Tilburg University benoemt Oliver Spalt tot hoogleraar Behavorial Finance

Tilburg University heeft dr. Oliver Spalt met ingang van 1 juli 2014 benoemd tot hoogleraar Behavioral Finance bij de Tilburg School of Economics and Management. Spalt gebruikt kennis uit de psychologie om te onderzoeken hoe mensen financiële beslissingen nemen. Zijn leerstoel is gevestigd bij het departement Finance.

Oliver Spalt zal zich richten op onderzoek en onderwijs binnen het vakgebied Behavioral Finance- het vakgebied dat psychologische inzichten gebruikt om het gedrag van individuen, instellingen en bedrijven op de financiële markten te verklaren. Hij onderzoekt de invloed van irrationeel gedrag op de prijsvorming en risico’s in financiële markten.

In zijn onderzoek kijkt Spalt onder meer naar beloningen van managers, risicovolle fusies en overnames en verkeerde investeringsbeslissingen. Hij publiceert in prestigieuze vaktijdschriften zoals het Journal of Finance, het Journal of Financial Economics en de Review of Financial Studies.

Oliver Spalt (1979) studeerde bedrijfswetenschappen aan Mannheim University, waar hij in 2008 summa cum laude promoveerde in Finance. Voor zijn komst naar Tilburg in 2009 was Spalt als visiting Assistant Professor verbonden aan de University of Texas at Austin. Hij ontving reeds diverse prijzen voor zijn onderzoek en onderwijs, waaronder de Larry Lang Best Corporate Finance Paper Award in 2012 en zeven Excellent Teacher Awards. Eerder dit jaar werd Spalt door vakgenoten afgevaardigd om als veelbelovende jonge econoom Nederland te vertegenwoordigen tijdens de 4Nations Cup.