Tilburg herdenkt en viert op 4 en 5 mei: check hier het programma

Op 4 en 5 mei staan we in Tilburg samen stil bij oorlog en vrijheid. Donderdag 5 mei vieren we de vrijheid met een bevrijdingsconcert, dit jaar eenmalig in de Schouwburg Tilburg. Woensdag 4 mei herdenken we in Tilburg op diverse manieren alle burgers en militairen die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen.

Dodenherdenking bevrijdingsdag

Inzegening monument burgerslachtoffers

Op 1 februari 1945 kwamen 22 Tilburgers in de wijk ’t Goirke om het leven door een V-1 bom. Zij liggen begraven op de begraafplaats aan de Goirkestraat. Op initiatief van Paul Spapens en het Oranje Comité Tilburg is de verweerde grafsteen vernieuwd. Op 4 mei wordt om 11.00 uur het herdenkingsmonument ingezegend door pastoor Frank Lemmens.

Herdenking Ereveld begraafplaats Gilzerbaan

Tijdens de herdenking op het Ereveld worden 76 omgekomen militairen herdacht, die zijn overleden tijdens de bevrijding van Tilburg. Burgemeester Theo Weterings zal tijdens de herdenking spreken. De plechtigheid, georganiseerd door de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Midden-Brabant start om 14.00 uur.

Dodenherdenking Tilburg

In de St. Dionysiuskerk (’t Heike) aan de Stadhuisstraat begint om 19.00 uur de herdenkingsdienst. Arnoud-Jan Bijsterveld, hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University en burgemeester Theo Weterings voeren het woord. Verder is er ruimte voor gedichten en muziek. Daarna wandelen de bezoekers naar het Vrijheidspark achter het Factorium. Dutch Pipes and Drums zal hen begeleiden. Om 20.00 uur volgt vervolgens twee minuten stilte. Aansluitend worden kransen en bloemen gelegd.

Trompetterkorps bij Goirkese kerk

Een trompetterkorps van de Tilburgse Torenblazers zal de dodenherdenking opluisteren. Nadat de zware klok van de Goirkese kerk heeft geluid zetten ze het Signaal Taptoe in. Hierna komt de uurslag van 20.00 uur, gevolgd door twee minuten stilte. Vervolgens speelt het korps het Wilhelmus.