Tilburg heeft vanaf nu twee aanbieders van deelscooters en -fietsen

Felyx deelscooter

Je ziet ze regelmatig door de stad rijden: de groene elektrische snorfietsen van GO Sharing. Veel Tilburgers maken er met plezier gebruik van, maar anderen ervaren er overlast van. Om te voorkomen dat er teveel aanbieders in de gemeente komen, is besloten om een beperkt aantal vergunningen te verstrekken. Dat betekent dat er in de gemeente Tilburg vanaf 1 september twee aanbieders zijn die deelscooters en deelfietsen mogen aanbieden op de openbare weg: GO Sharing en Felyx. Lees verder. 

Meer aanbod van deelmobiliteit

De gemeente Tilburg stimuleert het gebruik van deelmobiliteit. Rik Grashoff, wethouder slimme en duurzame mobiliteit: “Als we auto’s, scooters en fietsen met elkaar delen, hebben we samen minder voertuigen nodig. Als er minder voertuigen rijden en geparkeerd staan, zorgt dat voor meer ruimte in de stad. Dat verbetert de bereikbaarheid en zorgt voor meer ruimte om te vergroenen en elkaar te ontmoeten.”

De gemeente gaat zich de komende jaren samen met partners inzetten om ervoor te zorgen dat er in Tilburg een hoogwaardig en betaalbaar aanbod komt van deelauto’s, deelscooters en deelfietsen. “We zorgen samen voor kwalitatief goede voertuigen, voldoende aanbod en een goede spreiding zodat er altijd een voertuig op loopafstand beschikbaar is,”  aldus Rik Grashoff.

Overlast aanpakken

Overlast van gestalde deelvoertuigen is een grote ergernis bij bewoners. In 2021 kwamen er meer dan 1.000 klachten over de deelscooters. Daarom heeft het college een vergunningstelsel voor deelscooters- en fietsen vastgesteld. Met dit vergunningstelsel kan de gemeente samen met de aanbieders actiever sturen op het beter benutten van de openbare ruimte en op een betere dienstverlening. Partijen moeten aan verschillende voorwaarden en voorschriften voldoen. Zo zijn er afspraken over het verplaatsen van hinderlijk gestalde voertuigen en volgen evaluaties om te kijken wat er goed gaat en beter kan. De gemeente is ook bezig met het selecteren van plekken om deelvoertuigen te kunnen parkeren (zogenoemde dropzones).

Over de aanbieders

Er zijn dus twee aanbieders die hun scooters en fietsen mogen aanbieden. GO Sharing is daar tot nu toe de meest bekende van. Zij zijn namelijk bekend van de groene elektrische snorfietsen die je nu al door de stad ziet rijden. Het werkt heel simpel. Met een app reserveer je een snorfiets die je op een digitale kaart bij jou in de buurt ziet staan. Je loopt naar de snorfiets, scant de QR-code op het stuur en je kunt gaan rijden. Zij mogen nu ook deelfietsen aanbieden.

Ook Felyx is een aanbieder van elektrische scooters. Je kunt voor €0,30,- per minuut gebruik maken van de elektrische scooters. Dit werkt in principe hetzelfde als met de deelscooters van GO Sharing. De scooters van Felyx rijden onder andere al in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Groningen, Delft, Eindhoven en Den Bosch. De scooters van Felyx hebben een donkergroene kleur. Die van GO Sharing zijn lichtgroen.

Op een rijtje

Qua aanbod van deelfietsen en deelscooters zit het dus vanaf nu als volgt:

  • GO Sharing: mag zowel deelscooters als -fietsen aanbieden
  • Felyx: biedt enkel deelscooters aan