Tilburg Ten Miles opnieuw in wereldtop

Tilburg Ten Miles

De Tilburg Ten Miles én de daarbij horende Tilburg Ladies Run staan in 2015 opnieuw hoog op de wereldranglijsten van de IAAF en All-Athtletics die deze week werden gepubliceerd. Het Tilburgse evenement is daarmee opnieuw mondiaal een van de best bezette wegwedstrijden in de top.

Wereldtop

Bij de mannen over 10 mijl is de prestatie van Bernard Koech (Kenia) met 45.21 de derde beste ter wereld. In de top tien is Tilburg maar liefst met vijf prestaties (!) vertegenwoordigd. De aparte Tilburg Ladies Run over 10 kilometer, mondiaal de meest gelopen afstand, is met twee prestaties in de top tien vertegenwoordigd. De Ethiopische Genet Yalew kwam tot 30.58, goed voor de vierde plaats. De Amerikaanse Shalane Flanagan staat als eerste niet-Afrikaanse atlete 8e met het Amerikaans record van 31.02 dat ze in Tilburg liep. De Tilburg Ladies Run is de enige wedstrijd ter wereld waar voor het vijfde achtereenvolgende jaar de winnende tijd onder 31.00 bleef.

Nederlands record

In 2015 is bij de mannen door Abdi Nageeye het officieuze Nederlandse record 10 EM verbeterd tot 46.40. Ook Khalid Choukoud, met 46.42 de oude recordhouder liep die tijd, maar finishte net achter Nageeye. In de jaren tachtig werd weliswaar weleens harder gelopen door de destijds bredere Nederlandse top, maar dat was altijd op omlopen die (nog) niet gecertificeerd waren door de Atletiekunie / IAAF. De tussentijd op 15 km van Nageeye (43.29) is inmiddels als nationaal record erkend. Het wereldrecord op 10 mijl staat met 44.24, gelopen in Tilburg in 2005, nog steeds op naam van Haile Gebrselassie.

De Tilburgse organisatie, die een snel parcours tot haar beschikking heeft, werkt bij de samenstelling van het internationale topveld nauw samen met Global Sports Communication, het bureau van Jos Hermens.