Tilburg gastheer van grootste roeiwedstrijd van het Zuiden

In het weekend van 10 en 11 mei  vindt de grootste nationale roeiwedstrijd van het Zuiden plaats op de Watersportbaan Tilburg  (bij de Beekse Bergen). De ZRB-roeiwedstrijd verwacht dit jaar ca.  1000 tot 1500 deelnemers.

Het belooft een druk en spannend wedstrijdweekend te worden. Ongeveer 450 boten uit heel Nederland komen naar Tilburg om zich te meten in o.a. een knock-out systeem. Natuurlijk zijn er veel studentenploegen, maar ook Masters-, talentvolle jeugd- en para-roeiers doen mee aan de wedstrijd op het Wilhelminakanaal.  De wedstrijden worden georganiseerd onder de vlag van de Zuidelijke Roei Bond (ZRB) een samenwerkingsverband tussen de 16 roeiverenigingen in Brabant, Zeeland en Limburg. De Tilburgse Open Roeivereniging (TOR) en de Tilburgse Studenten Roeivereniging Vidar zetten hun deuren weer open om de vele deelnemers, begeleiders en supporters te verwelkomen.

De spectaculaire wedstrijden zijn gratis te bezoeken. Ook meefietsen is leuk: op het fietspad langs het Wilhelminakanaal tussen de Brug Koningshoeve en Haghorst kan van 7.30 uur tot ca 18.00 uur worden genoten van de races. Er is een fiets- en voetgangerspontje beschikbaar om het kanaal over te steken en op het wedstrijdterrein te komen. Ook zijn ter plekke fietsen te huur.

ZRB vernieuwt
Deze alweer 44ste ZRB-wedstrijd heeft op de zondagmiddag voor het eerst een uniek knock-out systeem voor het Development klassement.  Dit zijn de meest getalenteerde ploegen van alle (studenten)verenigingen. Zij roeien voor het Aegon Development Klassement. Op de ZRB zijn prijzen te winnen die speciaal door De Rooi Pannen beschikbaar zijn gesteld. Ook de Eerstejaars Studenten Achten uit alle universiteitssteden zullen op zondag in spannende 1000m boord-aan-boord races strijden voor de punten in het Antea Group Eerstejaarsklassement. Het Tilburgse Vidar doet in beide klassementen mee.

In het Masters klassement maken oud-toproeiers en veteranen-roeiers uit heel Nederland over 1000 meter uit wie er op dit moment de snelste is in hun categorie. De ZRB-wedstrijd maakt deel uit van de vierluik om de ‘Coupe Frans van Dijk’. Andere wedstrijden voor dit klassement vinden plaats in Amsterdam en Groningen; en de afsluiter is de Dutch Master Open op de Alexanderbaan in Rotterdam in juni. Aan de ZRB Masters doen twee ploegen van het Tilburgse TOR mee.

Para- en Jeugdroeiers
In het 1000m Para-roeiers veld  zijn reeds inschrijvingen. Zij komen op zaterdag voor het eerst in actie. Ook diverse jeugdploegen (16–18 jaar) uit de ZRB regio zullen zich meten in een 2000m race. TOR heeft drie junioren die zeker kans maken op winst in de skiff.

Kijk op de site van de ZRB  (www.zuidelijkeroeibond.nl/wedstrijd )voor meer informatie, lotingen en uitslagen. Op het terrein zelf zijn de uitslagen live te volgen.