logo

Tilburg krijgt nieuwe uitkijktoren en jullie bepalen hoe die eruit ziet

uitkijktoren

Tilburg krijgt een nieuwe uitkijktoren in het Landschapspark Moerenburg-Koningshoeven in het oosten van de stad. Vanuit hier heb je in de toekomst een schitterend uitzicht op de schôônste stad van ’t laand. Verschillende jonge kunstenaars en architecten zijn druk bezig geweest met het ontwerpen van de toren. Uiteindelijk zijn vijf kunstenaars door de voorselectie gekomen. Tilburgers krijgen de kans om te stemmen op hun favoriete ontwerp. 

De toren komt langs het verkeersknooppunt De Baars (A58), tussen de hoofdrijbanen Breda – Eindhoven en Eindhoven – Breda. De schetsontwerpen  zijn te zien van 7 augustus tot en met 24 augustus 2017 in de Bibliotheek op het Koningsplein. Bezoekers kunnen daar stemmen op hun favoriet. Daarna verhuist de tentoonstelling naar het Proeflokaal van de Abdij Koningshoeven waar direct omwonenden, grondeigenaren en andere belanghebbenden tot 30 september 2017 op de schetsontwerpen kunnen stemmen.

Vijf kanshebbers

In mei werden beginnende ontwerpers/architecten opgeroepen om hun creativiteit aan te boren. Zij mochten ideeën beschrijven voor een uitkijktoren die de verbinding tussen de landschappen Moerenburg en Koningshoeven moet vormen. Eind juli presenteerden de 5 geselecteerde kanshebbers hun schetsontwerpen aan een commissie bestaande uit Gemeente Tilburg, Rijkswaterstaat en Cupudo (Cultuur in het Publieke Domein). Begin oktober wordt de definitieve keuze voor het ontwerp bekend gemaakt. Daarna werkt de winnende ontwerper voor het einde van dit jaar zijn schetsontwerp verder uit  naar een definitief ontwerp.

Landschap van Allure

Landschapspark Moerenburg-Koningshoeven vormt de poort tot Het Groene Woud en verbindt zo de stad met het omliggende Brabantse platteland. De gemeente streeft ernaar de natuur met de stad te vervlechten. Daarom worden nieuwe paden aangelegd om gemakkelijker vanuit de stad naar Moerenburg-Koningshoeven te fietsen of te skeeleren. De ambities en projecten in het gebied worden mede mogelijk gemaakt door een subsidie in het kader van Landschappen van Allure van de provincie Noord-Brabant.

CuPuDo

CuPuDo is het stadslab van Tilburg voor de ontwikkeling en realisatie van Cultuur in het Publieke Domein en is, op verzoek van de gemeente Tilburg, het aanspreekpunt voor dit project. Kijk voor meer informatie op www.cupudo.nl.