Tilburg geeft kleur aan negen sfeergebieden

Als je een Tilburger naar de leukste plekjes van de stad vraagt, wordt er enthousiast verteld over de gezellige Piushaven, de rauwe Spoorzone en het creatieve Dwaalgebied. Vraag je aan een toerist waar je deze gebieden kunt vinden, dan blijft het waarschijnlijk stil. Met het project ‘Tilburg, stad met kleur’ gaan Ondernemersfonds Binnenstad Tilburg en Citymarketing Tilburg daar verandering in brengen.

Fotobijschrift: woensdag 15 maart werd er op de Tilburgse Heuvel volop gebouwd aan de tentoonstelling met enorme bamboe T’s. Dit maakt onderdeel uit van het project Tilburg, stad met kleur.

Betere verbinding

Ben Smit (Citymarketing Tilburg) en Stefan van Aarle (Ondernemersfonds Binnenstad Tilburg) maken zich hard om de sfeergebieden in de stad zichtbaar te maken en beter met elkaar te verbinden. Want hoe loop je als toerist vanaf het station naar de binnenstad? Waar is het Dwaalgebied? En hoe kom je in de Piushaven? “Bezoekers moeten altijd geholpen worden door Tilburgers om de stad te ontdekken. Dat zegt eigenlijk al genoeg” vindt Ben Smit.

Als je naar de historie van de stad kijkt, is de slechte verbinding van de gebieden goed te verklaren. Tilburg staat bekend om haar textiel, schapen en de herdgangen op verschillende plaatsen in de stad. Rondom elke herdgang ontstond een klein centrum met een bakker en kerk. “Die gebieden zijn van oudsher niet logisch aan elkaar verbonden, alles is planmatig aan elkaar geplakt. Stedenbouwkundig hebben we dat gedaan, nu wordt het tijd om dit ook marketingtechnisch te doen,” vertelt Stefan van Aarle.

Tilburg, stad met kleur

Het in de markt zetten van de gebieden in Tilburg begon anderhalf jaar geleden met het uitbrengen van het Bidbook van de Tilburgse Binnenstad. Het idee? Duidelijk maken wat de identiteit van Tilburg is. In het verlengde van dit boek start donderdag 16 maart het project Tilburg, stad met kleur. De routes, verbinding en kwaliteiten van negen gebieden in het centrum staan hierin centraal. Het gaat dan om het Winkelhart, het Cultuurkwartier, het Dwaalgebied, het Horecagebied, de Spoorzone, het Veemarktkwartier, de Piushaven, het Museumkwartier en de Linten Korvel/Besterd.

Elk gebied krijgt een eigen kleur en daarmee een eigen identiteit. Dit wordt op 16, 17 en 18 maart zichtbaar tijdens de tentoonstelling van de grote bamboe T’s met lichtshow op de Heuvel. Na de driedaagse kick-off zijn de kleuren te zien ook te zien in de stad. Zo wordt de bewegwijzering aangepast en zijn er plannen om de kleuren en naam van het gebied in nieuwe straatnaamborden te verwerken. Ook is er de intentie om in elk gebied een grote kubus met een T te plaatsen, te gebruiken als bankje en als iconisch stuk voor foto’s.

sfeergebieden
Fotobijschrift: Ben Smit (L) en Stefan van Aarle helpen mee met opbouw van het project Tilburg, stad met kleur.

Mooie voorbeelden

In het buitenland wordt er volgens Ben al meer gedacht in sfeergebieden in plaats van straten. Denk hierbij aan de wijken Harlem, Little Italy of SoHo in New York. Maar dichter bij huis is de wijk Chinatown in Den Haag volgens Stefan een mooi voorbeeld. “De wijk was er al, maar door het gebied aan te kleden met een toegangspoort, lampionnen en banners is het een populair en herkenbare wijk geworden.”

“Het moet op straat zichtbaar worden in welk gebied je bent. Elk gebied moet anders voelen. Vergelijk het met de Efteling waar je wordt geleid van rijk tot rijk.” Vertelt Stefan. “Dat bezoekers niet meer omdraaien aan het einde van de Heuvelstraat omdat ze denken dat de binnenstad daar eindigt.”

Tilburgse identiteit

Stefan en Ben hopen dat de stad het plan om de gebieden te versterken straks mee overneemt. Ze hopen op meer iconische punten, passend bij de DNA van een gebied. Een mooi voorbeeld hiervan vindt Ben Smit de mozaïekmuur in Tilburg-Noord. Hier is een Willem II fan te zien met op zijn buik het opschrift: Tilburg Noord United. “Dit is een mooie weerspiegeling van trots en is ook meteen een herkenningspunt voor bewoners en bezoekers. Het vertelt iets over de plek en de fanclub van Willem II.” Dat mag wat Ben betreft in Tilburg nog veel meer.

“Als stad zijn we de laatste twee jaar veel meer uit onze schulp gekomen. We zijn weer trots op onze stad. Het zit niet in ons DNA om schreeuwerig te doen, we denken als snel: doe normaal.” Nu is het volgens hem het moment om dat wel te doen. “Vijf jaar geleden hadden we nog weinig te vertellen over de Piushaven of over de Spoorzone als afgesloten terrein. Nu wel en hebben we de kans om te laten zien wat een gebied waard is.”

Meer info

Meer weten over de kick-off van het project Tilburg, stad met kleur? Bekijk dan ook eens dit artikel. Ook werd er een verbeterde stadsplattegrond uitgegeven waarin de kleuren ook terugkomen. Bekijk deze ook eens. Het Bidbook wat eerder werd uitgegeven kun je hier bekijken.