Tilburg te water: Havenfeest (foto’s online)

Zo'n 150 historische binnenvaartschepen in Piushaven
Nieuw havenfeest in weekend van 1 en 2 augustus
 
Op zaterdag 1 en zondag 2 augustus 2009 vond een groots Havenfeest plaats in de Piushaven, met als glanzend middelpunt de schepen-reünie van de LVBHB, de Landelijke Vereniging tot behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig. Tilburg verleende als gaststad, de historische schepen een aantal dagen vóór, tijdens en ná het weekeinde van 1 en 2 augustus gastvrijheid.
 

Bekijk hier de fotoreportage van Tilburg te water >>>
 
De Reünie van de LVBHB is jaarlijks in de gaststeden een grote publiekstrekker. Met de komst zo'n 150 historische schepen werd er rondom de haven een groots havenfeest worden georganiseerd door de 'stichting Tilburg te Water'. Het Centrale thema in het evenement was 'De Ontmoeting'. Ontmoeting met varend erfgoed, rijdend erfgoed en ambachten, maar ook een ontmoeting met andere reizende beroepen, theater, kleinkunst en muziek.

Stoomsleepboot 'Jan de Sterke' verzorgt rondvaarten voor publiek. Ervaar de stille kracht van een stoommachine. De 'Jan de Sterke' uit 1913 heeft nog de originele voortstuwing: een Compound stoommachine met injectiecondensatie. Dit levert een vermogen van 65ipk bij (max.) 185 omwentelingen per minuut.

Op zondag geven de schepen demonstraties en staat een deel van de schepen open voor publiek. Kijken naar een oude motor in de machinekamer, naar het interieur van een oud schipperswoninkje, of gewoon hoe mensen nu in deze schepen wonen.

Laden en lossen

Op zondagmiddag worden op traditionele wijze laad- en losdemonstraties gegeven. Het beurtschip de 'Jansje' anno 1900, demonstreert het laden en lossen van vaten en zakken in vroegere dagen. IJsselaak 'Door Gunst Verkregen' uit 1910 laat zien hoe zand en grint gelost wordt met een zelflosser. Dit schip komt compleet mét trechter én vrachtwagentje en opereert onder de vleugels van het Havenmuseum Rotterdam. Op de Giessenburgse schuit 'Dankbaarheid' uit 1902 zijn kinder laad- en los demonstaties, als onderdeel van het postenspel.

Saint Antoine

De sleepspits 'Saint Antoine' is in 1910 gebouwd op de werf Praet- Dansaart in Baarsrode. Deze Belgische werf is een van de weinig overgebleven werven, die nu te bezoeken is als museum. De 'Saint Antoine' is nu in handen van een bevlogen echtpaar en heeft de thuishaven in de Heen bij Steenbergen. heeft weer een schone toekomst voor de boeg. H-biologisch, het bedrijf dat nu op het schip gevestigd is geeft informatie en advies over verantwoord afvalwaterbeheer aan boord van schepen, zowel bij de recreatievaart als voor woonschepen. H-biologisch levert deze systemen en legt ze desgewenst ook aan. De systemen zijn ontwikkeld door de 12 ambachten uit Boxtel en zijn natuurlijk ook toepasbaar in huizen. Kom gerust een kijkje nemen aan boord van de 'Saint Antoine' tijdens Tilburg te Water! Iedereen is van harte welkom. Als het tenminste lukt om de oude 45 PK kromhout M4 ééncilinder gloeikopdiesel weer goed aan de praat te krijgen.

Buitenlandse gasten

Geïnspireerd door het centrale thema de Ontmoeting heeft de organisatie ook de Belgische zustervereniging VVBHV en de Engelse zustervereniging DBA uitgenodigd. Enkele schepen hebben zich aangemeld, waaronder de voorzitter van de VVBHB met zijn sleepboot 'Odilia' en de voorzitter van de DBA, die met de hagenaar 'Neeltje' het ruime sop is overgestoken.

Op zaterdag 1 augustus om 13.00 uur varen de schepen in konvooi van de Lovense haven naar de Piushaven, soms met muzikanten aan boord. Twee speakers geven uitleg over wat er binnen vaart.