Tilburg Dansstad presenteert Oktober Dansmaand: Fantastic Body

Oktober Dansmaand

Nog even en dan barst het los: Oktober Dansmaand. Ontdek een maand lang dans op de Tilburgse podia, op straat of dit jaar zelfs in het verzorgingstehuis.

Centraal staat het Fantastisch Lichaam. Met voorstellingen waarin het lichaam virtuoos, kwetsbaar, stoer of sterk is. En met workshops waarin je ervaart waar ook jouw lichaam toe in staat is. Oktober Dansmaand is van modern tot urban en voor jong en oud. Van Brabantse bodem tot over de landsgrenzen. Het om naar te kijken en om zelf mee te doen.

Openingsweekend

Het openingsweekend start op zaterdag 30 september met de première van het bijzondere project Tanzen auf dem Malerwanderweg, waarin dans, live-muziek, verhaal, licht- en bouwkunst en elektronica samenkomen.

Op zondag 1 oktober start om 11.00 uur in Theaters Tilburg de Kick Off van Danspunt, de koepelorganisatie voor amateurdans in Brabant. Je kunt niet alleen kijken maar ook meedoen. Vanaf 14.00 uur start, ook in Theaters Tilburg, een programma met voorstellingen van Tilburgse en Brabantse dansmakers: van installaties tot intieme solo’s en groepsacts. Met werk van gezelschappen als Panama Pictures, Vloeistof, United Cowboys, Sandman/Sabine Molenaar, nieuwkomers als Eleni Ploumi en Annemijn Rijk en een urban touch met showcases van Tilburgse crews als TDC, D-Crew en King’s Crew. De programma’s op 1 oktober zijn gratis toegankelijk.

Bijzondere voorstellingen

 • Drie wereldpremières op één avond? Dat brengt Side A: Split into One van Nederlands Dans Theater 1, met daarin werk van Edward Clug en Medhi Walerski en van huischoreografen Sol Léon en Paul Lightfoot;
 • Ook bij New Adventures van Scapino Ballet Rotterdam zie je werk van drie top-choreografen: Itamar Serussi, Felix Landerer en Martin Harriague;
 • Van een heel ander kaliber is de ode die Club Guy & Roni brengt aan het spel Tetris met Tetris Mon Amour;
 • Ook een ode, maar dan aan sport, brengt het Italiaanse Kataklò. Met humor en muziek brengen de dansers een overweldigende show waarin de sensatie van sport, de zeggingskracht van dans en de betovering van theater samenkomen;
 • Andrew Greenwood brengt met Movement Concert een live bewegingsinstallatie waarin je publiek en deelnemer tegelijk bent. Samen met vele anderen, jong en oud, kun je onderdeel worden van een unieke beleving.

Makers van Brabantse bodem

 • Van Brabantse bodem zie je Even Worse van Guilherme Miotto;
 • Katja Heitmann toont maar liefst twee voorstellingen: Siri Loves Me en Pandora’s Dropbox;
 • Jong talent ontdek je in Games of Sympathy, een stuk gemaakt met dertig studenten van Fontys Dance Academy.

Kids

 • Voor iedereen van acht jaar en ouder brengt maas td / Jasper van Luijk het bijzondere Happily Ever After, over wat er nou eigenlijk gebeurt na dat mooie einde;
 • Helma Melis toont verschillende kindervoorstellingen tijdens het gloednieuwe kinderfestival Spruit;
 • Iedereen van 12 jaar en ouder kan voor spectaculaire trucs, veel verschillende dansstijlen en een vette laag humor terecht bij 100% selfmade van DOX / Maas td;
 • Met Struis brengen de studenten van de Academie voor Danseducatie van Fontys Hogeschool voor de Kunsten een voorstelling voor alle leeftijden.

Publieke ruimte

Straten, pleintjes en parkjes in de Spoorzone en in de wijk Theresia zijn een week lang het werkterrein voor verschillende choreografen. Met Making Space onderzoeken zij wat hun werk betekent in de openbare ruimte. Woon-zorgcentrum Het Laar organiseert de hele maand door verschillende activiteiten rondom het fantastische lichaam. In Siri Loves Me van Katja Heitmann dwalen vijftig jongeren in een sereen ritueel door de binnenstad van Tilburg.

Tilburg Urban Dance Events

Tilburg Urban Dance Events brengt met The Works urban dansworkshops voor alle type dansers, profs en amateurs. Laat je inspireren door urban teachers Eszteca, FroFro en Jennifer Romen. Met NextStep Battle TNS 4.0 brengt TUDé een Urban Dance Battle, hosted by Factorium in samenwerking met Downtown Promotions. Met diverse stijlen, skills en leeftijden. Iedereen is welkom. Meer leren? Dat kan met The Masterclass, een workshop van de Hustle Kidz, de wereldbekende bboy Crew uit Tilburg onder leiding van Xisco Riboch. In The Pioneers gaan pioniers en opkomende urban talenten/makers uit Tilburg als Hustle kidz (Xisco Riboch), urban teachers Fontys Dance Academy, Johnny Lloyd, André Grekhov (Drosha) en ook jongerenwerk R-Newt met elkaar in gesprek over de ontwikkeling van urban aan de hand van persoonlijke verhalen en ervaringen.

Voor het volledige programma van Oktober Dansmaand kun je op www.tilburgdansstad.nl kijken.

Tilburg Dansstad is een samenwerking van Theaters Tilburg, DansBrabant, De NWE Vorst, Fontys Hogeschool voor de Kunsten en Factorium.