Tilburg in september in het teken van Vincent van Gogh

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh woonde van 1966 tot 1868 in Tilburg, aan het St Annaplein. In september staat Tilburg in het teken van de kunstenaar. Er vinden allerlei activiteiten plaats in het kader van het Europese Van Gogh jaar 2015, met als thema ‘125 jaar inspiratie’. Benieuwd naar wat er allemaal gaat gebeuren? We sommen de activiteiten even voor je op.

Expositie fotowedstrijd ‘De wereld van Van Gogh’ op het Stadhuisplein

In hoeverre is De Wereld van Van Gogh vandaag de dag nog herkenbaar? Levert de fotowedstrijd nostalgische plaatjes op of juist beelden van een sterk veranderde omgeving? De opdracht was om in de voetsporen van Vincent van Gogh te treden en de plaatsen waar hij geleefd en gewerkt heeft in beeld te brengen. De expositie met de dertig winnaars van de fotowedstrijd reist in 2015 langs bekende Van Goghlocaties. De tentoonstelling is van 13 tot 30 september in Tilburg te bezichtigen en bestaat uit de dertig door de jury geselecteerde foto’s die op groot formaat worden getoond op het plein voor de Stadswinkel en de ingang van Vincents tekenlokaal (achterzijde Paleis). Eén van de afbeeldingen is door Jolande van Lith gemaakt in Tilburg.

Workshop Vincent’s Tekenlokaal voor kinderen en volwassenen

Vincent’s Tekenlokaal organiseert op zondag 13 september, het eerste weekend van de tentoonstelling, tussen 13 en 16 uur workshops die aansluiten bij de foto expositie. Deze zijn met name bedoeld voor jongeren van 8 tot 15 jaar oud, maar ook volwassenen kunnen deelnemen. De workshops starten om 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur. Je kunt je vooraf aanmelden via boekingen@vincentstekenlokaal.nl. Zet er even bij op welk tijdstip je wil komen. De foto’s uit de tentoonstelling worden gebruikt als inspiratie voor de workshop.  Bij mooi weer wordt er ook buiten getekend. Bezoekers en deelnemers mogen op deze middag kosteloos naar binnen in Vincent’s Tekenlokaal. Vincent van gogh

Stadswandeling St Annaplein naar Paleis Raadhuis

De stichting Stadsgidserij Tilburg organiseert op 19 en 26 september wandelingen over het tijdsbeeld van Tilburg in de periode dat Vincent hier woonde (1866 – 1868). Op het St Annaplein wordt in september een groot doek geplaatst waarop is te zien hoe de  bebouwing en het plein er rond 1866 uitzagen. De wandelingen gaan van St Annaplein naar Paleis Raadhuis. Aanmelden kan telefonisch via 013 4685413 of via mail w-franken@home.nl (zie ook www.stadsgidserij.nl).

Lezing ober de Brabantse periode van Van Gogh

Boekhandel Mutsaers Gianotten organiseert in de winkel aan de Emmapassage op 22 september om 20.00 uur een lezing door Rebecca Nelemans over Van Gogh en zijn Brabantse periode, met extra aandacht voor zijn tijd in Tilburg.  (www.facebook.com/gianottenmutsaers). Jezelf aanmelden doe je via info@gianottenmutsaers.nl of 013-4651111. Door de activiteiten kom je meer te weten over Vincent van Gogh en zijn verbinding met Tilburg. Interessant voor groot en klein! Meer informatie over het Van Gogh jaar vind je op www.vangoghbrabant.com