Tilburg vlagt samen: het programma tijdens Dodenherdenking en Bevrijdingsdag 2021

Dodenherdenking bevrijdingsdag

Vanwege het coronavirus en de bijbehorende maatregelen van het kabinet zullen de nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag ook dit jaar weer anders zijn dan we gewend zijn. Helaas geen Bevrijdingsconcert in de Piushaven en andere activiteiten in de stad dus. Maar uiteraard staan we ondanks de huidige coronasituatie stil bij de bevrijding van het land. 

Fotografie: Jules van Iperen

Hang de vlag ook uit op 4 en 5 mei

Het Oranje Comité Tilburg roept inwoners van Tilburg op om de Nederlandse vlag uit te hangen. Op 4 mei roepen ze op om de vlag halfstok te hangen, om zo alle oorlogsslachtoffers te herdenken. Voor 5 mei roepen ze op om de vlag te laten wapperen, om zo onze 76-jarige vrijheid te vieren.

Aangepaste Dodenherdenking Tilburg

Vanwege het coronavirus is er dit jaar een aangepaste Dodenherdenking in Tilburg. Burgemeester Theo Weterings woont op 4 mei de kleinschalige, besloten ceremonies op het ereveld van de begraafplaats aan de Gilzerbaan en die in het Vrijheidspark bij.

De burgemeester legt bloemen en een krans namens het gemeentebestuur en de stad. Ook houdt hij een toespraak. Omroep Tilburg maakt beelden van beide ceremonies. Die worden aangevuld met opnamen van een muzikale bijdrage en een gedicht van de junior stadsdichter vanuit de Heikese kerk. Omroep Tilburg zendt de beelden op 4 mei om 18:00 uur uit. Via deze website zie je via welk kanaal je de ceremonies kunt bekijken.

De Nationale Herdenking op de Dam

Ook dit jaar vindt de Nationale Herdenking weer plaats op de Dam in Amsterdam. Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil. De Nationale Herdenking vindt plaats bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. De koning en koningin leggen een krans namens de hele Nederlandse bevolking, en overlevenden leggen kransen voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers.

In verband met de coronamaatregelen is de Dam net als vorig jaar niet openbaar toegankelijk. Er is een kleine groep genodigden aanwezig op de Dam. Naast de kransleggers, sprekers en muzikanten zijn dat vertegenwoordigers van organisaties van verschillende groepen oorlogsgetroffenen en nabestaanden. Benieuwd naar het programma? Deze bekijk je hier.