Tilburg krijgt nieuwe culturele vrijplaats met optredens, performances, heerlijk eten en meer: De Nachtzuster

de nachtzuster

Stichting Ateliers Tilburg (SAT) is samen met De Pieterboys, Studio Bangana, Kelly van den Bosch en Enya Boleij gestart met een nieuwe culturele vrijplaats voor makers en hun publiek: De Nachtzuster. In Carré – het grootste eigen pand van SAT – is een ruimte van 150 vierkante meter vrijgemaakt om met deze ambitie aan de slag te gaan. Bij De Nachtzuster ontmoet je niet alleen nieuwe ideeën, maar ook nieuwe mensen en makers. Ze proberen deze zomer van alles uit: makerslunches, workshops, BBQ met randprogrammering en bijvoorbeeld een spoken word avond. De Nachtzuster wordt dit najaar pas officieel geopend, dus de zomer is feitelijk een generale repetitie.

Foto’s: Roos Pierson

Creatieve stek in Tilburg

Sinds 1981 wordt Carré gebruikt als creatieve stek voor de Tilburgse maker en daarmee is het een van de eerste culturele broedplaatsen van de stad. Op deze unieke locatie zijn bijna 100 ateliers gevestigd. De ruimte Carré 50 begeeft zich op de begaande grond van het ateliercomplex Carré, vlakbij de hoofdingang. De ingang bevindt zich echter aan de achterzijde, die bereikbaar is via de parkeerplaats van de GGZ aan de Jan van Beverwijckstraat.

‘De Nachtzuster’ laat zich niet in een hokje plaatsen en mag zich met steun van de gemeente de eerste ‘regelloze ruimte’ in de gemeente Tilburg noemen. Het is een vrijplaats waar jonge en professionele makers en (kunsten)studenten hun plannen tot uitvoering kunnen brengen in een uitprobeerfase, voor reflectie of rondom een presentatie. Zowel het proces als het eindproduct kan een plek krijgen in De Nachtzuster. Uitwisseling tussen makers onderling en hun publiek staan centraal in een open omgeving waar iedereen welkom is. Er wordt niet gedacht vanuit disciplines, dus ook designers en foodmakers kunnen er terecht.

Food is een cruciaal onderdeel dat De Nachtzuster tot een complete beleving maakt. Innovatieve, verrassende, toffe foodconcepten maken structureel onderdeel uit van het programma. We nodigen hiervoor jonge foodies uit die ’s middags of ’s avonds verrassende concepten neerzetten die het programma ondersteunen. Van een Cadavre Exquis workshop door Nina van de Ven tot een nieuw ‘woorden en wijn’ festival onder de naam ‘Behapbaar’.

de nachtzuster

Programma deze zomer

Benieuwd naar het programma deze zomer? Check dan vooral de agenda op de website. Hier alvast een selectie.

Meer informatie

Wil je meer weten over De Nachtzuster? Check dan vooral de website of volg ze op Instagram.