logo

Tilburg ontvangt derde ster voor veilige binnenstad

De binnenstad van Tilburg ontvangt dinsdag 8 december haar derde ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel reikt deze uit. Tilburg is de eerste stad in Nederland die een derde ster ontvangt voor haar gehele binnenstad, inclusief zijstraten en de in de binnenstad gelegen kleinere winkelcentra.

Derde ster
De derde ster is verkregen doordat de winkeliers erop attent zijn gemaakt hoe zij voor zichzelf, voor medewerkers en voor bezoekers maatregelen, in en om hun winkel,kunnen nemen om de veiligheid te vergroten. Enkele voorbeelden van manieren waarop dit is gedaan:

• winkels scannen op veiligheid;

• organiseren van personeelsavonden waarbij het personeel in een rollenspel leert hoe zij moeten omgaan met agressieve winkeldieven;

• met winkeliers een protocol afspreken over hoe zij omgaan met kasgeld.

Wethouder Joost Möller, Economische Zaken: “Deze ster is een beloning voor de intensieve inzet van de ondernemers, politie, brandweer en de gemeente Tilburg om van de Tilburgse Binnenstad een veilige omgeving te creëren. We mogen trots zijn op het feit dat Tilburg als eerste stad in Nederland deze ster ontvangt voor de gehele binnenstad.”

Keurmerk Veilig Ondernemen
Het Keurmerk Veilig Ondernemen is een instrument om tot een nog veiligere omgeving te komen. De eerste ster is bereikt in 2005 doordat de gemeente, het Openbaar Ministerie, politie en ondernemers een intentieverklaring hebben getekend. Hierin geven zij aan dat criminaliteit een gemeenschappelijk probleem is dat alleen door middel van samenwerking kan worden aangepakt. De tweede ster heeft Tilburg gekregen in 2007 doordat er fysieke, veiligheidsbevorderende, maatregelen zijn genomen in het openbaar gebied zoals verbeterde verlichting, camerabewaking, veilige parkeergarages, containers van de straat en nieuwe betere bushokjes.

Nog meer veiligheid
De politiepost Heuvelring is open op dezelfde tijden als de winkels. Op deze tijden kijkt cameratoezicht live mee in de winkelgebieden. Voor winkeliers heeft de gemeente een telefoonnummer beschikbaar gesteld waarmee zij direct de politiepost kunnen waarschuwen in geval van nood. Een korte lijn zodat de politie en cameratoezicht meteen actie kunnen ondernemen.