Tilburg Twilight: een unieke fotoserie van historische, Tilburgse stadsgezichten

Tilburg Twilight

In de aanloop naar een grote verbouwing van Mercure Hotel Tilburg Centrum kwam Niek van den Broek, general manager, met het idee om de kamers aan te kleden met foto’s van Tilburg. Op deze manier wilde Niek het hotel verbinden met de stad. Met deze gedachtegang benaderde hij fotograaf Camiel Donders met de vraag of hij nog wat mooie beelden van de stad had liggen, die gebruikt konden worden voor het hotel. Camiel leek het beter om een nieuwe ronde door Tilburg te maken en om bezienswaardige plekken vast te leggen.

Foto’s in de schemering

Bij toeval maakte Camiel een prachtige foto van het Tilburgse Paleis-Raadhuis in de schemering. Camiel en Niek waren direct enorm enthousiast over deze foto en vanuit daaruit werd het idee omgezet in actie. In totaal hadden 80 van de 108 hotelkamers een stadsgezicht nodig. Een enorme klus, want voor een goede schemering heb je volle maan nodig én moet het niet bewolkt zijn. Uiteindelijk heeft het fotograferen van al die prachtige plekken drie jaar in beslag genomen.

Fenomenale verhalen

Omdat het resultaat verbluffend was, besloot Niek contact op te nemen met Marcel de Reuver, stadsgids in Tilburg. Aan hem werd de vraag gesteld of hij bij deze stadsgezichten mooie, historische verhalen wilde schrijven. Zo gezegd, zo gedaan. Marcel schreef voor de 80 stadsgezichten fenomenale verhalen, allemaal met een kleine knipoog. Door deze prachtige teksten vertelt iedere kamer nu een uniek verhaal over Tilburg.

Het boek Tilburg Twilight

Het hele project nam veel meer tijd in beslag dan van tevoren ingeschat werd. “Zonde om hier verder niets mee te doen”, dacht Niek. Hij besloot de foto’s en verhalen te bundelen en er een boek van te maken: Tilburg Twilight. “Op deze manier kunnen we de historie van Tilburg, samen met unieke foto’s, teruggeven aan de stad”. Vandaag was de landering van het boek, waarbij burgemeester Theo Weterings de eer kreeg om de eerste exemplaren te overhandigen aan de aanwezige ouderen vanuit stichting Met Je Hart.

Het boek is gratis te bewonderen op www.mercure-tilburg.nl/tilburg-twilight. Tevens is het boek vanaf vandaag te koop voor slechts €12,95 bij Mercure Hotel Tilburg Centrum, Gianotten Mutsaers en Ollie’s Brandstore. “Het is echt een parel om op tafel te leggen,” aldus Niek.