Tilburg moet meer uit zijn studentenstad halen

“Verschillende steden in Noord-Brabant zijn stiekem een beetje jaloers op Tilburg”, zegt professor Hans Mommaas (gespecialiseerd in de rol van vrije tijd op duurzame ontwikkeling van de stad). Tilburg.com sprak met Mommaas naar aanleiding van de Conferentie Binnenstad Management. Daar sprak hij over de ontwikkelingsvectoren van Tilburg, studenten waren er hier één van. 

Wij kunnen namelijk met gepaste trots zeggen dat wij een studentenstad zijn. Met een Universiteit en verschillende Hogescholen hebben wij de toekomst in huis.

Hans_Mommaas_NHTV (1)

Studenten en de toekomst

Wij als Tilburgers hopen natuurlijk dat de toekomst van Tilburg mede wordt bepaald door deze studenten. Willen wij dat dit daadwerkelijk gebeurt dan moeten wij er voor zorgen dat de student zich meer betrokken voelt met de stad Tilburg. Momenteel verlaten veel studenten namelijk de stad nadat zij zijn afgestudeerd. Het sociale netwerk is hierin bepalend.

“In dat opzicht zou Tilburg meer een studentenstad als Leuven moeten zijn”, meent Mommaas. Waar studenten middels werk, betaalbaar wonen en kansen op de starters markt graag in de stad willen blijven vertoeven. Doordat studenten meer betrokken raken in het werkveld zullen er constant nieuwe en creatieve ideeën ontstaan, zoals bijvoorbeeld het ‘Seats to meet’ principe. Daar waar flexibele werkplekken en horeca samenkomen.

Kansen in Tilburg

Met de Hogeschool voor de Kunsten heeft Tilburg een unieke kans in handen volgens Mommaas. Momenteel is het onder jonge mensen een trend om iets in de wereld van de kunst te doen. En daar is de stad Tilburg uitermate geschikt voor.

Tilburg is ook druk in de weer met ‘sociale innovatie’. Wetenschappers aan de Universiteit van Tilburg onderzoeken nieuwe vormen van organisatie. Zij proberen bijvoorbeeld veranderingen in de zorg- en arbeidsmarkt teweeg te brengen en dit daarna op de rest van het land over te brengen.

Tilburg-Universiteit

Tilburg levert ook in

Vervelend genoeg hebben wij in Tilburg ook moeten inleveren. Zo besloot Fontys Hogescholen om verschillende sportopleidingen naar Eindhoven te verplaatsen. Echter blijkt de sportinfrastructuur in Eindhoven niet optimaal. Zo besloten zij bijvoorbeeld om de ijsbaan op te heffen, waardoor het zo kan zijn dat Fontys Hogescholen besluit om haar studenten weer terug naar Tilburg te halen.

Conclusie

Wil Tilburg zich als stad doorontwikkelen, dan is het nodig dat studenten meer bij de stad betrokken worden, zodat zij na de studie besluiten om in Tilburg te willen blijven wonen en werken. Dit is goed voor de economie van de stad Tilburg.