Tilburg krijgt een duurzame carnavalskiel: voor carnaval 2022 te koop

duurzame carnavalskiel

Textilium Futura, Dutsch Workwear en de Carnavals Stichting Tilburg (CST) gaan samenwerken bij de ontwikkeling, productie en distributie van een nieuwe duurzame Tilburgse carnavalskiel. De samenwerking wordt officieel bekrachtigd tijdens de Textour, die plaatsvindt op 28, 29 en 30 mei.

Dutsch Workwear produceert de nieuwe duurzame Kruikenkiel die vervaardigd wordt uit 100 procent organisch katoen. De Carnavals Stichting en Textilium Futura gaan de kiel verkopen. De kiel zal voor carnaval 2022 beschikbaar zijn. Directeur Tommy Schollen van Dutsch Workwear: “Wij zijn volop bezig met het produceren van duurzame kleding en we dragen carnaval een warm hart toe. Wij dragen dan ook graag bij aan de ontwikkeling van een mooie en tevens duurzame carnavalskiel.”

Kinder- en dameskiel later beschikbaar

De bedoeling is dat er naast een traditionele Kruikenkiel, ook een dames- en een kindermodel van de duurzame kiel op de markt wordt gebracht. Joris van Riel van Textilium Futura: “Op ons verzoek zijn drie studenten van het Willem I College in ’s-Hertogenbosch deze momenteel aan het ontwerpen.” Overigens komen de duurzame carnavalskielen voor dames en kinderen niet direct op de markt. De initiatiefnemers streven er wel naar om de productie volgend jaar te starten.

Preview duurzame kiel

Een preview van de duurzame kiel is te zien tijdens de Textour op 28,29 en 30 mei 2021. Dan hangt er namelijk een duurzame kiel om de schouders van het beeld van de Kruikenzeiker aan het eind van de Nieuwlandstraat. Op 13 plekken in de stad kan tijdens dit evenement worden genoten van textiele kunst en presentaties over hoe de textielindustrie duurzamer wordt en zich door technologische ontwikkelingen verder ontwikkelt. Meer informatie over Textilium Futura en de Textour is te vinden op deze website.