Tilburg viert 215e verjaardag met uitgebreid programma in Tilburg Noord: hang de Tilburgse vlag uit!

Op donderdag 18 april is Tilburg 215 jaar. Dit betekent dat het 215 jaar geleden is dat Tilburg stadsrechten kreeg. De verjaardag van de stad wordt op zaterdag 20 april in Tilburg Noord gevierd. Ieder jaar staat de verjaardag van de stad in een ander stadsdeel op het programma. Dit jaar vinden er dus veel leuke activiteiten voor jong en oud plaats in Tilburg Noord. Van optredens op het Wagnerplein tot straatvoetballen met tweevoudig wereldkampioen Nassel El Jackson in het Ypelaerpark. Lees snel verder. 

Samen met de Tilburgers

Gemeente Tilburg wil de verjaardag van de stad samen met haar inwoners vieren. Op zaterdag 20 april staan er op diverse plekken in Tilburg Noord leuke activiteiten op het programma. Daarnaast roept de gemeente Tilburg op aan alle inwoners van de gemeente om de Tilburgse vlag uit te hangen. Heb jij nog niet zo’n vlag? Onder andere Ollie’s heeft ze op voorraad.

Programma verjaardag van de stad

Ben jij benieuwd wat er allemaal te doen is op zaterdag 20 april? Wij zetten het voor je op een rijtje.

1. Officiële startmoment

Het startmoment van de Verjaardag van de Stad in Tilburg Noord vindt om 12:00 uur plaats op het Wagnerplein. Naast het officiële gedeelte met burgemeester Weterings zijn er verschillende spectaculaire optredens op het podium. Van vendelzwaaien tot hiphop. Ook is er de prijsuitreiking voor de winnaars van de kleurwedstrijd van de Verjaardag van de Stad.

2. Het Verhalenhuis viert de verjaardag van de stad

Verjaardag van de Stad in het Verhalenhuis (het Ronde Tafelhuis en De Bibliotheek Wagnerplein) is leuk voor jong en oud. Op het programma staan een workshop Tilburgs van het Schrèèfatteljee en optredens van Lang & Gelukkig en Meneertje Peertjes’ Liedjes Atlas. Daarnaast kun je in het Ronde Tafelhuis terecht voor koffie/thee en een heerlijke traktatie van de Wereldkeuken. Kom gezellig van 11:30 – 15:00 uur naar het Ronde Tafelhuis.

3. Dit is wat er speelt in Noord bij Wijkcentrum De Symfonie

Tilburg Noord is volop in ontwikkeling. Samen met de wijk is gewerkt aan een gebiedsperspectief voor Tilburg Noord dat de toekomst voor de wijk beschrijft. In de Symfonie leer je meer over deze plannen, maar ook over verschillende andere ontwikkelingen in de wijk zoals ForwArt, In de Wijk Geworteld, energiecoaches en buurtpreventie. Daarbij presenteert de stadsdichter een gedicht over Tilburg Noord en is er een fototentoonstelling van fotoclub Kontrast. Dit staat van 14:00 – 15:00 uur op het programma.

4. Opening nieuwe tribune, straatvoetbal en veel meer in het Ypelaerpark

Houd je van bewegen? Dan wil je de Verjaardag van de Stad waarschijnlijk vieren in het Ypelaerpark. Om 14:00 uur vindt de opening van de nieuwe tribune plaats, die net als verschillende andere toevoegingen samen met jongeren uit de wijk is ontwikkeld. Hierna kun je terecht voor straatvoetbal, 3X3 basketbal, een hardloopwedstrijd en een straatvoetbalclinic met tweevoudig wereldkampioen Nasser El Jackson. De activiteiten duren hier tot 19:00 uur.

5. Artist in residence bij de Parkzichtflat

De Parkzichtflat naast het Ypelaerpark krijgt nieuwe bewoners. En wel hele bijzondere. Kunstenaars gaan tijdelijk wonen en werken in units naast de flat. Vanaf 14.00 uur kunnen de huidige bewoners kennismaken met hun nieuwe buren door samen te genieten van een high tea. Om 15.00 uur vindt vervolgens het officiële openingsmoment plaats. Je activiteiten duren hier tot 16:00 uur.

