Tilburg krijgt een marktplaats zonder geld

Tilburg wordt binnenkort de proeftuin van een wel heel bijzondere pilot: de Quiet Community. Na een succesvolle eerste editie van de glossy ‘de Quiet 500’ komt de stichting niet alleen met een tweede magazine, maar ook met een online platform voor Tilburgers die onder de armoedegrens leven.

Tijdens een persconferentie in oktober maakte de organisatie de plannen al bekend. Na een oproepje van de stichting meldde zich twee miljonairs (waaronder Dirk Lips) uit de Quote 500 om mee te denken over het bestrijden van armoedeproblematiek. Het plan van de community werd geboren.

“Je kunt het eigenlijk vergelijken met een marktplaats zonder geld”, legt één van de projectleiders Tom Pijnenburg uit. “Het maakt deel uit van een nationaal plan om regionale armoede te verminderen. We zijn bezig een community te bouwen waarbij op een eerlijke manier spullen en diensten worden toegewezen aan mensen die dat nodig hebben.”

Halen, brengen en delen

Bij de start van de Quiet Community gaan ze van start met ongeveer 500 huishoudens in Tilburg die ingeschreven staan bij de voedselbank: de members. Zij mogen straks gratis gebruik maken van de diensten en producten die de community aan gaat bieden. Bedrijven en particulieren stellen deze beschikbaar, maar ook de members kunnen zelf iets toevoegen, een dienst bijvoorbeeld.

“We hebben als doelstelling dat ook members brengen, delen en zelf iets toevoegen”, vertelt projectleider Esther Croes. “Het is niet voor wat hoort wat, maar als member wil je zelf ook iets kunnen betekenen en kunnen toevoegen aan de maatschappij. ” Zo noemt Esther Stichting Goei Eete als voorbeeld. “Zij doen een oproep aan onze members om hun talenten op het gebied van logistiek en administratie in te zetten en kunnen direct aan de slag als vrijwilliger binnen de organisatie.”

PaterPoels_beeld_Gerdien-Wolthaus-Paauw-1
Stichting Quiet500 steunt onder andere Stichting Pater Poels en de Tilburgse Voedselbank. Foto: Gerdien Wolthaus Paauw

Stille armoede

Niet alleen bedrijven kunnen iets weggeven, maar ook als particulier kun je straks iets toevoegen aan de community. Zo kun je namelijk iemand mee uit eten nemen, trakteren op een middagje uit of een dienst aanbieden. “We denken vaak groot maar alle kleine beetjes helpen. Het kan ook een wandeling zijn of een kop koffie. Het is de aandacht en de liefde waar het om draait.” Vertelt Esther.

Mensen in armoede zitten volgens de projectleiders vaak in een isolement. Ze blijven liever in de anonimiteit en willen niet aan de buitenwereld laten zien dat ze in armoede leven. Niet voor niets gaat Quiet over ‘stille armoede’. Esther: “Het zijn dingen van alle dag, bijvoorbeeld een baan verliezen of het overlijden van je partner waardoor armoede kan ontstaan. Het kan ook net zo goed je buurman zijn.”

Tilburg als sociale proeftuin

Voor nu gaat de Quiet Community alleen van start in Tilburg, uiteindelijk willen de projectleiders meerdere vestigingen door het hele land. Tilburg is een goede stad om met het project van start te gaan, vindt Tom. “De stad een heeft een hele sociale geschiedenis. Armoedeverlichting is ook wel iets Zuidelijks, misschien zelfs wel een iets Rooms. Met het sociale hart staat Tilburg open voor dit soort initiatieven. Daarbij is Tilburg niet de rijkste stad en is daarom de doelgroep aanwezig.”

Meedoen als bedrijf

Tot nu toe hebben zo’n tachting bedrijven een toezegging gedaan om producten of goederen te doneren. Door middel van een profiel kunnen members straks aangeven waar behoefte aan is, als bedrijf zijnde kun je op basis van leeftijd, behoeften en gezinssamenstelling doneren.

Waar vooral behoefte aan is? Uit een enquête van de stichting blijkt dat er qua producten vooral behoefte is aan witgoed (41%), fietsen (20%), elektronica (16%) en nieuwe kleding (12%) en in de categorie verwennerij vooral aan een dagje pretpark voor het hele gezin (34%), een avond uit eten (25%) en een gratis knipbeurt bij de kapper (15%).

Met een wekelijks budget van enkele tientjes per persoon per week is er voor mensen in de bijstand vaak weinig ruimte voor deze ‘extra’ producten en diensten. Zo noemt Tom een opvallend voorbeeld. Om recht te hebben op bijzondere bijstand wordt de aanschaf van een nieuw vier pitsgasstel wel gedekt, maar voor een oven dan weer niet.

Meedoen met Quiet Community

Begin 2016 gaat de Quiet Community officieel van start. Dan kun je ook zelf je dienst of product aanbieden. Eind 2016 verschijnt de tweede editie van de glossy de Quiet 500 met een verhoogde oplage van 50.000 of 100.000 exemplaren, dit is nog niet zeker. In deze versie komt een katern toegespitst op armoede in Tilburg. De opbrengst gaat weer volledig naar goede doelen.

Wil je een bijdrage leveren aan de Quiet Community? Stuur dan een mail naar info@quiet.nl. Houd daarnaast de laatste ontwikkelingen in de gaten op de Facebook pagina van de stichting.