Tilburg en Gilze-Rijen in race voor JSF-fabriek

De gemeenten Tilburg en Gilze-Rijen nemen het samen op tegen Almere, Hoogeveen en Papendrecht voor de eerste echte JSF-fabriek in Nederland. Industrieel bedrijf Stork Fokker AESP begint deze week met de definitieve selectie van de vestigingslocatie voor de nieuwe fabriek die nodig is om de grote aantallen JSF-onderdelen die in Nederland worden gebouwd in elkaar te kunnen zetten. De fabriek zal voor zo'n 150 directe en minimaal 300 indirecte arbeidsplaatsen in de omgeving zorgen. Daarnaast zullen tientallen toeleveranciers in het hele land ervan profiteren. Het is de eerste fabriek in Nederland die specifiek voor de JSF wordt gebouwd.

De gemeenten die Stork in beeld heeft krijgen in de komende weken de kans om een zogenoemd 'bidbook' samen te stellen. De definitieve evaluatie van de bidbooks en keuze voor de locatie volgt waarschijnlijk in februari 2010.

Grote investering
Algemeen directeur Hans Büthker: “De keuze van de locatie is zowel voor ons als voor de betrokken gemeenten heel belangrijk. We willen dit daarom een transparant proces laten zijn. Daarin moet voor iedereen duidelijk zijn wat wij verwachten en hoe wij de verschillende onderdelen waarderen. Deze aanpak moet ons ook helpen om de beste keuze te maken. Het gaat om een zeer grote investering in een fabriek die waarschijnlijk zo'n veertig jaar mee zal gaan en waarin duizenden onderdelen worden gemaakt volgens de hoogste kwaliteitsnormen. Dat gaat niet over één nacht ijs.”

De nieuwe JSF-fabriek gaat ongeveer 50 miljoen euro kosten. Het wordt een hi-tech assemblagefabriek van negenduizend vierkante meter, waarin hoogopgeleide specialisten aan de slag gaan om onderdelen voor de vleugels en deuren van de JSF te assembleren en gereed te maken voor transport naar de JSF-fabriek in Fort Worth, Texas. De onderdelen worden zowel door Fokker zelf als door toeleveranciers gemaakt.