Tilburg krijgt als eerste stad in Nederland een lettertype

Een lettertype waarbij ’tot ziens’ verandert in ‘houdoe’ of een pictogram van Westpoint verschijnt na het tikken van het woord. Tilburg heeft als eerste stad van Nederland binnenkort een eigen lettertype: TilburgAns. Vanaf 10 april is dit lettertype voor iedereen gratis te downloaden vanaf de website www.tilburgsans.nl

Het lettertype zit vol met innovatieve en humoristische features. Zo blijkt het niet mogelijk te zijn om ’tot ziens’ te typen; steevast veranderen die woorden in ‘houdoe’. Ook de speciale Pict-versie verrast de schrijver als deze de naam intikt van typisch Tilburgse begrippen, zoals Willem II, Westpoint, 013, De Pont en kroepoekdak. Deze woorden veranderen automatisch in pictogrammen van de betreffende personen of gebouwen.

De initiatiefnemers

De makers van dit eigenzinnige lettertype zijn (typo)grafisch vormgever Sander Neijnens en illustrator Ivo van Leeuwen. Neijnens ontwikkelde het concept reeds in 2013. Samen met Van Leeuwen werkte hij het de afgelopen anderhalf jaar uit met als resultaat dit bijzondere portret van ‘een stad zonder schreven’.

Geadopteerde letters

Voor de financiering van het project werd een beroep gedaan op de gemeente Tilburg, Marketing Tilburg en het brabants kenniscentrum voor kunst en cultuur. Daarnaast werden letters ter adoptie aangeboden. Met succes; binnen de kortste keren werden 100 tekens geadopteerd door bedrijven, organisaties en particulieren. Ook de gesigneerde genummerde spaties vonden gretig aftrek onder het motto ‘geef elkaar de ruimte’.

De lancering

De officiële lancering van TilburgsAns wordt op 10 april gevierd met een gevarieerd programma in theater de NWE Vorst te Tilburg. Aanvang 14.30 uur. Vrij entree. Met optredens van Ko de Laat, Thomas Pieters, Martin Beversluis, Thomas van Geelen, Ulrike Doszmann, dj Sampelmans, VeeMee Visuals en Paul van Kemenade. De presentatie is in handen van Frank van Pamelen.