Dit verandert er in de “grijste stad” van Noord-Brabant

Uit onderzoek is gebleken dat Tilburg de grijste stad is van Noord-Brabant met een groenpercentage van 19%. Daar gaat als het aan actienemers ligt snel verandering in komen. Om in 2045 klimaatneutraal te zijn, zijn er veel bomen en andere groenvoorzieningen nodig. Niet alleen rondom de stad, maar ook ín de stad. Niet een klein beetje, en decoratief, maar veel en divers. Benieuwd waar ze bij jou in de buurt gaan vergroenen? Lees dan snel verder voor verschillende acties in de stad. 

Gemeente Tilburg

De Gemeente zelf zit ook niet stil. Maar liefst 45 straten worden onder de loep genomen in de binnenstad en ook het Fabriekskwartier wordt klimaatbestendig gemaakt. De vergroeningswerkzaamheden worden verspreid over de periode begin 2022 tot eind 2023. Ze worden tijdens het plantseizoen (voor- en najaar) uitgevoerd. Voor de start van de werkzaamheden in je straat, ontvangen omwonenden een bewonersbrief met meer informatie over de fasering en de planning.

Willem II-straat

Een van de 45 straten in de binnenstad is de Willem II-straat. Deze straat gelegen tussen de Tuinstraat en de Heuvelstraat zal helemaal veranderen. Met het aanleggen van een slim infiltratiesysteem zal het regenwater makkelijk en snel in de bodem gebracht worden. Hier wordt het geborgen door een nieuwe waterberging. Hiernaast zullen er ook veel bomen en lagere beplanting geplant worden om meer schaduw te creëren waardoor de binnenstad wat koeler wordt. Kijk voor alle veranderingen in de Willem II-straat op deze website.

Fabriekskwartier

Het Fabriekskwartier in de Piushaven is nog een project van de gemeente. Deze nieuwe wijk met een industriële uitstraling wordt volledig ingericht op het duurzaam wonen. Er komt een energievriendelijke ontwikkeling met een variatie aan woningen en groene openbare ruimte van hoge kwaliteit. Met veel diversiteit aan natuur en woningtypen is dit een mooi voorbeeld van hoe een wijk in de binnenstad van Tilburg eruit kan zien.

Stappegoor

Naast de binnenstad zullen andere plekken zoals bijvoorbeeld Stappegoor ook veel gaan vergroenen. Zo zal Stappegoor zich in de periode tot 2028 ontwikkelen tot een gebied met meer ruimte om te wonen, te bewegen en samen te ontspannen. Met de aanleg van een compleet nieuw park op het Olympiaplein verandert het verstedelijkte gebied in een groene leefomgeving. In het nieuwe park komen verschillende atletiekfaciliteiten en een sportveld voor de onderwijsinstellingen die tegenover het Olympiaplein zitten.

Koningsplein

Ook het meest “troosteloze” plein van onze stad krijgt een heuse make-over. Het plein moet de Koningswei gaan heten met een groot aanbod aan grasweides, bloemenperken en bomen. De parkeergarage onder het plein zal blijven bestaan. Deze krijgt een groen dak dat het regenwater zal vasthouden. Vanaf 2023 zal de transformatie starten en verwacht wordt er dat in 2027 de Koningswei klaar is. Maar wat gebeurt er na al deze veranderingen met de markt?

Willemsplein

De markt van het koningsplein zal volledig naar het Willemsplein gaan, wat ook op de schop gaat. Het Willemsplein wordt namelijk het Stadsforum met allerlei bomen en plantjes. Het plein zal niet helemaal veranderen want er moet natuurlijk wel ruimte blijven voor de markt. Wel worden er tuintjes aangelegd in de gebouwen rondom het Willemsplein.

Ecologische bermen op bedrijventerreinen

Tot slot wordt er ook veel aandacht besteed aan het beheren van bermen op bedrijventerreinen. Deze terreinen bestaan voornamelijk uit bestrating en daar moet volgens de Gemeente Tilburg verandering in komen. Door het aanleggen van bermen wordt in deze gebieden ook de biodiversiteit verhoogd en ecologische bermen maken een verbinding met andere natuurgebieden mogelijk.

Benieuwd naar alle actuele gebiedsontwikkelingen? Bekijk dan de website van de Gemeente Tilburg.

Extinction Rebellion

Zaterdag 12 maart is Extinction Rebellion begonnen met het vergroenen van de stad. Zo hebben ze op diverse locaties berkenbomen geplant. Dit is een beleid waarin veel meer wordt geplant dan gekapt en het makkelijker wordt voor burgers om initiatief te nemen. De berkenboompjes zijn geplant op verschillende zichtbare punten. Zo vind je ze bij de Schouwburg en het Stadskantoor op de Spoorlaan. Ze dragen een korte boodschap mee: “Planten! Niet kappen.”

Stichting Op Groene Voet

Ook Stichting Op Groene Voet steekt de handen uit de mouwen. Op 15 april 2022, één week voor de Nationale Zaaidag, organiseren ze een kraampje voor de deur dag. Op de Nationale Zaaidag willen ze namelijk zoveel mogelijk BIJ-vriendelijke planten verspreiden door heel Tilburg. Daarom is het op kraampjes aan de deur dag mogelijk om zaadjes te ruilen of te kopen. Zo kan iedereen op de Nationale Zaaidag de stad en de bijen helpen.

Overige projecten

Op de hoogte blijven van de veranderingen in de stad? Houd dan de website van de Gemeente Tilburg in de gaten.