6. Afro & Caribbean indoor event BLK BLOOM

In Wijkcentrum De Ypelaer vindt tijdens de Verjaardag van de Stad BLK BLOOM plaats. Dit is een Afro & Caribbean indoor event voor jong en oud. Er zijn onder meer workshops, een markt, verschillende activiteiten voor kinderen, livemuziek en Afro en Caribische lekkernijen. BLK BLOOM start om 14.00 uur en duurt tot 22.00 uur.

7. Dansvoorstelling Sensing Rooftops bij Studio Noord

Sensing Rooftops is een dansfilm en voorstelling in één. De Tilburgse danseres Ilja Geelen en filmmaker Yassine Abouhamid nemen je mee in hun ontdekkingstocht van verschillende daken in Tilburg en in Tanger (Marokko). Voor iedereen die zich verbonden voelt met de Arabische en Nederlandse cultuur en van heel dichtbij kennis wil maken met dans. De voorstelling duurt van 15:30 – 16:30 uur.

8. Verjaardag van de stad voor ouders en kinderen bij GGD Dirigentenlaan

De GGD Dirigentenlaan organiseert tijdens de Verjaardag van de Stad verschillende leuke activiteiten voor ouders en kinderen. Buiten op het plein kunnen kinderen deelnemen aan skeelerlessen op een uitdagend parcours. Binnen kunnen kinderen geschminkt worden, kun je samen snacks maken en is er een kletstafel voor de ouders met leuke praatkaartjes. Daarnaast krijgt iedereen een activiteitenboekje mee met ideeën voor de meivakantie. De activiteiten duren van 11:30 – 16:00 uur.

9. Poort van Noord

In het gebiedsperspectief van Tilburg Noord staat het plan om bij de Hoffmannflat en aan het kanaal ruimte te bieden voor ontmoeting, recreatie en horeca. Tijdens de Verjaardag van de Stad beleef je hiervan een voorproefje met onder andere een terras, een popcorn- en koffietruc en verschillende leuke spellen. Je kunt van 13:00 – 16:00 uur terecht aan de Hoffmannlaan (aan het fietspad Von Weberstraat / Wilhelminakanaal).

10. De geschiedenis van Tilburg Noord door Stadsmuseum en Stadsgidserij Tilburg

Op de Verjaardag van de Stad kun je om 11.00 uur meelopen met Stadsmuseum Tilburg en Stadsgidserij Tilburg tijdens een speciale Heikantwandeling in Tilburg Noord. De start is bij de brug Lijnsheike. Aanmelden hiervoor kan via info@stadsgidserij.nl. Daarnaast is het Stadsmuseum aanwezig op het Wagnerplein met een animatie over de Verjaardag van de Stad op groot scherm en interviews samen met de T-reporters.

11. Open dag pluktuin Mascagnihof

De pluktuin Mascagnihof houdt open dag tijdens de Verjaardag van de Stad. Bezoek de pluktuin en geniet van soep en stokbrood met heerlijke smeersels uit de pluktuin. Dit kan tussen 11:30 en 13:30 uur.

12. Fotospeurtocht door de Volkstuin

Nog een activiteit voor mensen met groene vingers: bloemencultuurvereniging St. Fransiscus organiseert van 12.00 uur tot 16.00 uur een fotospeurtocht. Bij deelname ontvang je een plantje van de volkstuin. Je vindt de volkstuin in de Gossecstraat.

Meer leuke programmaonderdelen

Ook op andere plekken in Tilburg Noord wordt de Verjaardag van de Stad gevierd. Op het Verdiplein kun je terecht bij restaurant Trucki, in de Heikant vieren ouderen de Verjaardag van de Stad met een optreden van een zeemanskoor en aan De Schans houdt de vluchtelingenopvang voor Oekraïners open huis. Daarnaast rijdt er een camper van R-Newt met heerlijke hapjes door de wijk.

Wil je meer informatie over de verjaardag van de stad? Check de website van de gemeente Tilburg en blijf de Instagram en Facebook van de gemeente in de gaten houden.