Tilburg: ‘je kunt hier niets kapot maken’

pieter voogt

Wie hem volgt op Twitter, kan er niet omheen: de Tilburgse PauwR-directeur Pieter Voogt is naast online marketeer supertrots op ‘zijn stad’. Zo plaatste hij vorige week nog de ontroerende tweet: “Kan er niks aan doen, maar ik hou het niet droog. Nu al zo fokking trots op #Tilburg en hoe de stad zich presenteert tijdens #Koningsdag!” In deze rubriek Ongezouten geeft Pieter als marketing guru, ondernemer en geboren Tilburger zijn visie op de stad.

Fotobijschrift: Pieter Voogt staat voor de ‘Tilburgse’ muur die hij liet ontwerpen voor zijn kantoor. Foto: Frans Lahaye


Pieter mag zichzelf met recht een autoriteit op het gebied van online marketing noemen. Hij stond aan de wieg van Citychip.nl, de voorloper van Tilburg.com en Tonpraten.nl. Bij de opkomst van Google werd hij één van de eerste twintig ‘AdWords Professionals’ en startte hij in 2003 met twee vrienden het online marketingbureau PauwR. Eerst parttime voor erbij, inmiddels fulltime met twee vestigingen (Amsterdam en Tilburg) en dertig man personeel.

“Tilburg is de minder mooie vrouw waarmee je kunt lachen”

Officieel is Pieter Voogt trouwens geen Tilburger meer, een onderwerp waar hij het als geboren Tilburger liever niet over heeft. Sinds twee jaar woont hij met zijn gezin in Goirle, maar dan wél ‘met uitzicht op Westpoint’, dat was de voorwaarde in de onderhandelingen. Ondanks zijn woonplaats is hij met de navelstreng verbonden aan de stad. Het is de plek waar hij is geboren en getogen, waar hij werkt en waar zijn sociale leven zich afspeelt.

“Het mooie aan Tilburg is dat we onszelf niet té serieus nemen. Hard werken, maar een mentaliteit met een lach. Steden als Amsterdam en Breda nemen zichzelf té serieus. Dat heeft met de geografische ligging en historie te maken. Wij hebben dat voordeel niet en moeten daarom altijd wat beter ons best doen.” Pieter vergelijkt het graag met een situatie in de kroeg.

“Als je op stap gaat, zie je dat knappe vrouwen vaak een minder mooie vriendin bij zich hebben. De knappe vrouw weet dat ze mooi is en is daarom vaak arrogant, maar haar vriendin is de persoon waarmee je kunt lachen en de gezelligste avond hebt. Tilburg is die minder mooie vrouw waar jij de hele avond het liefste bij staat.”

Het (gebrek aan) imago van Tilburg

“Tilburg heeft niet echt een heel duidelijk imago. Je kunt hier niet echt iets kapot maken, maar dat leent zich juist om vrij te kunnen experimenteren. Den Bosch is de statige hoofdstad, Eindhoven heeft techniek. Als je in die steden ineens gaat experimenteren is dat lastig want dat mag geen afbreuk doen aan het imago. Tilburg is de stad waar gewoon alles kan. Alles op gebied van muziek, cultuur, techniek.”

Het Tilburgse DNA: hard werken, no-nonsense en samenwerken

Momenteel is Pieter druk met UMAINLY. Een project waar twaalf van de beste bureaus uit Tilburg, samenwerken om klanten en talent naar hier te halen. “Het is een war on talent. We hebben allemaal goede mensen nodig en die moeten het gaaf vinden om in Tilburg te werken. Daar hebben we events, festivals of bijvoorbeeld Willem II voor nodig, want dat maakt het gaaf om in de stad te leven.”

“Amsterdamse bureaus zijn vaak arrogant, als de secretaresse de telefoon opneemt gaat de meter al lopen. In de randstad wordt niet samengewerkt, zij zien elkaar als directe concurrenten.” Dat zit volgens Pieter hier wel anders. “Dat je als twaalf min of meer concurrenten regelmatig bij elkaar zit en dingen uitwisselt. Dat kan hier gewoon. Dat zit in de genen, in het Tilburgse DNA. Hard werken, no-nonsense en ook samenwerken.”

Meedenken over het Koning Willem II Stadion

Als voormalig die-hard Willem II fan (hij stond mee aan de wieg van Stichting KingZine en Tilbo.com) en directeur van PauwR is hij momenteel betrokken bij het verder verbeteren van het bereik van de club. Hij denkt graag na over mogelijkheden dat bezoek verder op te leuken, daar het steeds moeilijker wordt om toeschouwers langere tijd te boeien.

“De meeste mensen komen gewoon om met vrienden een beetje te ouwehoeren en een beetje te schelden en de werkweek van zich af te reageren. Dat moet zo blijven. Maar twee keer drie kwartier naar een voetbalwedstrijd kijken is niet meer van deze tijd. Dat is doodsaai. Je komt voor de sfeer en alles daaromheen. Benadruk dat met meer entertainment, muziekoptredens bijvoorbeeld en spelletjes of een app.”

De binnenstad ‘ver-Disneyficeren’

“Mensen krijgen aantoonbaar meer vrije tijd. Over een jaar of tien werken we misschien nog maar twintig uur omdat alles door robots wordt gedaan. In die vrije tijd moet je als (binnen)stad investeren. Dat betekent in horeca, funshoppen en in beleving. Waarom zetten we niet op bepaalde stukken 365 dagen per jaar een kermis? Dat is de ultieme beleving en zou als een ouwe jas bij Tilburg passen. Niet dat het een groot pretpark moet worden, maar we mogen wel wat meer ‘ver-Disneyficeren’.”

“We hebben groot durven denken”

De drie T’s die tijdens Koningsdag gepresenteerd werden, mag de stad volgens Pieter meer omarmen: textiel, transport en techniek. “Als één van de wereldwijd leidende bedrijven – Tesla – voor Tilburg kiest, dan is dat mooi. We mogen wel wat meer uit het feit halen dat iemand als Elon Musk, die bezig is met de wereld veranderen, besluit naar hier te komen.”

Als marketeer vond Pieter Koningsdag ‘het perfecte event’ en een goede start van hoe we als stad verder moeten gaan. “We hebben alles durven laten zien. Ook de mindere dingen. We hebben groot durven denken, niet te bescheiden. De poorten van Willem II en de Trappers, het eindconcert, duizend man koor, maar ook de rappers uit de achterstandswijken. Dat trotse gevoel moeten we verder uitdragen. Dat bewoners en bedrijven trots zeggen: ik kom uit Tilburg, jonguh.”