‘Tilburg fietst voor Tilburg’ van start: fietsen voor een goed doel

Tilburg fietst voor tilburg

Tilburg Fietst start met de campagne ‘Tilburg Fietst voor Tilburg’. Via de smartphone app Ring Ring kunnen inwoners en werknemers van bedrijven in de regio Tilburg fietskilometers maken. Daarmee dragen ze direct bij aan een reeks goede doelen.

Het eerste doel is het bij elkaar rijden van een bedrag voor de aanschaf van 20 opgeknapte fietsen voor degenen zich geen fiets kunnen veroorloven. Zodra Tilburgers samen 100.000 kilometers hebben gefietst in de stad, worden deze fietsen beschikbaar gesteld.

Sociale betrokkenheid

De actie draagt bij aan een toename van lokale sociale betrokkenheid en concrete hulp aan degenen die dat hard nodig hebben. “Bij een succesvol resultaat van deze eerste uitdaging, verhogen we het kilometerdoel en kunnen we nog meer fietsen beschikbaar stellen,” vertelt de organisatie. “Tilburg Fietst en de gemeente werken voor de campagne samen met de makers van de smartphone app Ring-Ring. Het ‘pinpointen’ van degenen die een fiets verdienen, doen we met partners Contour de Twern en met Voedselbank Tilburg. Na deze actie volgen nog een aantal andere maatschappelijke doelen.”

Meedoen met de campagne is niet alleen een manier om je solidair te tonen met Tilburgers die dat nodig hebben, het heeft ook een flink aantal andere positieve gevolgen voor de stad en jezelf. “Want je zorgt voor minder uitstoot en je helpt ons met het verzamelen van fietsdata via de app. De verzamelde gegevens, welke anoniem worden opgeslagen, gebruiken we om de stad steeds fietsvriendelijker te maken.”

Fietsen is daarnaast uitstekend voor lichaam én geest. Dat eerste is bekend: fietsen helpt tegen tientallen lichamelijke ongemakken en gebreken als diabetes en hart- en vaatproblemen. Wie dagelijks een half uur fietst raakt in een jaar vijf kilo vet kwijt. De positieve effecten van fietsen op ons brein zijn minder bekend. Wie zich inspant stuurt ook zuurstofrijk bloed naar de hersencellen. Fietsen draagt daardoor bij aan een langere aandachtsspanne, aan een verhoging van creativiteit en je kunt er beter door leren.

Ring-Ring app

Download de Ring-Ring app gratis via iPhone of Android. Wanneer die eenmaal is geïnstalleerd, je een account hebt aangemaakt en bent ingelogd, doe je automatisch mee met de actie ‘Tilburg Fietst voor Tilburg’. De gemeente wil met de actie iedereen aanmoedigen om voor ritjes naar de binnenstad en naar winkelcentra de fiets te pakken. Meer info: www.tilburgfietst.nl/tilburg-fietst-voor-tilburg