie, op kleine en grote schaal, bestaan naast elkaar maar weten elkaar ook te vinden. Publiek en kunstenaars zitten dicht op elkaars huid, ontmoeten elkaar tijdens workshops, meet & greet bijeenkomsten en afterparties.

Het grote aanbod en de diversiteit van dansvormen in Brabant, Limburg en Zeeland leverde tot nu toe telkens een gemiddelde zaalbezettingsgraad van tachtig procent op. Dansstad Tilburg twijfelt geen moment dat daar dit jaar van zal worden afgeweken. Dansweek 2009 is een van de hoofdactiviteiten van Tilburg Dansstad, een samenwerkingsverband van Danshuis Station Zuid, Fontys Dansacademie, Theaters Tilburg, theater De NWE Vorst, Centrum voor Amateurkunst Noord-Brabant en Factorium. Met Tilburg Dansstad willen deze danspartners Tilburg zowel nationaal als internationaal nog intensiever presenteren als hét centrum van dans in de drie zuidelijke provincies. Dat wil de stad bereiken door het verder ontwikkelen van educatie, talent- en artistieke ontwikkeling, productie, presentatie en promotie van dans